Riviera ne demek diye soracak olursak bu kelime Akdeniz'in deniz kıyısı anlamına da gelmekle birlikte işlem görmüş zeytinyağı türlerinden birinin de ismidir. Diğer ana çeşitler arasında natürel, sızma ve çeşnili zeytinyağlarını sayabiliriz.
Sıcak yemeklere hem lezzet hem de sağlık katmak için az miktarda riviera zeytinyağı tercih edilebilir. Aroması hafif olduğu için sıcak yemeklerde yağ tadı yoğunluğu oluşturmayacaktır. Yemeklerinde daha yoğun zeytinyağı tadını hissetmek isteyenler, tercihlerini sızma zeytinyağı olarak yapmalıdır.
Meyvemsi tadı daha fazla olan natürel sızma zeytinyağı daha çok çiğ yemeklerde ve salatalarda kullanımı tercih edilir. Daha hafif tadı olan riviera zeytinyağı ise yemeklerin pişiminde daha çok tercih edilir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ayçiçek yağı mı Riviera mı? Bu sebeple ayçiçek yağının yanlış kullanımı sonucu zararlar ortaya çıkabilmektedir. Zeytinyağına gelirsek ise soğuk yemeklerde, salatalarda sızma zeytinyağı, sıcak yemeklerde ve kızartmalarda ise riviera zeytinyağının tercih edilmesi uygun olacaktır.
Riviera zeytinyağı, yüksek asitlik derecesi sebebiyle doğrudan yemeye uygun olmayan rafine zeytinyağının yüksek ısı ve çeşitli kimyasal yöntemler ile temizlenerek tüketime uygun hale getirilen zeytinyağı çeşitlerindendir.
İlgili 45 soru bulundu
Sızma zeytinyağı için zeytin ezilme ve parçalanma gibi bazı işlemler görür. Riviera ise rafine zeytinyağının ısıtılıp kimyasal işlemlerle temizlenmesi ve natürel yağ ile karıştırılmasıyla elde edilir. Tat bakımından sızma zeytinyağı daha aromatiktir, riviera ise hafif bir tada sahiptir.
Zeytinyağlarının içinde en sağlıklısı ise soğuk sıkım zeytinyağı, çünkü ısıtma işlemi yağ içerisindeki birçok vitamini ve minerali yok ediyor. Peki zeytinyağı nasıl üretiliyor? Detaylar. Soğuk sıkım zeytinyağı en sağlıklısı.
Aroması ve tadı az olan bu zeytinyağı çeşidi yemeklerde sık kullanılan yağların başında geliyor. Doğrudan soğuk ya da sıcak yemeklerde kullanabileceğiniz riviera zeytinyağı ürünlerini aynı zamanda salatalara ve çiğ yemeklere aroma eklemek amacıyla da kullanabilirsiniz.
Kızartma yapılırken tercih edilen ayçiçek ya da kanola yağına göre zeytinyağı çok daha faydalı ve sağlıklıdır. Zeytinyağının asidik seviyesi ne kadar artarsa o kadar dayanıklı hale gelmektedir. Sızma zeytinyağı 190 derecede kaynama noktasına ulaşırken riviera yağını tercih edebilir.
Amerika'daki ACS'nin (Journal of Agricultural and Food Chemistry) konu üzerine yaptığı bu bilimsel açıklamada hem sızma hem de riviera zeytinyağlarının, kanola yağı gibi yağlardan çok daha sağlıklı olduğunu ve kızartma yaparken kullanılmaya daha uygun olduğunun altını çiziyor.
Hafif bir aromaya sahip olduğu için sıcak yemeklerde genellikle riviera zeytinyağı kullanılır.
Zeytinyağı 27 °C'nin altındaki bir sıcaklıkta ekstrakte edilirse, lezzet ve aroma açısından en yüksek kaliteyi sağlayan, sahip olduğu tüm özellikleri koruyan ve sağlığa daha faydalı olan soğuk sıkım zeytinyağı olarak adlandırılır.
En doğal ve sağlıklı olanı soğuk sıkım yöntemidir. -Riviera zeytinyağı, rafine hâle getirilen zeytinyağına sızma zeytinyağı ilave edilerek üretilir. -Natürel Sızma zeytinyağı, dalından toplanan zeytinlerden üretilirken, riviera zeytinyağı, değerini kayıp etmeye başlayan, toprağa düşen zeytinlerden üretilir.
Özellikle riviera tipi zeytinyağı ile güvenle zeytinyağında kızartma yapabilirsiniz.
Bir çay bardağı içerisine eşit oranlarda doldurduğunuz su ve zeytinyağı arasında eğer üste çıkan zeytinyağı oluyorsa, hakiki bir yağdır. Eğer yağınız sahte ise yine de suyun üzerine çıkabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, zeytinyağının baloncuklar çıkarıp çıkarmadığına bakmak olacaktır.
Soğuk sıkım zeytinyağı, erken hasat zeytinlerden üretilir. Erken hasat zeytinler henüz daha toprağa düşmeden toplanır ve aynı gün içerisinde öğütülerek zeytinyağına dönüşür. İyi bir soğuk sıkım zeytinyağını koklayarak anlamak mümkündür. Soğuk sıkım, taş baskı zeytinyağı daha koyu renkli ve yoğun aromalıdır.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Ayçiçek yağı ya da diğer sıvı yağlarda bu oran 180 derece civarında. Yapılan bir diğer araştırmada ise zeytinyağının dayanma süresi 220 dereceye kadar çıktığı söyleniyor. Yani kızartma yaparken zeytinyağı kullanılmaz, yanar cümlesi bu sonuçla yalanlanmış oluyor diyebiliriz. Hatta zeytinyağı daha çok ısıya dayanıyor.
Zeytinyağının içerisinde yüksek miktarda bulunan E vitamini antioksidan etki gösteren vitaminlerdendir. Kızartma yapmak için yağ öncelikle kızdırılır. Bazı yağlar bu kızgınlık derecesine gelmeden yanar. Yanma noktası düşük olan bu yağlar ile kızartma yapılması uygun değildir.
Erken hasat zeytinyağı, tam olgunlaşmayan zeytinlerin soğuk sıkım yönteminden geçirilerek elde edilmesidir. Erken hasat zeytinyağının elde edilmesi zahmetli bir süreçtir. Olgunlaşmamış zeytinlerin el ile toplanması mümkün değildir.
Tercih edilmesi gereken yağ zeytinyağı. Hem de rafine edilmişi bile değil, doğalı, yani sızması. Çünkü sızma zeytinyağının dumanlanma noktası diğer bitkisel yağlardan çok daha düşük.
Ayvalık zeytininden üretilen zeytinyağı aroma, asit oranı, meyvemsi tadı ve katkısız yapısı gibi gerekli faktörlerin tümü açısından değerlendirilmiş, neticede ülkemizin en kaliteli zeytinyağı olarak kabul edilmiştir.
Nova Vera, 2022 sıralamasında yamalak sarısı zeytinyağı ile 720 puan alarak Türkiye'nin 'en iyi zeytinyağı' oldu.” dedi.
Kaliteli zeytinyağını anlamak için en bilinen yöntemlerden birisi de, su testidir. Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, kalitelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri