Batıdan Trabzon'un Of, güneyden Erzurum'un İspir, Doğudan Artvin'in Yusufeli ve Arhavi ilçeleri ve kuzeyden Karadeniz ile çevrili olan Rize'nin göller hariç yüzölçümü 3920 km 2 dir.
Rize, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yer alan ve Karadeniz'e sahili olan bir ildir. Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Rize'nin, batısında Trabzon, doğusunda Artvin, güneybatısında Bayburt, güneyinde Erzurum illeri bulunur.
ÖZ Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü sınırları içerisinde yer alan Rize ili, batıda Trabzon, güneybatıda Bayburt, gü- neyde Erzurum ve doğuda Artvin illeri ile çevrili olup, kuzeyinde ise Karadeniz yer almaktadır.
Rize, 1867 Vilayet Nizamnamesine göre Trabzon Vilayetinin merkez sancağının 6 kazasından biri durumundadır. 1877 yılında merkez sancağa bağlı nahiye olmuştur.
31 Aralık 2014 tarihi itibarıyle 141 bin 250 olan Rize merkez nüfusu 2.211 artışla 143.461'e yükselirken, artış gösteren diğer 2 ilçe ise Derepazarı ve Hemşin ilçeleri oldu. 298 artış göstren Derepazarı'nın 7.806 olan önceki yıl nüfusu 8.104'e, 2.183 nüfusu bulunan Hemşin nüfusu ise 182 artışla 2.365'e yükseldi.
İlgili 41 soru bulundu
Lazca bilen nüfus
Oran olarak, en fazla Artvin'de (%5.8), Rize'de (%2.0), Sakarya'da (%0.7), Kocaeli'de (%0.7), Bolu'da (%0.5), Bursa ve Muş'ta ise (%0.1) anadil olarak Lazca konuşmaktaydı. Bu nüfusun 3.943'ü sadece Lazca konuşabiliyordu.
Antik Çağ yazılı kaynaklarında Rhizus (Ριζοῦς) olarak anılan Rize adının Yunanca "ριζα" (riza) isminden geldiği sanılmakta olup anlamı "Dağ Eteği"dir.
Güneysu nüfusunu etnik köken bakımından başta Türkler,Laz kökenli Türkleşmiş aileler ve kısmende Gürcüler oluşturmaktadır.
Gerçek inancını dışa vurmayan kesimi saymazsak, Hemşinliler bugün Sünni-Hanefi mezhebine bağlı Müslümandırlar.
Fındık üretimi 3.079,7 ha alanda yapılmakta olup çaydan sonra ikinci ürün durumundadır. İlde narenciye ürünleri ve az miktarda sebze, turunçgiller, kivi (255,6 ha) ve diğer meyveler yetişmektedir. Kivi yetiştiriciliği son yıllarda Rize'de giderek üretimi genişleyen bir faaliyettir.
Rize Kalesi, Ayder Kaplıcaları, Palovit Şelalesi, Şahin Tepesi, Tarihi Rize Çarşısı, Rize Müzesi, Ayder Yaylası, Elevit Yaylası, Sal Yaylası, Gito Yaylası, Kıble Dağı Cami, Anzer Yaylası ve Zilkale de mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır.
Ordu - Rize arası yaklaşık olarak 259 km'dir. Kamil Koç ile Ordu - Rize seyahatiniz tahmini olarak en az 3 saat 55 dakika saat sürer.
Çoruh vadisinde yerleşmiş olan Kıpçak boyundan Kubasar ailesi ve taraftarları 1195 tarihinde doğudan yeni-Kıpçakların gelişinden rahatsız olarak Bizans idaresindeki Rize ve Trabzon bölgesine gelip yerleşmişlerdir.
Çayeli ve köylerindeki halk çeşitli Türkmen boylarından (Çepniler, Karamanoğulları) oluşur. Bazı dağlık köylerde ise bölgenin yerli halkı olan Hemşinliler oturur. Çayeli'nden sonraki ilçelerde ise (Pazar, Ardeşen, Fındıklı) Lazca da konuşulur.
o RİZE, o ATİNA (Hemşin nahiyeleri dahil), o LAZLUK (Ardeşen, Vitçe/Fındıklı, Arhavi, Hopa dahil) üç kaza halinde Turabzon'a bağlı gösteriliyor. Trabzon ve Rize'de ki (Hemşin) "Bornak" adlı köy ve yayla da, Akkoyunlu'ların vezirler çıkaran boyundan olup, buralara iskan edilen koldan kalmadır.
Rize'nin etnolojik yapısında Laz, Rum ve Ermeni varlığı söz konusu olsa da Türkîik bir özellik dikkat çeker. Bölgenin kendine özgü şivesiyle Türkçe konuşulur.
Ardeşen Kilisesi Rize ilinin Ardeşen ilçesinde Çiftekavak (Cibist̆asi) mahallesinde İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi'nin Trabzon Metropolitliğine bağlı yıkık bir kilise kalıntısıdır. Kilisenin Orta Çağ'da (Geç Bizans Dönemi) yapıldığı düşünülmektedir.
Rizeliler En Çok ve En Az Nerede Yaşıyor? Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2022 yılı verilerine göre, Rizelilerin en fazla ikamet ettiği il İstanbul olurken, en az ikamet edilen il ise Kilis oldu. ADNKS 2022 yılı sonuçlarına göre Türkiye'de nüfus kütüğü Rize olan 779 bin 339 kişi bulunuyor.
Rize hediyelik eşya dükkânlarına bakıldığı zaman Rize hediyelik ürünler arasında bakır tava, Anzer balı, hasır iskemle, Rize çayı, Hemşin çorabı, mısır ekmeği, şimşir kaşık, yöresel kıyafetler başta olmak üzere pek çok el yapımı yöresel ürünler olduğunu görüyoruz.
Rize, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alır. Yemyeşil doğası, temiz havası, meşhur yaylaları ile her yıl birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilir. Coğrafi konum olarak Trabzon ve Artvin illeri arasında bulunan Rize, Karadeniz'in karakteristik tüm özelliklerine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri