Roka; sağlık bakımından oldukça faydalıdır. Bununla beraber; kalbi korur, göz sağlığını iyileştirir, kanser riskini azaltır, kiloyu kontrol altına alır, sindirime yardımcı olur, kan basıncının kontrol edilmesine katkısı vardır, şeker hastalığını önler, sağlıklı kemikler adına kalsiyum ve K vitaminine sahiptir.
Roka salatası, K vitamini için mükemmel sebze kaynaklarından biridir; 100 g, önerilen alımın yaklaşık %90'ını sağlar. K vitamini, kemik oluşumu ve güçlenmesi aktivitesini teşvik ederek kemik sağlığında potansiyel bir role sahiptir.
Roka, tüm yeşil yapraklı sebzeler gibi özellikle kış aylarında başgösteren hava kirliliğine karşı antioksidan özellikler taşıyor. Ayrıca uyarıcı, mideyi onarıcı, iştah açıcı, idrar söktürücü ve afrodizyak bir içeriğe de sahip. Rokanın zengin içeriği karaciğere çok yararlı. Karaciğerin işlevini düzenliyor.
Kanı temizler, damar tıkanıklığı oluşumunu önler. Sindirim için oldukça faydalıdır. Ayrıca cilt ve saç sağlığı üzerinde etkili bir bitkidir. Saç dökülmesini durdurmak için roka tüketmek faydalı olacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Yeşil yapraklı sebzeler: Başta roka olmak üzere, koyu yeşil yapraklı sebzeler C vitamini dışında da içerdikleri mineral ve antioksidanlarla cinsel sağlığı iyileştiriyor, özellikle de isteği arttırıyor.
Roka zengin besin içeriği ile vücutta oluşan ödem ve toksinleri atar. Bu yüzden özellikle kadınların regl dönemlerinde meydana gelen kasılma ve ağrılar azalır. Rokanın içeriğinde yer alan vitaminler ve mineraller sindirim sisteminin daha iyi ve düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Rokanın gereğinden fazla tüketilmesi durumunda bazı sıkıntıların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Rokayı, kalp ve kan rahatsızlıkları yaşayan kişilerin kontrollü bir şekilde tüketmesi son derece önemlidir. Fazla tüketilmesi durumunda gaz probleminin oluşmasına neden olabilir.
Yüksek oranda kalsiyum içeriği ile kemikleri güçlendirir. İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır.
Roka tereye göre daha acımsı bir tada sahiptir, tere gibi roka da Akdeniz salatalarının vazgeçilmezidir. Genellikle roka ile tere görüntüleri benzer olduğu için karıştırılır. Fakat tere küçük yapraklı, roka ise büyük yapraklıdır. Roka ıspanağa benzer ve yaprakları tereye göre daha koyu renklidir.
Aynı zamanda beta karoten, kalsiyum ve folat içeren sebzenin besin değerlerinden bahsedildiğinde hemen akla rokanın kalorisi ve roka zayıflatır mı soruları gelir. 100 gramında sadece 25 kalori bulunan sebze, kilo problemi olanların yemek listesine girer ve düşük kalorisi ile zayıflamak isteyenlerin favori bitkilerinden ...
Rokanın zengin içeriği karaciğere çok yararlı. Karaciğerin işlevini düzenliyor. Karaciğer ile dalak tıkanıklığını ve şişkinliğini gideriyor. Hergün en az bir öğünde roka salatası yiyin.
B9 vitamini (folik asit) B12 vitamini (kobolamin) Kalsiyum. Bakır.
Her bitki gibi rokanın da aşırı tüketimi insan sağlığı açısından zararlıdır. Roka birçok hastalığa şifa olurken günlük tüketilmesi gereken miktarı aşarsanız midenizde yanma ve ağrı oluşabilir.
Rokayı, kalp ve kan rahatsızlıkları yaşayan kişilerin kontrollü bir şekilde tüketmesi son derece önemlidir. Fazla tüketilmesi durumunda gaz probleminin oluşmasına neden olabilir.
Roka bitkisi A, C, K vitaminleri; kalsiyum, demir, folat, magnezyum ve potasyum içerir. Bu nedenle rokanın sağlığa pek çok faydası bulunur.
Diyabet Hastalığına İyi Gelir: Rokanon içerdiği çok çeşitki ve bir çok antioksidan diyabet hastaları için de önemli bir şifa kaynağıdır. İçersinde bulunan bazı maddeler insülin duyarlılığını arttrır ve kan şekerini sağlıklı bir seviyede tutar.
Kanda şekeri düşürür, acı tadı ve diğer maddeleriyle mideyi çalıştırıp hazmı kolaylaştırır. Bol demir ile kanı tazeler, kansere karşı korur. Ayrıca sinirleri dinlendirir.
Roka, sodyumun kan basıncı üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olan ve normal kan basıncının korunmasında etkili bir rol oynayan potasyum açısından zengindir. Aynı zamanda yüksek lif içeriğiyle de kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur.
Roka ayrıca folik asit, magnezyum ve provitamin A içerir. Lif ve fitokimyasallar bakımından zengindir ve şeker, kalori ve yağ oranı düşüktür.
Salata dışında et yemeklerine konulan roka sebzesinden çorba da yapılır. Roka çorbası balık yemeklerinin ve patates yemeklerinin yanına hazırlanabilir. Roka, çığ olarak yoğurda katılarak da yenebilir. Roka bitkisinin tohumlarından yapılan baharat ise farklı mutfaklarda sulu yemeklerde kullanılır.
ÖDEM ATICI TARİF
Gece yatmadan önce 1 bardak suya,1 adet kuru hurma koyup bekletin. Sabah hem suyu hem hurmayı tüketin. Bağırsak hareketlerinin hızlanmasını ve ödemin atılmasını sağlar. 1 demet maydanoz, 2 salatalık ve 1 orta boy havuç suyunu karıştırıp için.
Yoğurt (yoğurt doğal olmalıdır). Yeşil Çay (en etkili ödem atıcı bitki çayları arasındadır). Maydanoz (suyu sıkılıp, limon ile yumuşatılmış bir şekilde içilmelidir). Kiraz Sapı (en kuvvetli ödem atıcı bitki çayları arasındadır).
Maydanoz, adaçayı, ıhlamur, kantaron otu, anason, biberiye, rezene ve nane limon ödem atma konusunda çok iyidir. Günde en az 2 litre su içmeye çalışın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri