Bunlar tam buğday ekmekli sandviç, ayran, kuru meyve, sert kabuklu meyveler, çabuk bozulmayacak elma, armut gibi taze meyveler tercih edilebilir. Uzun saatli yolculuklarda aralarda ikram edilen çay, meyve suyu gibi alternatiflerden hazır meyve suları yada sadece su tercih edilmelidir.
Sıvı alımı amacıyla her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında aşırı kahve, çay tüketiminden kaçınılmalı, gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, kuşburnu, ıhlamur gibi bitki çayları tercih edilmelidir.
Gazlı içecekler yerine su
Yaz aylarında yeterli sıvı almak oldukça önemli yolculuklarda da terle kaybedilen sıvıyı yerine koymak için yeterli su tüketimine dikkat edilmeli. Maden suyu ve ayran karıştırılıp tüketilebilir. Hazır meyve suları yüksek şeker içerikleri nedeniyle iyi seçenekler arasında yer almazlar.
Zeytin, peynir, yumurta ve domates gibi besinler, rahat bir yolculuk için son derece uygundur. Özellikle yumurtanın tok tutucu özelliği, daha rahat bir yolculuk yapmanıza aracılık eder. Seyahat öncesinde isteyenler kendilerine sandviç şeklinde de bir beslenme alternatifi yaratabilir.
Kaslar hareketsiz kaldığında kan venlerde toplanır ve sıvıyı dokulardan kan damarlarına aktarım zorlaşır ve sıvı dokularda birikir, ödem oluşur. Özellikle otobüs veya uçak yolculuğu gibi uzun süre hareketsiz kalınan durumlarda ayak bileği ve ayaklarda sıvı tutulumu gözlenir.
İlgili 37 soru bulundu
Maydanoz, adaçayı, ıhlamur, kantaron otu, anason, biberiye, rezene ve nane limon ödem atma konusunda çok iyidir. Günde en az 2 litre su içmeye çalışın.
Ayran ve yoğurtla aranıza mesafe koyun
Ayran ve yoğurt içeren tüm ürünler insan metabolizmasını yavaşlatarak uykuya ve sersemliğe neden oluyor. Otobüs yolculuklarında sersem bir hale bürünüp, seyahatinizin kabusa dönmesini engellemek için ayran ve yoğurt gibi ürünlerle aranıza mesafe koyun.
Molalarda Gezinmeyi Unutmayın
Mola yerlerinde gezinerek vücudunuzu çalıştırmak, daha enerjik ve iyi hissetmenizi sağlar. Havanın soğuk ya da sıcak olduğuna aldırış etmeden 5-10 dakika boyunca yapacağınız bir yürüyüş, gece otobüs yolculuğunuzun daha keyifli devam etmesi ve sonlanmasını sağlar.
Otobüs yolculuğunda ne yenmez? Otobüs yolculuğu öncesinde ve yolculuk sırasında abur cubur tüketiminden kaçınmak gerekiyor. Aşırı tuzlu, şekerli, baharatlı bu yiyecek ve içecekler mide bulanması ve halsizlik gibi durumlara neden olabiliyor.
Seyahatiniz sırasında güvenliğiniz her şeyden önce geldiği için yol boyunca her zaman emniyet kemerinizi takın. Ayrıca arabada birlikte seyahat ettiğiniz kişilerin de emniyet kemerlerini taktığından emin olun. Gideceğiniz yol kısa da olsa uzun da olsa emniyet kemerinizi takmayı ihmal etmeyin.
Yolculuk esnasında yüksek sesle konuşmak, yolcuları ve şoförü rahatsız ve meşgul etmek yasaktır. Yolcular, yolculuk esnasında araçlarda bulunan oturma yerlerine oturmaları veya ayakta kalan yolcular ise tutacakları tutmaları gerekmektedir. Araç seyir halinde iken şoförden hiçbir şekilde bilgi alınmaz ve konuşulmaz.
Eğer kendi arabanızla gidiyorsanız ve arabayı siz kullanıyorsanız rahat, likralı bir şort, tayt, eşofman gibi esnek ve çok sıkmayan kıyafetler terleme gibi sorunlar yaşamanızı önleyecektir. Şortlar ve bol kesimli kot ya da kumaş pantolonlar mevsime göre yolculuk için en uygun seçenekler arasındadır.
Sırt çantasının en altında ayakkabı, terlik ve pantolon gibi büyük ve yer kaplayan ürünler, orta bölümünde rulo haline getirdiğiniz tişört, iç çamaşırı ve diğer giysiler, en üst bölümüne ise kişisel bakım ürünleri, fotoğraf makinesi ve anlık ihtiyaç duyacağınız diğer eşyalarınızı koymalısınız.
Şayet seyahat ederken araç kullanıyor ya da uçuyorsanız birkaç saatte bir mola vermek ve kısa yürüyüşler yapmak da ayak şişmesini önleyecektir. Buna alternatif olarak ayak bileklerinizi eklemlerden dairesel hareketlerle hareket ettirmek kan akışının hızlandıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri