Rind Tanrı'ya inanmakla birlikte konformist ve konservatif düşünme ve yaşama biçimlerine mesafeli duran, kalender meşrep, hazcı olmamakla birlikte dini sebeplerle dahi olsa haz düşmanlığına kapılmayan, tüm insanlara hoşgörüyle yaklaşan, latifeden anlayan, hoşsohbet ve bilge (arif) bir karakteristiğe sahip insan ...
Rind, dış dünyadan kopuk, toplumun baskısından kaçan, kendi yarattığı dünyada aşk sarhoşu olarak yaşamayı tercih eden biridir. Dar görüşlü, şahsi çıkarları için ibadet eden riyakâr zahidle hiçbir zaman anlaşamayan rind, zahidle sürekli bir mücadele halindedir.
Rint- meşrep insan, yapmış olduğu davranışlarda hiçbir amaç ve fayda gö- zetmediği gibi onu bir başkasına şirin görünmek, taltif edilmek, mevki ve makam kazanmak gibi amaçları da bulunmamaktadır. Rint, sadece dünyadan zevk almak istemektedir.
Rind kelimesi etimolojik olarak ''rint'' kelimesinden türetilmiş durumdadır. Farsçadan dilimize geçmiş bulunan rind kelimesi filozof, kalender, güzel insan ve dünya hırslarından vazgeçen anlamlarında kullanılmaktadır.
kalenderlik meşrebi, aldırışsız, dünya işlerini hoş gören ve dış görünüşü ile laubali olduğu halde, aslında kamil olan kimse.
İlgili 27 soru bulundu
Rind; samimiyeti, hoşgörüsü, dürüstlüğü, kanaatkârlığı, dış görünüşe önem vermemesi ve derinliğiyle anılırken zâhid; riyakârlık, kabalık, yalancılık, aç gözlülük, şekilcilik ve yüzeysellikle kendinden söz ettirir. Rind, irfana yani gönül bilgisine önem verirken zâhid aklı öne çıkarır.
Rind Tanrı'ya inanmakla birlikte konformist ve konservatif düşünme ve yaşama biçimlerine mesafeli duran, kalender meşrep, hazcı olmamakla birlikte dini sebeplerle dahi olsa haz düşmanlığına kapılmayan, tüm insanlara hoşgörüyle yaklaşan, latifeden anlayan, hoşsohbet ve bilge (arif) bir karakteristiğe sahip insan ...
Anlamı ise, 'Mizaç, huy ve davranış ile yaratılış' şeklinde ifade edilmektedir. ''Bu kadın tam meşrebime uygun biridir.'' Yukarıdaki cümlede de görüldüğü gibi bir kadının kendi davranışları ile uyumlu olduğunu anlatıyor.
Sûfînin tasavvufu anlayış ve hayatına yansıtış tarzı anlamında bir tasavvuf terimi. İslâm'ın zâhir ve bâtın hükümleri çerçevesinde yaşanan mânevî ve derunî hayat tarzı.
Divan şairleri tarafından sıklıkla kullanılan rind kelimesi, Farsça kökenlidir. Bazı kaynaklarda ''rint'' şeklinde yazılan bu sözcük, Allah aşkıyla yanıp tutuşan ve dünya nimetlerine önem vermeyen dervişler için kullanılır. Tasavvufta rind ile zahid sürekli çekişme halindedir.
konusunu içki, yaşama boş verme, yaşamdan zevk alma ve eğlence yaşamından alan gazel türüne denir.
"Zahit" ismi, Arapça kökenli olup "dünya malına önem vermeyen", "ascetik yaşam süren" ve "manevi yaşama odaklanan" anlamlarına gelir. İslam kültüründe zahitlik, dünyevi zevklerden ve mal mülkten kaçınarak daha fazla manevi ve dinî yaşamı tercih etme durumunu ifade eder.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit, 'Yaratılış ve huy ile beraber karakter ya da mizaç' gibi kelimeler üzerinden meşrep sözcüğünü ifade etmek mümkün.
Uygurlar için meşrepler toplumsal birliktelik anlamına gelmektedir.
Cibilliyet kelimesi Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Cibilliyet kelimesi, yaratılıştan gelen huy ve karakter manalarında kullanılmaktadır. Genel olarak cibilliyetsiz şeklindeki kullanımı ile bilinmekte olan kelime ise yaratılışı kötü manasına gelmektedir.
Hafifmeşreplik, cinsel partnerde seçici olmama durumudur. Kimi kültürlerde, cinsel ilişki özel ve kararlı bir biçimde gerçekleştiği için hafifmeşreplik ayıp sayılmakta ve kınanmaktadır. Hafifmeşrepliğin en yaygın hali tek gecelik cinsel ilişkidir.
Kişilik genel çizgisi, meşrep olarak bilinir.
“Meşreb” (meşrep) kelimesi Türkçede: “bir kimsenin yaratılışında bulunan huy, yaratılış, tabiat, mizaç, karakter” (Ayverdi, 2011: 2061) ve “davranış biçimi, yaşayış tarzı, gidiş, yol, meslek” (Ayverdi, 2011: 2061) anlamlarında kullanılmaktadır.
Bir Kelime
"gösterişli bir vücut, iyi bir giyim kuşam, kişiye insanlık değeri kazandırmaz" anlamında kullanılan bir söz.
Kendini hiçbir kayıt ve dinî geleneğe bağlı görmeyen, sadece Allah'la yetinen mücerret kişi anlamında bir terim. Kulun Hakk'ın dışındaki her şeyi terketmesi anlamında bir tasavvuf terimi.
sıf. ve i. (Fars. ḳalender ve Ar. meşreb “huy, tabiat” ile ḳalender-meşreb) Kalender tabiatlı, dünya malına önem vermeyen, her şeyin üzerinde durmayan (kimse): Ben kalender-meşrebim güzel çirkin aramam (Kanto).
RİND Ü ZÂHİD/MUHÂVERE-İ RİND Ü ZÂHİD/RİSÂLE-İ RİND Ü ZÂHİD (FUZÛLÎ ) Fuzûlî tarafından kaleme alınan, klasik Doğu edebiyatlarında sürekli çatışma hâlindeki iki tipin münazaraları üzerine kurgulanmış Farsça mensur eser.
osmanlı türkçesi'nde şeyda; çılgın anlamına gelir, rind ise aşk sarhoşu, dış dünyadan kopmuşlar için kullanılan kelimedir. rind-i şeyda farsça bir tamlamadır, aşkından çılgına dönmüş manasıyla (bkz: fuzuli)'nin gazelinde kullanılmıştır.
Bu kitap medeniyetimizin içli ve samimi sesi Fuzûlî'nin kaleme aldığı Rind ile Zâhid, insanoğlunun en kadim ve asli yönelişlerinden biri olan hakikate ve anlamlar dünyasının sırlarına yapılan bir keşif yolculuğu.
Arapça şrb kökünden gelen maşrab مَشْرَب “1. içme, 2. içme yeri, çeşme başı, 3. (mecazi) bir görüş veya eğilimde olanların toplandığı yer, 4. eğilim, mezhep, fikir akımı” sözcüğünden alıntıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri