Motorun uzun süre rölantide kullanılması, yağı motor silindirlerinden ve pistonlardan uzaklaştırdığı için motor parçalarının ömrünün kısalmasına sebep oluyor. Bu sebeple aracınızı soğuk havada sürüşe hazırlamak için yapılacak en iyi şey, onu hareket ettirmek oluyor.
Rölantide motor çalışıyor ancak aracı hareket ettirecek kadar güç üretmiyor. Tüm yardımcı sistemlerin düzgün çalışmasını sağladığı için motorunuzun rölanti devrini korumak önemlidir. Motorunuzun rölanti devri çok yüksekse, düşük yakıt ekonomisi ve motor bileşenlerinde artan aşınma ve yıpranma yaşayabilirsiniz.
Rölantide çalışan bir araba saatte 0.75 – 2.65 litre yakıt kullanır.
Daha öncede belirtildiği gibi aracın rölantide kalması, daha fazla yakıt tüketimine sebep olduğu için tavsiye edilmez. Bir diğer yandan da motoru daha fazla çalıştırdığı için motorun yıpranmasına, aşınmasına ve ömrünün kısalmasına neden olur.
Devir ortalama değer olan 500 – 1000 devir/dakika arasında aracın modeline ve tipine göre sabitlenir. Yeni nesil araçlarda rölanti motoru, elektronik gaz kelebeği ve enjektörler sayesinde araç rölanti ayarını otomatik olarak yapar.
İlgili 37 soru bulundu
1) Aracın uygun devirde kullanılması gerekmektedir (ne düşük nede yüksek), istisnalar dışında yüksek devirlere çıkılmamalıdır (2000-3000 devir aralığında). 2) Işıklarda dururken ani çıkışlardan kaçınılmalıdır. 3) Araç hareket halinde iken devamlı frene basılmamalıdır.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Öncelikle vites geçişlerini doğru devirlerde yapmak gerekir. Örneğin 50 km hızda 4. ya da 5. vitese çıkmış olmak gerek. Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır.
Uzun bir sürenin ardından ilk kez çalıştırılan aracın aküsünde şarj sıkıntısının oluşmasını önlemek adına araç 20-30 dakika boyunca rölantide çalışır vaziyette bırakılmalıdır. Böylece akünün yeniden şarj olması sağlanır.
Motorlar rölanti durumunda saatte 0.3 litre ile 2.5 litre arasında yakıt tüketim değerine sahiptir. İlk etapta düşük gibi görünebilir bu tüketim. Fakat küçük bir hesap ile aslında bu yakıt tüketiminin masum olmadığı ortaya çıkıyor.
Araç seyir halindeyken veya rölantideyken titriyorsa, motorda bir sorun olabilir. Motorun düzgün çalışması için yeterli hava, yakıt veya kıvılcım olmayabilir. Belki de bujileri yenilemenin zamanı gelmiştir Sorunun kaynağı, hava filtresinin kirlenmesi ve tıkanması da olabilir.
Yani boşa alındığında beklenen aracın az yakması olurken, vitesteyken kendi halinde yokuş aşağı bırakmak aracın daha az yakmasını sağlayacaktır. Ayrıca boşta araba kullanmak yani gaza basmadan en yüksek viteste kullanmak daha az yakıt tüketimini sağlayacaktır.
Kaloriferi yanında araçta güç çeken, enerji harcayan tüm donanım ve cihazlar(koltuk ısıtma, hatta cam rezistansı bile) yakıt tüketimine etki eder.
Genel inanışın aksine, rölanti; günümüzde benzinle çalışan araçların motorlarını ısıtmak için şaşırtıcı derecede az şey yapıyor. Modern motorlar, uzun süre rölantide bırakılarak değil, sürüldüklerinde daha hızlı ısınacakları şekilde tasarlanmıştır.
Soğuk Bir Motorla Sürüş
Daha hızlı ısınması için motora gaz vermenin cazip olduğunu sanıyor olabilirsiniz. Ancak, bunu yapmak motorda oldukça aşınmaya neden olur.
Fakat dizel araçlarda boğaz kelebeği ya da rölanti motoru gibi araç parçaları bulunmadığı için bu araçlarda rölantide çalışmayı enjektörler ayarlar. Aracın gaza basmadan 0,850 ila 0,950 devir arasında çalışıyor olması rölantisinin düzgün olduğunu gösterir.
Sürücüler, araçlarıyla ilgili sürüş dışındaki diğer görevleri yerine getirirken de gerekli mola şartlarına uymak zorundadır. Bununla ilgili olarak çalışma saatleri yönergesi, 6 saat kuralı olarak adlandırılan bir kural ortaya koymaktadır.
Motorun tipine, hacmine ve silindir sayısına göre, ayrıca klima çalışıp çalışmadığına, ortam sıcaklığına ve motor sıcaklığına göre de değişebilmektedir. Genellikle motorlar rölanti durumunda saatte 0.3 litre ile 2.5 litre arasında yakıt tüketirler.
Turbo motorlu bir araba doğal hava basıncının sağladığı beygir gücünün çok daha üstünde bir performans sunuyor. Turbo motorlar daha küçük yapıda olduğu için daha az yakıt tüketiyor.
Araç akülerinin düzenli olarak kontrolleri yapılmalıdır. Akü, seyir halindeyken bile bitebilir ve bu durumda da yolda kalmak kaçınılmaz olur.
Ancak çoğunlukla 15-60 dakika arasındadır.
Akünün voltajı aracınızın çalışırken normal şartlar altında 12-12.6 volt arasında olmalıdır. Ancak, aracın çalışırken alternatör tarafından şarj edildiğinde, akü voltajı 13.5-14.5 volt arasında olabilir.
1.Vites: Minimum hız limiti 5 KM – Maksimum hız limiti 40 KM olup, 20 KM hızı aştıktan sonra ikinci (1.) vitese geçilir. 2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir.
6. Vites 2000 devirde hız 100 km/s oluyor. 3000 devirde tahmin edileceği üzere 150 km/s oluyor.
Bu devir bandları aracın kullanım tarzına, motor gücüne, üretim amacına göre değişir. Örneğin 1.3 litre suzuki siwift marka aracın 5. viteste 1000 dev/dk daki hızı 38km/h dir. Buda 4000 devirde 152km hıza tekabul eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri