Anlatımı gerçekleştirirken başvurulan yöntemlere “anlatım biçimleri, anlatım türleri” denilmektedir. Anlatım türleri ele alınan konunun amacına, özelliğine göre değişmektedir. 13 tane anlatım türleri bulunmaktadır.
GÖSTERME (SAHNELEME) TEKNİĞİ.
Olaylar, kişiler, varlıklar okuyucuya doğrudan sunulur. Anlatıcı, okuyucu ile eser arasına girmez. Okuyucunun dikkati eser üzerinde yoğunlaşır.
Anlatım Tekniği: Kuyucaklı Yusuf romanı son derece akıcı bir anlatım tekniği kullanılarak kaleme alınmıştır. Genellikle Sabahattin Ali yazılarını bu tarzda kaleme almaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Karakterlerin ve mekanların genel özelliklerini okurların zihninde canlandıracak biçimde aktarmaya, betimleyici anlatım biçimi denir. Rus edebiyatında Fyodor Dostoyevski ve Ivan Turgenyev, Fransız edebiyatında ise Emile Zola ve Honore De Balzac, bu anlatım biçiminin öncüleri sayılır.
Yazar, romanda belli olayları, maceraları, anlatmak istediği bir hikayeyi konu alır ve bu karakterin düşünceleri, bu olaylar karşısında nasıl tepkiler verdiğini, neler hissettiğini, ne gibi çıkarımlar yaptığını göstermek için, gerektikçe okuyucuya sunulur. Örnek: Ahmet, bu sahne karşısında korkuyla ürperdi.
>GÖSTERME (SAHNELEME) TEKNİĞİ: *Olaylar, kişiler, varlıklar okuyucuya doğrudan sunulur. *Anlatıcı, okuyucu ile eser arasına girmez. *Okuyucunun dikkati eser üzerinde yoğunlaşır.
2) İç Konuşma (Monolog) Tekniği
Bu anlatım yöntemi ile roman kahramanları, karşısında okuyucu bulunuyormuş gibi diyalog halinde konuşur. Aslında tamamen kendi iç konuşmasıdır. İç konuşma olduğu için de, bu konuşma vesilesi ile, kahramanın iç dünyası hakkında okuyucuya en net bilgiler aktarılır.
Anlatım biçimleri sayesinde yazar duygu ve düşüncelerini ve olayları anlatırken farklı yöntemlere başvurur. Betimleme, öyküleme, açıklama ve tartışma olmak üzere 4 başlıkta incelenen anlatım biçimleri anlamı kuvvetlendirir.
Açıklama, herhangi bir konuda bilgi vermek ya da bir şey öğretilmek istendiğinde kullanılan bir anlatım tarzıdır. Bu anlatım tarzında amaç, anlatılacak konu hakkında bilgi vermek ve o konuda okuyucuyu aydınlatmaktır.
Tartışmacı anlatımda iki farklı çatışan düşünce bulunur. - Tartışmacı anlatımda yazar hem kendi düşüncesi hem de var olan tezi ortaya koyduktan sonra kendi kaynaklarından alıntı yapar ve bunu ispatlamaya çalışır. Bir yazının tartışmacı anlatım olabilmesi için yazar düşünceyi ispat etmek zorundadır.
Anlatım Biçimleri Nelerdir? Açıklama: Bilgilendirmek ve öğretmek amacıyla yazılan yazılardır. Öznellik yoktur. Nesnel verilerle düşünce somutlaştırılmaya çalışılır Örnek: Benim memleketim denizin maviliği, ormanın yeşilliğiyle buluştuğu yerlerdendir.
Anlatım özellikleri şöyle sıralanabilir: iletişim dilinde yetkin olmak, ilginçlik, doğallık, tu- tarlılık, inandırıcılık, özlülük, duruluk, açıklık, akıcılık, özgünlük. İyi bir anlatımı yakalayabilmek için, anlatıcı kullandığı dilde yetkin olmalı, anlat- tıkları dinleyici ya da okuyucuları etkilemeli.
Bir kavram veya varlığın ne olduğunun açıklanmasına tanımlama denir. Genelde açıklayıcı ve tartışmacı anlatım tekniklerinde tanımlamadan yararlanılır. Varlık ya da kavramın okuyucunun zihninde daha belirginleşmesi amaçlanır. Tanım, “Bu nedir?” sorusuna cevap verir.
“Bir eseri ya da konuşmayı; özünü, amacını ve yapısını bozmadan, ana hatlarıyla kısaltmak (MEB, 2004)” olarak tanımlanan özetleme; bireyin bir yazıyı metnin özüne bağlı kalarak kendi ifadeleriyle yeniden ve kısa bir şekilde kaleme almasıdır.
İç monolog, oyun, roman ve öyküde, kahramanların aklından geçen düşünceleri açığa vuran anlatı tekniğidir.
Çözümleme (tahlil) eylemi, metnin dışsal bir betimlenmesi değil; yüzey ve derin yapı bakımından ayrıntılı olarak incelenmesi anlamına gelir. Bu da ancak belirli bir kuramsal arka plana dayanılarak ve bilimsel yöntemlerle gerçekleştirilebilir.
İç çözümleme, roman kişisinin aklından geçenleri üçüncü tekil kişi anlatıcı tarafından doğrudan, dolaylı ya da serbest dolaylı anlatı kipinde aktarılması yöntemidir.
Montaj tekniği, yazarın genel kültür bağlamında bir değer ifade eden anonim, bireysel ve hatta ilahi nitelikli bir metni belirli bir amaç için eserine katması demektir. Tan, bu romanında özellikle Nazım Hikmet'in şiirlerinden alıntı yapmıştır.
Bilinç akışı tekniği, kısaca zihnimizin büyük bir hızla yaptığı düşünme eylemini herhangi bir denetim altına almadan yazıya dönüştürmektir. İç monolog tekniğinde, kişinin iç sesinin yansıttığı düşünceler kurallı cümlelerle bir bakıma dizginlenerek metne yansıtılırken bilinç akışında böyle bir durum söz konusu değildir.
Öyküleyici Anlatım Biçimi Özellikleri
Genellikle hikaye, anı, roman, hikaye, söyleşi gibi metinlerde kullanılmaktadır. Olaylar ilahi bakış açısı ile ve üçüncü şahıs ağzından anlatılabilir. Kişi, mekan, zaman, olay, anlatıcı, bu anlatım türünün kilit teknikleridir.
Tasarlanan ve gerçekte yaşanan olayların belli bir kurgu içerisinde aktarılmasına öyküleme adı verilir. 1- O gün hava kapalıydı. İsmet, gün ağarmadan evden dışarı çıktı. Bir süre amaçsızca sokaklarda dolaştı.
Örnekleyici anlatım, ileri sürülen düşünceyi olumlamak için kullanılır. Bu düşünceyi pekiştirir bunu yaparken de birkaç cümle ya da paragrafta gerçekleştirir. Örnekleyici anlatımın kullanıldığı cümleler, “örneğin” veya “mesela” gibi sözcüklerle başlatılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri