Roka zengin besin içeriği ile vücutta oluşan ödem ve toksinleri atar. Bu yüzden özellikle kadınların regl dönemlerinde meydana gelen kasılma ve ağrılar azalır. Rokanın içeriğinde yer alan vitaminler ve mineraller sindirim sisteminin daha iyi ve düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Ancak özellikle brokoli, karnabahar, lahana, brüksel lahanası, bezelye, turp, roka, salatalık midenizde ağrıya, gaz ve şişkinliğe sebep olabilir.
Rokanın gereğinden fazla tüketilmesi durumunda bazı sıkıntıların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Rokayı, kalp ve kan rahatsızlıkları yaşayan kişilerin kontrollü bir şekilde tüketmesi son derece önemlidir. Fazla tüketilmesi durumunda gaz probleminin oluşmasına neden olabilir.
Düşük kalorisi ile zayıflamaya destek olur ve diyet yapanların menülerde en sık yer verdiği sebzeler arasına girer. Aynı zamanda besleyici değerleri ile diyet sırasında oluşan halsizliğe karşı faydalıdır.
Roka, K vitamini içeriği nedeniyle aşırı tüketildiğinde kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler için sakıncalı olabilir. Nitrat içeren roka yine bu içeriği sebebiyle aşırı tüketildiğinde zararlı olabilir. Nitrat, bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Rokanın zararları ilaç kullanımlarında görülebilir.
İlgili 35 soru bulundu
K vitamini açısından büyük önem taşır ve 100 gramı günlük kişisel ihtiyacı karşılamaktadır. Son yıllarda besin değerinin yüksek olduğu anlaşıldığından Avrupa ve Amerika'da da tüketilmeye başlamıştır. Itırlı tadı sayesinde salatalara lezzet katan roka birçok hastalığa şifa olmaktadır.
Ayrıca, sindirim sistemiyle ilgili sorunlarınız varsa bu tür yeşilliklerin aşırı tüketimi önerilmez. Çünkü bunlar genellikle şişkinlik, gaz ve mide ekşimesine neden olan çok miktarda lif içerir. Roka güçlü bir alerjen değildir, ancak geçmişinizde lahana, şalgam, turp, roka alerjisi varsa yememelisiniz.
Yeşil yapraklı sebzeler: Başta roka olmak üzere, koyu yeşil yapraklı sebzeler C vitamini dışında da içerdikleri mineral ve antioksidanlarla cinsel sağlığı iyileştiriyor, özellikle de isteği arttırıyor.
Roka Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 25 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 20 gramlık miktarında Roka 5 kalori bulunmaktadır.
Çiğ Sebze: Vitamin mineral ve besin lifi alımını artırmak için sebzeler en güzel seçeneklerdir. Özellikle domates, salatalık, marul, maydanoz, tere, roka kahvaltıda tüketim için uygundur.
İçerisinde yer alan zengin lif özelliği ile sindirim sistemi sağlığını destekler ve kabızlık gibi mide problemlerinin önüne geçer. Roka, brokoli, karnabahar ve lahana ile birlikte lahanagiller familyasına ait sebzelerden biridir.
Roka içerdiği esanslar ile çok güzel doygunluk sağlıyor. Su oranı oldukça yüksek olduğu için dolaşımı dengeliyor ve idrar yapımını kolaylaştırıyor. Maydonoz gibi vücuttaki ödemi şişkinliği indirmeyi de kolaylaştırıyor. Kış aylarında domates ve salatalığın yerine gönül rahatlığı ile roka salatasını koyun.
Hipertansiyona karşı en iyi besinler arasında roka da yer almaktadır. Roka yüksek tansiyonu dengeler. Bu yüzden tansiyonu yükseltmez, yüksek tansiyonu düşürebilir. Rokayı taze ya da pişirilmiş şekilde tüketebilirsiniz.
Rokanın zengin içeriği karaciğere çok yararlı. Karaciğerin işlevini düzenliyor. Karaciğer ile dalak tıkanıklığını ve şişkinliğini gideriyor. Hergün en az bir öğünde roka salatası yiyin.
Fazla tüketilmesi durumunda gaz probleminin oluşmasına neden olabilir. Diyet yapan kişiler için her ne kadar doğru bir tercih olsa da, sahip olduğu iştah açıcı özelliğinin göz önünde bulundurularak tüketilmesi gerekir.
Süt, şeker, yumurta, soya, glüten, buğday ve mısır gibi gıdaları tükettiklerinde hazımsızlık ve buna bağlı olarak da şişkinlik gözlenebilir. Bunlara ek olarak kuru baklagiller, lahana, karnabahar, brokoli gibi gaz yapan yiyecekler de şişkinlik nedenleri arasındadır.
İçerdiği yüksek miktardaki A, C, K vitaminleri, folat ve demir sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine, kemiklerin korunmasına ve kansızlık sorununa katkıları vardır. Antioksidanlar ve flavonoidler bakımından da zengin olan roka, kanser riskini azaltmaya yardımcı olur.
Sarımsağın 1 dişi (3 gr) 4 kalori, 1 adedi (35 gr) 52 kaloridir. Sarımsağın 100 gramı 33.06 gram karbonhidrat, 6.36 gram protein, 0.5 gram yağ, 2.1 gram lif içermektedir. Sarımsak, yemeklere aroma katmak amacıyla kullanılır.
1 adet yeşil zeytin 6 kalori. 6 adetten oluşan bir porsiyon yeşil zeytin 35 kalori. 20 grama denk gelecek şekilde yediğiniz takdirde 29 kalori. 100 gramlık yeşil zeytin porsiyonu 144 kaloridir.
"Kadınlarda cinsel isteği ve gücü arttıran yiyecekler; muz, zencefil, çilek, bal, avokado, havyar, istiridye, vanilya, kırmızı biber, kuşkonmaz, yumurta gibi besinlerdir. Bu besinler; kadınlarda cinsel isteği ve libidoyu arttıran besinlerdir.
Yürüyüş, koşma, yüzme gibi düzenli yapacağınız egzersizler, kan dolaşımınızı düzenleyerek libidoyu ve cinsel performansı artırır. Ayrıca Kegel egzersizleri de pelvik taban kaslarını güçlendirerek cinsel yaşama pozitif katkılar sağlar ve orgazm olmayı kolaylaştırır.
Safran; hem kadın hem erkekler için son derece güçlü afrodizyak etkiye sahip bir besindir. Özellikle erkeklerde sperm kalitesini de artıran safran, hem kozmetik alanda hem de yemeklerde kullanılmaktadır.
Salata dışında et yemeklerine konulan roka sebzesinden çorba da yapılır. Roka çorbası balık yemeklerinin ve patates yemeklerinin yanına hazırlanabilir. Roka, çığ olarak yoğurda katılarak da yenebilir. Roka bitkisinin tohumlarından yapılan baharat ise farklı mutfaklarda sulu yemeklerde kullanılır.
İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır. İçerdiği karotenoid sayesinde göz sağlığını korumaya yardımcıdır.
Tere otu, yüksek miktarda sodyum içerir ve sodyum, tansiyonu yükseltebilen bir mineraldir. Tere otunun kanı sulandırıcı etkisi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri