RİTALİN, bu tür hastalarda gündüzleri ortaya çıkan aşırı uyku halini hafifletir. Narkolepsi tanısı, uyanıklık-uyku düzenleri kaydedilerek bir doktor tarafından konmalıdır.
Uykusuzluk: Ritalin bazı bireylerde uykusuzluğa neden olabilmektedir. Ancak bu etki ilacın kullanıldığı ilk birkaç haftadan sonra kaybolabilmektedir. Ayrıca Ritalinin son dozu akşamüzeri saat 4-5 gibi verilirse ilacın etkisi akşam saat dokuz-on sıralarında sonlanacağından uykusuzluk sorunu görülmeyebilir.
Doktorunuz genellikle tedaviye düşük dozda başlayacaktır ve gerekliliğe göre dozu aşamalı olarak yükseltecektir. Çocuklar/ergenler: en yüksek günlük doz 60 mg'dır. RİTALİN LA günde bir kez, genellikle sabahları, aç veya tok karnına alınır. Uyku bozukluklarını önlemek için ilacınızı günün çok geç saatlerinde almayınız.
İlaç alındıktan yaklaşık yarım saat veya bir saat sonra etkisi başlar ve üç-beş saat kadar etkinliği devam eder. İlacın vücuttan tamamen atılması sekiz-on beş saatlik kısa bir süre içerisinde gerçekleşir.
Amerika'da ise sınıflandırılırken ikinci derece narkoz maddeleri arasında yer almakla beraber kokain ve morfinin de içerisinde bulunan bir etken maddedir. Methylphenidat sakinleştirici özelliğe sahip olmasının yanı sıra yasa dışı madde olarak da satılmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Ritalin kullanmaya yeni başlayanlarda iyi bir ruh hali, öfori (patolojik anlam taşıyan bir aşırı hoşnutluk durumu) gibi bir his yaşanabilir. Bu, günlük aktivitelerin yapılmasını kolaylaştırır. Uzun vadede Ritalin kullanımı kas problemlerine, kasılmalara, kramplara sebep olabilir.
özellikle uyuşturucu kullanımı ya da bağımlılığı öyküsü olan kişilerde Ritalin (metilfenidat) kullanımı risk taşır. Doğuştan kalp sorunları olan çocuk ve ergenlerde, Ritalin (metilfenidat) kullanımı ani ölüme neden olabilir. Bir doğumsal kalp hastalığı varsa, mutlaka doktorunuza bildiriniz.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunda izlenen huzursuzluğun ortadan kalkması kişiyi rahatlatır. Ritalin ve Concerta dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olanlar için bir tedavi seçeneğidir.
Ritalin'in yan etkileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. En yaygın yan etkiler arasında iştah kaybı, mide ağrısı, uykusuzluk ve baş ağrısı bulunmaktadır . Daha az yaygın yan etkiler arasında kalp atışında hızlanma, tansiyon yükselmesi, huzursuzluk, titreme ve anksiyete sayılabilir.
Metilfenidat, hemen salimli bir tablet ve uzun etkili bir tablet olarak reçete edilir. Ritalin, kısa etkili metilfenidat etken maddesi içerir. Normal tabletler, çiğnenebilir tabletler genellikle yetişkinler tarafından günde iki ila üç kez ve çocuklar tarafından günde iki kez alınır.
Uykusuzluk: Ritalin bazı bireylerde uykusuzluğa neden olabilmektedir. Ancak bu etki ilacın kullanıldığı ilk birkaç haftadan sonra kaybolabilmektedir. Ayrıca Ritalinin son dozu akşamüzeri saat 4-5 gibi verilirse ilacın etkisi akşam saat dokuz-on sıralarında sonlanacağından uykusuzluk sorunu görülmeyebilir.
Klinik pratikte en yaygın kullanılan ilaçlardan birisi olan Metilfenidat (Ritalin, Concerta) kalp hızı ve kan basıncında artış veya azalma, özellikle çarpıntı, göğüs ağrısı, ritim bozukluğu gibi potansiyel kardiyak yan etkileri olabilen bir ilaçtır.
Artan Kafein Etkisi:
Kafein basit oranda bir idrar söktürücü olduğu için ilaçlar ile birlikte alınması pek iyi bir fikir değildir. Uyarıcı içeren ilaçlar, Kafein ile birlikte kullanılmamalıdır.
RİTALİN beynin normalin altında çalışan belli bölgelerindeki aktiviteyi arttırır. Dikkatin (dikkat süresi), konsantrasyonun artırılması ve dürtüsel davranışların azaltılmasına yardımcı olur.
Nöronlar üzerindeki alıcılar, “bu deneyim ilgi göstermeye değer” şeklinde tercüme edilebilecek sinyalleri aktive ederek dopamini emiyor. Sinyaller çok fazla olursa, deneyim, nahoş ve aşırı uyarıcı yüklü oluyor, çok az olursa, bu kez de esnemeye, sıkıntıya ve odaklanamamaya yol açıyor.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün 2010/26 no'lu genelgesinde Metilfenidat içeren Ritalin ile Concerta adlı ilaçların sadece çocuk ve ergen psikiyatristleri ve yetişkin psikiyatristleri tarafından reçete edilebileceği belirtilmektedir.
Genellikle altı yaşından küçük çocuklara Ritalin verilmemektedir.
Tabletler ile Ritalin10 mg 30 Tablet ya da Medikinet 10 mg 30 Tablet en fazla 2 kutu beraber yazılabilecektir. * Günlük en fazla 72 mg/gün doz kullanması gereken hastalarda 3 imzalı bir rapora istinaden Concerta 36 mg Kontrollü Salım Tableti adlı ilaç bir kırmızı reçeteye 2 aylık tedavi için 4 kutu reçete edilebilir.
Psikoloji alanından herhangi bir tedavi almanın KBB, dahiliye gibi alanlardan tedavi almayla arasında hiçbir fark yoktur. Sicile işlenen bir durum yoktur.
CONCERTA, beynin aktif olmayan bölümlerinin aktivitesini artırır. İlaç, dikkati (dikkat süresini), konsantrasyonu (odaklanmayı) geliştirmeye yardımcı olur ve dürtüsel davranışları azaltır. İlaç, genellikle psikolojik eğitsel ve sosyal terapileri içeren tedavi programının parçası olarak verilir.
RİTALİN tabletin düşük miktarda akşam dozu bu problemin çözümünde yardımcı olabilir. süresince ya da ergenlikten sonra kesilir. Metilfenidat tedavi süresi sınırsız değildir.
Bağımlılık oluşmasına sebep olan faktörlerden biri, ilacın beyindeki dopamin miktarını ne kadar kısa sürede yükselttiğidir: Ne kadar çabuk yükselirse, istismar potansiyeli de o kadar yüksek olur. Araştırmalara göre Ritalin'in beyindeki dopamin miktarını artırması yaklaşık 1 saat, kokainin ise saniyeler sürmektedir.
Öğrenciler öncelikli tercihinin, dikkat eksikliği ve hiperaktivite tedavisinde kullanılan Ritalin adlı ilaç olduğu belirtiliyor. Bilim insanlarına göre, daha iyi ders çalışabilmek gibi masum bir amaca hizmet etse de kullanılan ilaçların bir çok yan etkisi bulunuyor.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ilaç tedavisinde en çok korkulan yan etki bağımlılıktır. Ancak dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ilaçlarının çocuklarda bağımlılık yapmadığı birçok araştırmada ortaya konmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri