Meyvemsi tadı daha fazla olan natürel sızma zeytinyağı daha çok çiğ yemeklerde ve salatalarda kullanımı tercih edilir. Daha hafif tadı olan riviera zeytinyağı ise yemeklerin pişiminde daha çok tercih edilir.
Tat bakımından sızma zeytinyağı daha aromatiktir, riviera ise hafif bir tada sahiptir. Riveranın asit oranı ortalama %3,3 gram iken sızma zeytinyağında bu oran ortalama %0,8 gramdır. Doğal zeytinyağları ise hiçbir işlemden geçmeyen ve genellikle fiyat açısından da en yüksek olan yağ türleridir.
Sıcak Yemeklerde Hangi Zeytinyağı Kullanılır? Hafif bir aromaya sahip olduğu için sıcak yemeklerde genellikle riviera zeytinyağı kullanılır. Riviera zeytinyağı, yemeklerde kullanılan diğer malzemelerin tadını bastırmaz.
Asit derecesi yüksek olan natürel zeytinyağı en besleyici yağlardan biri. Natürel zeytinyağının sağlık açısından pek çok faydası var. Bunun yanında bazen kızartmalarda ve yemeklerde kullanılan natürel zeytinyağı çiğ ürünlerde veya salata gibi yiyeceklerde sıklıkla tercih edilebilir.
“O halde kızartma yaparken hangi zeytinyağı kullanılmalı?” diyorsanız, riviera zeytinyağını tercih edebilirsiniz. Riviera tipi zeytinyağını tüm kızartmalarda kullanabilirsiniz. Çünkü riviera zeytinyağının duman noktası yani “yanma aralığının” yaklaşık 210 derece olduğu biliniyor.
İlgili 26 soru bulundu
Natürel sızma ve riviera zeytinyağları en çok üretilen ve en çok tercih edilen yağ çeşitlerindendir. Riviera zeytinyağı ağacın dibine düşen zeytinlerden üretilir. Natürel sızma zeytinyağı dallardan toplanan zeytin meyvesinden üretilir.
Yüksek asitlik derecesi sebebiyle doğrudan yemeye uygun olmayan Rafine Zeytinyağlar, yüksek ısı ve çeşitli kimyasal yöntemlerle temizlenerek belirli oranda Naturel Sızma zeytinyağı karıştırılmasından elde edilir ve böylelikle tüketime uygun hale getirilir.
Sonuç olarak; sızma zeytinyağı özenle işlenirken, riviera dördüncü dereceden zeytinlerin kimyasal işlemler sonucunda içerisinden çıkardığı kalıntı diyebiliriz. Dolayısıyla ağır olarak düşünseniz dahi, sızma zeytinyağı tercih etmelisiniz.
Riviera zeytinyağı yapım aşamasında birçok işlemden geçmektedir. Bu işlemlerin içinde en önemlisi soğuk sıkım işlemidir. Soğuk sıkım işlemi sırasında riviera zeytin yağının içine sızma zeytin yağı katılmaktadır. Bu işlem yapılma amacı ise riviera zeytin yağının kıvamını tutturmak içindir.
Naturel zeytinyağının asitlik oranı, naturel sızma zeytinyağına göre daha yüksek olur. Bu nedenle naturel zeytinyağı her türlü yemekler ve pastalar için uygundur. Polifenol ve antioksidan değeri oldukça yüksek olan naturel zeytinyağını mutfağından eksik etmemelisin.
Naturel sızma zeytinyağı, olgunlaşmaya başlayan ve hızla sıkılarak elde edilmesi ile oluşan bir zeytinyağı türüdür. Dünyanın en sağlıklı zeytinyağı türlerinden bir tanesi olarak kabul edilen zeytinyağı hem dünyada hem de Türkiye'de büyük bir kabul görmüştür.
Bu sebeple ayçiçek yağının yanlış kullanımı sonucu zararlar ortaya çıkabilmektedir. Zeytinyağına gelirsek ise soğuk yemeklerde, salatalarda sızma zeytinyağı, sıcak yemeklerde ve kızartmalarda ise riviera zeytinyağının tercih edilmesi uygun olacaktır.
Sıcak sıkım ile soğuk sıkım sağlık, besin değerleri, lezzet ve koku açısından karşılaştırıldığında soğuk sıkım zeytinyağları, sıcak sıkım zeytinyağlarına göre daha üstündür. Sağlıklı bir zeytinyağı üretiminde, kullanılan yöntem soğuk sıkım olmalıdır.
Natürel sızma zeytinyağı, tam mevsiminde özenle toplanan zeytinlerin silkim yöntemi ile toplanarak 4 saat içerisinde, 27 derecenin altındaki ısılarda birtakım mekanik işlemlerle sıkılmasıyla üretilen bitkisel yağ çeşididir.
Eğer boğazı yakmaz ise kaliteli bir zeytinyağı değildir. Buzdolabına konulduğunda normal zeytinyağı donar. Taklit zeytinyağları ise asla ve asla donmaz" dedi.
Düşük sıcaklıkta üretilen soğuk sıkım zeytinyağının besin değeri sıcak sıkıma göre daha yüksektir. Soğuk su kullanıldığı için zeytinin yağı daha az çıkar, bu sebeple üretimde daha çok zeytin kullanılır.
İki yüz dereceye kadar ısınabilen riviera zeytinyağı ürünleri, kanserojen salınımı yapmadığından kızartmalarda sıklıkla tercih edilen bitkisel yağlardan biridir.
Soğuk sıkım zeytinyağı ve sızma zeytinyağı arasındaki fark aslında budur. Üretim esnasında yüksek ısı kullanımının zeytinin içerdiği besin değerlerini ve aromayı olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Düşük ısıda yani soğuk sıkım yöntemiyle yapılan üretimde zeytinin aromatik yapısı ve besin değerleri kaybolmaz.
Kaliteli zeytinyağını anlamak için en bilinen yöntemlerden birisi de, su testidir. Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, kalitelidir.
Zeytinyağının belli bir raf ömrü bulunmaktadır. Genel olarak hasattan 2 yıl sonra kadar bir raf ömrü olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda zeytinyağı bekledikçe tadı değişebilir ancak herhangi bir şekilde zehirleme yaratmaz.
Riviera zeytinyağı naturel ve rafine zeytinyağının bileşiminden meydana gelir. Dengeli bir tada ve kokuya sahip ola riviera daha çok sıcak yemeklerde ve kızartmalarda da kullanılır. Bu noktada kaynama noktası 210-220 olan riviera yağlarını gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.
Sızma zeytinyağı yaklaşık 2 yıl dayanır. İlk günkü tazeliğini koruyabilmeniz için tasarlanan Komili Sızma Zeytinyağı şişelerinde muhafaza ederek 2 yıla kadar kullanabilirsiniz. Ancak zeytinyağının saklanma koşulları da kullanım süresini etkileyebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri