Yaygın inanışın aksine orta düzeyde, düzenli kahve tüketimi, ritm bozukluğu riskini artırmadığı gibi azaltıyor. 2021 yılı Temmuz ayında Jama Internal Medicine dergisinde yayınlanan ve 390 bine yakın hastanın 4 buçuk yıl takip edildiği bir çalışmada; tüketilen ek her bir fincan kahve, yüzde 3 oranında daha düşük ritm ...
Yiğit Çanga, "Bu bilimsel çalışmanın sonucuna göre; kahvenin kalp ritim bozukluğunu artırmadığı, aksine içilen her bir fincan kahvenin ritim bozukluğu riskini yüzde 3 oranında düşürdüğünü ortaya çıkardı" dedi. Tıp dergisinde yayınlanan araştırmanın detaylarını aktaran Doç.
Kalp ritm bozukluğu olan insanlar kahve tüketimlerini azaltmaları günde, 1 tane kahve içmek hastalarda bir sıkıntı oluşturmazken sabah saatlerinde kullanılabilir olduğunu söyleyen Erdoğu, “Tok karınla alınabilir ama örneğin gece geç saatlerde kahvenin tüketilmesi gece boyunca uykusuzluğa ve çarpıntının gece boyunca ...
Hem çay hem kahve içeriğindeki kafein çarpıntıya neden olabilir. Özellikle kalp yetersizliği veya ritm problemi olanlarda taşikardi gelişebilir. Kafein içeriği daha yüksek olan kahve, kan basıncını da yükseltebilir.
“Yapılan iki farklı araştırma, günde beş fincana kadar kahve içmekle kalp hastalığı arasında bir ilişkinin olmadığını gösteriyor” diyen Dr. Çaynak, günlük ortalama 2-4 fincan kahve içmenin ise kalp ve kalbe bağlı tüm rahatsızlıklara yakalanma ve ölüm risklerini azalttığını söylüyor.
İlgili 22 soru bulundu
Kafein vücuda girdiğinde, sempatik sinir sistemini uyarıyor. Bu, kan basıncının yükselmesine, adrenalinin salınmasına neden oluyor; kalbin daha sert ve daha hızlı atmasını sağlıyor.
Kalp çarpıntısına; nane, kekik ve kedi otu gibi bitkiler dışında bazı çaylar da tiyi gelmektedir. Bu bağlamda çarpıntı yaşayan kişilere genellikle melisa ve lavanta çayları önerilmektedir. Melisa çayı, genellikle uyku problemi yaşayan kişiler için tavsiye edilen bir içecektir.
Kalp çarpıntısına iyi gelen bitki çayları arasında; kedi otu, kekik ve nane başta gelmektedir. Bunların dışında eğer kalp çarpıntısı panik atak gibi psikolojik nedenlerle yaşanıyorsa lavanta ve melisa çayı daha fazla tercih edilmelidir.
Ritim bozukluğuna neden olan bir başka etken ise çay ve kahve tüketmek. Bazen sadece çay ve kahveyi kesmek, ritim bozukluğunu tedavi etmeye yetebiliyor. Ani Ölümlere Yol Açabilir!
Kalp ritim bozukluğu tedavisi için kullanılan ilaçlar, çok hızlı atan kalbi yavaşlatarak ritmi tamamen normale döndürebilir. Bu tip ilaçlara ''antiaritmikler'' adı verilir. Kalp hızını düşürmek için en sık kullanılan ilaçlar; beta blokerler, kalsiyum kanal blokerleri ve digoxin'dir.
Ritim bozukluklarının çoğu zararsızdır ve tedavi edilmezler. Ancak bazı ritim bozuklukları önemli belirtilere neden olurlar ve bazı komplikasyonların habercisi olabilirler. Bu durumda tedavi görmeniz gerekebilir. Doktorunuz öncelikle yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmanızı isteyebilir.
Kalp ritim bozukluğu nedenleri
Çoğunlukla elektriksel olarak fazla uyarı çıkaran birtakım odaklar veya anormal elektriksel yollardan kaynaklanır. Bu durum doğuştan gelebileceği gibi, sonradan da kalp hastalığı sürecinin bir parçası olarak karşımıza çıkabilir.
Beslenme alışkanlıkları, uyku düzeni, aktif ya da hareketsiz yaşam gibi etkenler, ritim bozukluğunu tetikleyebilir. Enerji içeceklerinin aşırı tüketimi, çok şiddetli ritim bozukluklarına neden olabilir.
Ancak normal şartlarda kahve çarpıntı yapmaz. Ancak aşırı miktarda tüketildiğinde fazla kafein rahatsız hissetmenize neden olabilir. Devam eden araştırmalar kahve gibi kafeinli içeceklerin ritim bozuklukları ile ilgili bir ilişkisinin olmadığını göstermektedir.
Yetersiz su içerseniz…
Kan koyulaşır, kalp krizi riski artar. Kanın koyulaşmasına ve tansiyon dengesizliğine bağlı felç riski artar. Özellikle kalp kapaklarında çökme olan hastalarda az su içme tansiyon düşüklüğüne yol açarak çarpıntı ve ritim bozukluğunu tetikleyebilir.
Başer, sigaranın bırakılması, alkolden uzak durulması, spor yaparken, merdiven çıkarken veya güneş altındayken ritim bozukluğunun olması halinde bunun doktorla paylaşılması ve bu aktiviteden de uzak durulması uyarısında bulundu.
1- Düzenli egzersiz: Günde bir saat kadar tempolu yürümek ya da egzersiz yapmak kalp sağlığını korumanızda yardımcı olur. 60 yaş ve üstündekiler ise kendilerini fazla zorlamadan ve sadece doktorlarının önerdiği egzersizleri yapmalıdır.
SOLUNUM Ekşi limon, sıcak (sıkıntılı) kalp çarpıntısını giderir ve meramalatı boğaz ve akciğere çok yararlıdır.
Kalp kaslarının gelişimini ve kuvvetini ise mineraller ile vitaminler belirler. Birçok insanda ortaya çıkan B12 vitamin eksikliği kalp çarpıntısının dolaylı sebepleri arasındadır.
Yeterince su içilmemesi, kaybedilen suyun yerine konulmaması, vücudumuzun susuz kalmasına yol açıyor; bu durum vücuttaki elektrolitleri azaltıyor, tansiyonu düşürüyor ve çarpıntıya yol açıyor.
Balık, kan pıhtılaşmasını azaltarak ritim bozukluklarını engelliyor. Süt ve süt ürünleri: Süt ve yoğurt gibi mandıra ürünleri yüksek kaliteli protein, kalsiyum, B vitamini, mineral ve düşük miktarda yağ içeriyor. Fasulye: Protein ve karbohidrat içeriği sayesinde besleyici bir gıdadır.
Ritim bozukluklarının bir kısmı,-özellikle süt çocukluğu döneminde ortaya çıkan ritim bozuklukları- zamanla düzelme eğilimi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri