Hakaretin Suç Olmadığı Durumlarda Manevi Tazminat Suç konusu hakaret eylemi neticesinde ceza davasında mahkumiyet hükmü çıkmasa dahi mağdur hukuk davası yoluyla manevi tazminat isteyebilir.
İşverene hakaret eden işçi kıdem veya ihbar tazminatı alamaz. İşveren şikayet ederse TCK 125 hakaret suçundan ötürü ceza davası sürer. İşveren manevi tazminat davası açabilir.
Dava Açma: Eğer gerekiyorsa, işçi hakarete uğrayan tarafı mahkemeye verebilir. Bu, tazminat talebinin yasal bir platformda çözülmesini sağlar. Tazminat Talebi: İşçi, mahkemede tazminat talebinde bulunmalıdır. Bu talep, işçinin yaşadığı zararların ve mağduriyetin boyutuna dayalı olarak hesaplanır.
Hakaret davası açmak için mağdur şikayet dilekçesi ile Cumhuriyet Başsavcısına başvuracaktır. Ardından işlenen fiilin savcılık tarafınca hakaret suçunu oluşturduğu kanaatine varılırsa faile karşı kamu davası açılacaktır. Manevi Tazminat Miktarı Neye Göre Belirlenir?
Hakarete uğrayan işçinin en temel hakkının haklı nedenle fesih olduğunu söyledik. Yani işveren işçiye hakaret ederse işçi haklı nedenle istifa edebilir. İstifanın haklı nedene dayanmasının anlamı şudur: İşçinin uyması gereken herhangi bir fesih ihbar süresi bulunmaz.
İlgili 19 soru bulundu
Hakaret tazminatı ne kadar? Hakaret nedeniyle manevi tazminatın belli bir miktarı bulunmamaktadır. Her davada bu miktar farklılık göstermektedir. Hakaret sebebiyle manevi tazminat zenginleşmeye sebep olmayacak şekilde uygun miktarda hükmedilmelidir.
Örneğin: bilgisiz, tecrübesiz, terbiyesiz, siz kimsiniz lan, çemkirme bana, sus ulan… gibi ifadeler de hakaret sayılmaz. Yalnız rahatsız edici ifadeler: Birtakım sözler rahatsız edici olsa bile hakaret sayılamaz. Örneğin: Sen kendini bilmeyen birisin, zavallısın, doktora görünmen lazım…
Hakaret davası para cezası ne kadar merak edilen bir konudur. Hakaret davası cezası kaç TL 2024 dava sonucuna göre hapis cezası ya da adli para cezası olarak sonuçlanabilecek davalarda adli para cezası olarak 1.000 TL ile 5.000 TL arasında ceza ödemesi çıkabilmektedir.
3.HAKARET DAVASI SONUÇLARI ? Suçun şikayete tabi olması halinde, yani kamu görevlisi olmayan bir kişiye karşı hakaret halinde, hakaret suçunun cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Suçun şikayete tabi şeklinde hakim ya hapis cezası ya da adli para cezası verecektir.
Hakaret suçu ceza davası yaklaşık 1 sene sürer. Sanık firari ise, tanık duruşmalara gelmiyor ise dava süresi uzar.
Şartlarını inceleyecek olursak; işveren İş Kanunu madde 25/2 uyarınca işçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına uymaması işten çıkarılmasında haklı nedenle fesih yoluna başvurulabilir. Herhangi bir fesih ihbar süresine uymaya gerek yoktur, derhal fesih yapılabilir. İşçi kıdem dahil olmak üzere bazı haklarından mahrum olur.
Kaba hitap ve nezaket dışı kelime ve sözler. Örneğin, bir kimseye yönelik “bilgisiz”, “terbiyesiz” , “tecrübesiz” , “siz kimsiniz lan”, “çemkirme” şeklindeki sözler kaba söz ve hitap mahiyetinde olup hakaret suçunu oluşturmaz.
İşçi, işyerinde işvereninden veya işveren vekilinden hakarete maruz kalırsa, iş akdini haklı gerekçeyle feshetme ve işvereninden kıdem tazminatı talep etme hakkına sahiptir. Bununla birlikte, kendisine hakaret eden işverenin cezalandırılması adına Cumhuriyet Savcısına şikayette bulunabilir.
Kural olarak, işten kendi rızasıyla ayrılan yani istifa eden işçinin kıdem tazminatı talep etme hakkı bulunmamaktadır. Fakat haklı bir sebep ileri sürülerek işten ayrılma durumunda, istifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir.
İşçinin işyerindeki çalışma süresi, 1 yıldan az ise işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz. İşçiye çalıştığı her yıl için brüt maaşının 30 günlük tutarı kadar kıdem tazminatı ödenir. Örneğin, asgari ücretle 10 yıldan beri çalışan bir kimsenin iş akdine 01.03.2023 tarihinde haksız bir şekilde son verildiğini varsayalım.
Kıdem tazminatı almak için SSK'lı işçi olmak gerekir. İşyerinden tazminat almak için, işçinin en az 1 yıl süreyle, kesintiye uğramadan, işyerinde çalışıyor olması gerekir. İşyerinden tazminat almak için, iş sözleşme süresinin belirsiz olması gerekir. Belirli bir iş süresiyle sözleşme yapılmışsa, tazminat alınamaz.
Hakaret suçunun ispatı çeşitli yollarla mümkün olmakla birlikte örneğin mektup,sms, whatsapp,e-posta gibi çeşitli yazışma yöntemleriyle veya güvenlik kamerası kayıtlarıyla ispat anlamında geçerli olabildiği gibi, tanıklar huzurunda gerçekleşmesi durumunda tanıkla ispatı da mümkündür.
Hakaret suçu Türk Ceza Kanunu'nun 125 maddesinde düzenlenmiştir. Hakaret suçunun cezası üç aydan iki yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasıdır.
1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Bu sebeple hakaret ve tehdit eylemlerine maruz kalan kişiler manevi tazminat talebinde bulunabilmektedir.
Hakaret Sayılan Kelime ve Sözler
“Hırsız”, “rüşvetçi”, “adi” , “sahtekar” gibi kelimeler de hakaret suçu oluşturur. “Eşek”, “köpek”, “öküz” “it” vb. hayvan isimleriyle hitap etmek de hakaret suçuna vücut verir. Amk vb. kısaltmalarla sosyal medya üzerinden yazılan yazılar hakaret suçu oluşturur.
Sövmek soyut değer yargısını içeren sözlerin dışa vurulmasıdır. Sövmenin suç oluşturabilmesi için kişiyi rencide edebilecek nitelikte olması yeterli olmakla beraber gerçekten rencide olup olmadığı hususunun önemi yoktur. Küfür, sövme şeklindeki hakaret suçunu oluşturur.
“Hırsız”, “rüşvetçi”, “adi” , “sahtekar” gibi kelimeler de hakaret suçu oluşturur. “Eşek”, “köpek”, “öküz” “it” vb. hayvan isimleriyle hitap etmek de hakaret suçuna vücut verir. Amk vb. kısaltmalarla sosyal medya üzerinden yazılan yazılar hakaret suçu oluşturur.
hakkımda hakaret davası açılmış ne yapmalıyım? Öncelikle, kendinizi savunmak için bir avukat tutmanız önerilir. Eğer maddi durumunuz avukat tutmaya elverişli değilse, baro derneklerinden ücretsiz hukuki yardım talep edebilirsiniz. Davanın tüm sürecinde gerçeği ifade etmek ve kanıtlarınızı sunmak önemlidir.
Hakaret suçu, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 125. maddesinde tanımlanmıştır. Bu maddeye göre, “bir kimseyi alenen aşağılayıcı bir söz söylemek” veya “bir fiil veya davranışla bir kimseye hakaret etmek” hakaret suçunu oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri