Roka (Eruca vesicaria),
Roka Salatası Yapmanız İçin Nedenler
Roka genellikle salatalarda ve balıkla tüketilen bir yeşilliktir. Bilimsel ismi “Eruca vesicaria” olan roka, lahana ve brokoli gibi turpgiller ailesinden gelen bir sebzedir. Roka bitkisi yaşlandıkça yaprakları daha da acılaşır.
Diyet menülerinde de başrol oynayan roka bitkisi, yeşil büyük yapraklarıyla turpgiller familyasından geliyor.
Turpgiller familyasından gelen roka, güzel kokusu ve tüylü sapları ile tanınan Akdeniz'e özgü bir bitki türüdür. Tüylü saplar üzerinde büyüyen çiçeklere, beyaza yakın renge ve almaşık bir şekilde dizili yapraklara sahip olan roka, 40 santimetreye kadar uzayabilir.
Roka (Eruca sativa), salatalarda yaygın olarak kullanılan yeşil yapraklı bir bitkidir. Akdeniz kökenli bir sebzedir ve turpgiller ailesine aittir.
İlgili 27 soru bulundu
Rokanın gereğinden fazla tüketilmesi durumunda bazı sıkıntıların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Rokayı, kalp ve kan rahatsızlıkları yaşayan kişilerin kontrollü bir şekilde tüketmesi son derece önemlidir. Fazla tüketilmesi durumunda gaz probleminin oluşmasına neden olabilir.
Roka (Eruca vesicaria), turpgiller (Brassicaceae) familyasından, yaprakları salata olarak yenen bir bitkidir.
Uzmanlar C vitamini deposu rokanın afrodizyak etkisi ile cinsel arzuyu artırdığını, iktidarsızlık çekenlereyse çare olduğunu belirtiyor. Ayrıca vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını sağlayan rokanın, sağlığımız açısından oldukça faydalı olduğunu dile getiriyor.
Yeşil yapraklı sebzeler: Başta roka olmak üzere, koyu yeşil yapraklı sebzeler C vitamini dışında da içerdikleri mineral ve antioksidanlarla cinsel sağlığı iyileştiriyor, özellikle de isteği arttırıyor.
CEVAP: Roka; turpgillerden, yaprakları salata gibi yenen, sebze olarak bahçelerde yetiştirilen, kokulu bir bitkidir. Bu bitkinin yenmesi helaldir.
Roka tereye göre daha acımsı bir tada sahiptir, tere gibi roka da Akdeniz salatalarının vazgeçilmezidir. Genellikle roka ile tere görüntüleri benzer olduğu için karıştırılır. Fakat tere küçük yapraklı, roka ise büyük yapraklıdır. Roka ıspanağa benzer ve yaprakları tereye göre daha koyu renklidir.
Her bitki gibi rokanın da aşırı tüketimi insan sağlığı açısından zararlıdır. Roka birçok hastalığa şifa olurken günlük tüketilmesi gereken miktarı aşarsanız midenizde yanma ve ağrı oluşabilir.
Kanı temizler, damar tıkanıklığı oluşumunu önler. Sindirim için oldukça faydalıdır. Ayrıca cilt ve saç sağlığı üzerinde etkili bir bitkidir.
Roka, yeşil yapraklı hafif acımsı tada sahip olan bir yeşillik türü olarak bilinir. Bu yeşillik salatalarda kullanılmanın yanı sıra garnitür olarak da tercih edilir. Roka tohumu, kokulu bir bitki olmanın yanı sıra C vitamini açısından da zengin bir üründür. Bunun yanı sıra P ve K vitaminlerini de içerisinde barındırır.
Köklü bir besin olduğu için havuç kök sebze grubuna girmektedir.
Yine bilimsel açıdan bakacak olursak, sebze bir bitkinin yenebilen yaprak, kök ve sap gibi öteki bölümlerine verilen genel bir addır. Örneğin yediğimiz maydanoz, ıspanak ve marul aslında bitkilerinin yapraklarıdır; karnabahar, brokoli ve pırasa saptır.
Bitter çikolata hem erkek hem de kadınlarda cinsel heyecan duygularına yol açan feniletilamin bulunmaktadır. Sadece bitter ve şekersiz çikolatadan her gün bir parça yemeniz mükemmel bir cinsel yaşam elde etmenize yardımcı olabilir! 20 g çikolata yeterli olcaktır.
“frijidite” veya “cinsel soğukluk” olarak da adlandırılmaktadır. Cinsel isteksizlik, tıp dilinde 'hipoaktif cinsel istek' olarak da bilinmektedir.
Roka zengin bir içeriğe sahiptir. Zengin içeriği ile karaciğerin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Dalakta ve karaciğerde meydana gelen şişkinliği önler. Bu yüzden günde bir öğün içerisinde roka salatasının yenmesi uzmanlar tarafından da önerilir.
Aynı zamanda beta karoten, kalsiyum ve folat içeren sebzenin besin değerlerinden bahsedildiğinde hemen akla rokanın kalorisi ve roka zayıflatır mı soruları gelir. 100 gramında sadece 25 kalori bulunan sebze, kilo problemi olanların yemek listesine girer ve düşük kalorisi ile zayıflamak isteyenlerin favori bitkilerinden ...
Ödem attıran besinler
Ispanak, lahana, roka, nane, kuşkonmaz, maydanoz, pancar, üzüm, taze fasulye, ananas, kabak, soğan, pırasa, sarımsak, B vitamini ve demir içeren kepekli tahılların ödemin atılmasına yardım eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri