Hamilelikte 38. hafta itibariyle herhangi bir zamanda doğumun gerçekleşmesi normal kabul edilir. Ortalama gebelik süresi 40 hafta olarak belirtilse de bu süre hamilelikten hamileliğe 2 hafta önce veya sonraya denk gelebilir. Bu nedenle 38. haftadan sonra gerçekleşen doğumlar erken doğum değil zamanında doğumdur.
Bebeğiniz gebeliğin 38. haftasında doğarsa, gelişimini tamamlamış olarak doğacağı için artık rahatlayabilirsiniz. Bebeklerin 40-2 ve 40+2 hafta arasında doğmaları normaldir. Ancak hem ülkemizde hem de dünyada bazı doktorlar, en fazla 41. haftaya kadar beklerler.
38 hafta gebelikte bebek ve anne doğumun gerçekleşmesine hazır durumdadır.
Bebeğiniz şu an yaklaşık 50 cm boyundadır. Peki 38 haftalık doğan bebek kaç kilo olur? Bebeğiniz bu hafta yaklaşık 2,9 kg ağırlığında.
Hamileliğin 38.
38 haftalık gebelik, artık doğum sınırına yaklaşıldığının habercisidir. İstatistiklere göre, doğumların yüzde 75'i 38 ila 41. hafta arasında gerçekleşir. Eğer son adet tarihinizi doğru olarak hatırlıyorsanız, doğuma 1-2 hafta kaldığını belirleyebilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Normal doğum kaçıncı hafta olur? Normal doğum, hamileliğin 38.- 40. haftaları arasında gerçekleşir. 37. hafta öncesindeki doğumlar erken doğum, 42. hafta sonrası doğumlar ise geç doğum olarak adlandırılır.
38 haftalık gebelik 8 ay 26 günlük gebelik demektir.
Hamilelik döneminin son haftalarında vajinada dolgunluk, karıncalanma, uyuşma ve batma hissi sanıldığının aksine erken doğum belirtisi değildir. Çatı kemiklerinin genişlemesine ve rahim içindeki bebeğin o bölgedeki sinir uçlarına baskı yapması nedeniyle oluşur.
28-29 haftalık gebelik, 7 aylık. 32-33 haftalık gebelik, 8 aylık. 36 haftalık gebelik, 9 aylık. 40. haftanın sonu ise 9 ay 10 günlük olarak kabul edilir.
38. Haftada Sezaryen Olur Mu? Prematüre doğum için tıbbi bir ihtiyaç varsa, sezaryen doğum gebeliğin 38. haftasında veya daha önce yapılabilir. Genellikle 38. haftada sezaryen kararı, annenin ve bebeğin sağlığı, sezaryen yapılma nedeni ve doğum uzmanının tavsiyesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak alınır.
Çatı muayenesi normal jinekolojik muayene masasında ve aynı şekilde jinekolojik muayene pozisyonunda yapılır. Doktor iki parmağı ile çatı kemiklerinin durumunu değerlendirir. Bebeğin kilosu ile doğum yolunun darlığını-genişliğini kıyaslayarak normal doğum mümkün olabilir mi diye değerlendirme yapar.
Anne adayının doğum sürecinin yaklaşmasında en önemli işaret rahim kasılmalarının düzenli hale gelmesidir. Kasılmalar ortalama 20 dakika aralıklarla görülmeye başlar ve ağrı ile kramp giderek şiddetli hale gelir. Düzenli sancılar her zaman doğumun başladığına dair haberidir.
Erken Doğum Hangi Aylarda Riskli? 20 haftadan sonra gerçekleşen ve 37. Haftaya kadar oluşabilecek tüm doğumlar erken doğum olarak bilinir. Hamilelik 20.haftaya ne kadar yakın olur bebekte ciddi sağlık sorunları oluşma riski o kadar yüksektir.
İlk vajinal muayenenizde, rahim ağzı açıklığı, yumuşaklığı, bebeğin doğum kanalındaki seviyesi, hangi kısmıyla geldiği değerlendirilir. Genelde, kasılmalar, düzenli, şiddetli ve ağrılı bir hal almaya 4 cm lik açılmada başlar. Düzenli kasılmalarla, rahim ağzı açılması artarak devam eder.
Gebelik haftasında yaklaşık 300ml olur. -28. Gebelik haftasında 1000ml -36. Haftalarda 900ml civarında olur. -38. Haftadan sonra amnion sıvısında hafif bir azalma olur. -40. Gebelik haftasında 800ml civarındadır, sonra haftada %8 oranında azalır.
Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder. Kasılmalar arasında rahim gevşer ve karın yumuşar. Kasılmalar rahim ağzını açar(gebeliğin başından beri kapalı olan) ve bebeği doğum kanalına doğru iter.
Sağlık açısından doğuma 10 gün kala ilişkinin hiçbir riski yok. Doktorunuzun önerisi varsa 40 haftalık hamilelikte de dahil olmak üzere hamilelik sırasında cinsel ilişki yaşamak tamamen güvenlidir.
Anne adayı saat başı hareket algılamalı ve hissettiğinin farkında olmalıdır. Bazı durumlarda bebeğe yeterince kan gitmezse veya doğum kanalına girmişse bebek hareketleri azalabilir. Bu durumda da hastane yoluna çıkılmalıdır.
Gebelikte 38. Haftada Bebeğin Boyu Ve Kilosu Ne Kadardır? Normal seyrinde devam eden gebeliklerde bebeğiniz, bu hafta geçen haftaya bakarak ortalama 50-100 gram daha ağırlaşmış ve 2900 gram ağırlığında, 48 cm uzunluğundadır.
-Bebeğin hareketlerindeki değişiklikler: 40. hafta çoğu hamileliğin doğum haftasıdır. Bu aşamada anne karnındaki bebek yerine sığamamakta ve rahimden çıkmaya hazırlanmaktadır. Bu süreçte anne adayı karnında bebeğinin çok fazla yuvarlanma, kıvrılma ve dürtme hareketlerini hisseder.
Yoğun, sık aralıklı ağrılarla birlikte mide bulantısı, kasık ağrısı da hissedilebilmektedir. Doğum sancısının belirtileri rahim kasılmaları, düzenli ağrı hissi, sık tuvalete çıkma isteği, üst karın bölgesinde rahatlama hissi, doğum suyunun gelmesi, nişan gelmesi olarak sayılabilir.
Bebeğin rahimde durmasını sağlayan ve vajinayla ilişkisini kesen mukus tıkacı, doğumun hemen öncesinde atılır, buna “nişan gelmesi” denir ve doğumun başlayacağının habercisidir. Anne adayları bu tıkacın atılmasını, pembe, sümüksü bir kanama olarak ifade ederler. Bu durum doğumun çok yaklaştığının habercisidir.
Ancak doğumu başlatmak için; yürüyüş yapmak, merdiven çıkmak, cinsel ilişki, göğüslerin uyarılması, pilates topu üzerinde kalçanızla yapacağınız dairesel hareketler kısmen işe yarayabilir. Bazı 'hurma, ananas, ahududu yaprağı çayı' gibi gıdaların tüketimi de zararsızdır.
Nişandan Ne Kadar Sonra Doğum Başlar? Nişanın gelmesi rahim ağzının açılmasıyla olur. Ancak aktif doğum nişandan sonra birkaç saat sonra, birkaç gün sonra hatta bir iki hafta sonra bile başlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri