Rejyonel İntravenöz anestezi (RİVA), üst ekstremite cerrahisinde yeterli anestezi ve kas gevşemesi sağlayan yaygın bir yöntemdir. Kollarda dolaşan kanın bandaj uygulaması ile boşaltılmasından sonra kolun üst bölümüne konan turnike, atardamar basıncının üzerinde bir basınçla şişirilir.
Bu tekniğe göre; 1. Turnike basıncı sıfıra kadar indirilir ve hemen tekrar şişirilir, 2. Bir dakika sonra turnike basıncı tekrar sıfıra indirilir ve 10 saniye sonra tekrar şişirilir. 3. İki dakika sonra turnike basıncı tekrar sıfıra kadar indirilir ve 30 saniye sonra tekrar şişirilir.
Rejyonel intravenöz anestezi (RIVA) uzun yıllardır kısa süreli ekstremite cerrahisinde kullanılmakta olan bir anestezi yöntemidir. Kolay uygulanabilmesi, basit ve başarı oranının yüksek olması nedeni ile sık tercih edilmektedir.
Bir diğer anestezi çeşidi olan bölgesel anestezide vücudun çeşitli bölgelerine hissizliği sağlayacak ilaçlar enjekte edilir. Bu işlem bir iğne veya esnek kateter vasıtası ile gerçekleştirilebilir. Bu tip anestezi işleminde uygulama yapılacak vücut bölgesinde bir hissizlik meydana getirilirken hastalar bilincini korur.
Rejyonel anestezi bilinç kaybına yol açmadan vücudun belirli bölgelerindeki sinir iletisinin ve ağrı duyusunun ortadan kaldırılması olarak tanımlanabilir. Ameliyat yapılacak bölgeye giden sinirlere uyuşturucu ilaç verilir.
İlgili 29 soru bulundu
Omuz-el-kol bölgesi ameliyatı, kasık fıtığı, kalça diz protezleri, normal veya sezeryan doğum, anal bölge veya idrar kesesi ameliyatları bölgesel anestezi yöntemi altında yapılabilir. Günübirlik olarak adlandırılan yatışlar ile hastanın hemen taburcu olabileceği işlemler de yine rejyonel anestezi altında uygulanabilir.
Bölgesel (Rejyonel) Anestezinin Yan Etkisi Var mı? Bölgesel (rejyonel) anestezi uzman ellerde uygulandığında risk oluşturmamaktadır. Ancak nadiren de olsa bazı hastaların işlem sonrası baş ağrısı hissettikleri de görülmektedir. Burada da herhangi bir endişe edici bir durum söz konusu değildir.
Bölgesel anestezi kişisel farklılıklar göstermekle birlikte genelde 6–8 saat arası kolun kullanılamamasına neden olur. Hasta kolunu tam kullanıncaya kadar hastanede yatırılır.
İşlem sırasında bilinci açık olan hasta, işlemin uygulandığı bölge uyuşturulduğu için herhangi bir ağrı hissetmez. Çoğunlukla sınırlı bölgelerdeki küçük cerrahi operasyonlarda tercih edilen lokal anestezi, diş, göz, kulak, burun, boğaz gibi alanlara uygulanan müdahalelerde yaygın olarak kullanılır.
Hastaya solunum yolundaki tüpten sadece oksijen uygulanarak hastanın bilinci ve solunumunun geri dönmesi beklenir. Solunumu durdurucu ilaç verilmiş ise solunumu geri döndürmek için revers ajanı uygulanır. Solunumu ve bilinci yeterli olan hastadan nefes borusundaki tüp anestezi doktoru tarafından çıkarılır.
İnfiltrasyon Anestezisi:
enjekte edilir. enjeksiyon yapılabilir. yayılarak oradaki sinir lifi ve uçlarını anestezi eder. ameliyatlarında sık baş vurulur.
Bölgesel anestezi işlemi; kol, bacak veya vücudun belden aşağısındaki bölgeler için uygulanan bir anestezi çeşididir. İşlem sırasında uyanık olmanın mümkün olmasıyla birlikte doktor tarafından sakinleştirici bir ilaç da verilebilir. Bölgesel anestezi genellikle doğum veya küçük operasyonlar için tercih edilir.
Ulaşım ücreti yetişkin için sadece 200 TL, Uzak mesafe ücreti 250 TL olarak ücretlendirilir. 0-6 yaş arası çocuklar ücretsiz, 6 yaş üzeri çocuklar yetişkin ücretine tabidir. Plaj giriş ücreti ve tesis içindeki kamelya, şezlong, şemsiye gibi hizmetler tesis tarafından ekstra ücretlendirilir.
Galatasaray Spor Kulübü'nün İstanbul'daki Riva arazisi için nihai ihale bugün yapıldı. Fema İnşaat-KLV İnşaat İş Ortaklığı ihaleyi kazanırken, ortaklar satış değeri olarak 3 milyar 100 milyon lira taahhüt etti. Şirket payı olarak 1 milyar 178 milyon önerildi.
RİVA NEREYE BAĞLIDIR? Riva, İstanbul'un Beykoz ilçesine bağlı bir mahalledir.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Ameliyat, anestezi altında yapıldığı için korkulan bir şey olmaktan çıkıyor. Anestezi ağrıyı ve bilinci ortadan kaldırarak hastaya konfor sağladığı gibi, hastanın hareketini engelleyip kas gevşemesi yaparak cerraha da çalışma kolaylığı ve rahat bir cerrahi alan sunuyor.
Anesteziden önce mutlaka aç olmak gerekir. Başka şekilde önerilmediyse, gece yarısından sonra veya ameliyattan en az 6 saat öncesinden itibaren aç ve susuz kalınmalı, sigara içilmemelidir. Aksi takdirde mide içeriğinin akciğerlere kaçması (aspirasyon pnömonisi) söz konusu olabilir.
Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir. Yetişkin hastaları ameliyattan en az 6-8 saat öncesinden itibaren herhangi bir gıda almamaları gerekmektedir.
Deneyimli ellerde anestezi sırasında uyanmak ya da işlem sonrasında uyanamamak gibi bir durum yaşanmaz. Ancak hem hastanın genel durumunun düzeyi, hem de geçirilen cerrahi işlemin büyüklüğü tıpta her alanda olduğu gibi komplikasyon olasılıklarını belirler.
Bunun için damar yolu açılarak ya da ağız yoluyla bazı ilaçlar verilir ve uykuya hazırlanması sağlanır. Derin uyku, bilinçsizlik hali: Ameliyathaneye alınan hastaya daha etkili uyutucu ilaçlar verilerek derin uykuya geçmesi sağlanır.
Genel anestezi sonrasında bulantı, kusma, solunum borusundan kaynaklanan boğaz ağrısı ve ağız kuruluğu, ürperme, üşüme, uyuşukluk, kas ağrısı gibi durumlar yaygın olabilmekle beraber oldukça geçicidir.
Dişin uyuşturulması için kullanılan lokal anestezikler sağlık bakanlığı ve dünya sağlık örğütü onaylı ürünlerdir.Lokal anestezi her ilaçta olduğu gibi yaklaşık 2- 4 saat içinde vücuttan atılır. Bilinen bir zararı yoktur.
Kullanılan Anestezik İlaç: Diş hekimleri genellikle lidokain, prilokain gibi lokal anestezik ilaçları tercih eder. Bu ilaçların etkileri genellikle 1 ila 5 saat arasında sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri