Romantizm (Coşumculuk) 18.yüzyılın sonlarında ortaya çıkan 19. yüzyılda etkisini gösteren bir edebiyat akımıdır. Klasisizme tepki olarak doğan romantizm, duygu ve hayali ön plana çıkarmıştır. Klasisizm akımının ortaya koyduğu sağduyu ve akıl ilkesi bilimsel ve sanatsal gelişmeyi hızlandırmıştır.
Romantizmin ana felsefesi Klasisizme karşı olmaktır. Onun sanatçıyı sıkan bütün prensiplerine savaş açan Romantikler önce, onun akla ve sağduyuya verdiği önemi reddedip duygu ve hayale değer verdiler.
Klasizme karşı tepki olarak Doğan bu önemli akım, özellikle duygu ve düşünce ile beraber hayali ön plana çıkarmıştır. Bunun etkileri ise günümüzde hala birçok önemli roman, hikaye ve benzeri gibi sanat alanlarında değerlendiriliyor. Çünkü romantizmin özünde insancı bir etki var ve duygusallık önemli yer taşır.
İlgili 17 soru bulundu
Romantizm, genellikle Klasisizm ile karakteristik olarak bağdaştırılan rasyonellik, idealleştirme, denge, uyum, düzen gibi temel düşünsel öğelerin bir reddedilişini içerir. Ayrıca 18. yüzyıl rasyonalizmi ve fiziksel materyalizm başta olmak üzere Aydınlanma düşüncesine karşı eleştirel bir nitelik taşır.
Duygu ve düşünce ile beraber etkileri insanlara aktarmayı amaçlayan pek çok sanat ve sanatçı, klasizmin getirdiği katı kurallardan kurtularak özgürleşti ve böylece romantizm akımı ortaya çıktı. Romantizm akımının en önemli yapısı ise klasizme karşı tepki şeklinde doğmasıdır.
Romantizmin Akımının Özellikleri
Birey, öznellik, akıl dişilik, düş gücü, kişisellik ön plana alınmıştır. Romantik sanatçılar, eserlerinde kişiliklerini gizlemezler, olaylarla ilgili görüşlerini açıkça ortaya koyarlar. Seçilen kahramanlar ya çok iyi ya da çok kötüdür ve romanlarda iyi-kötü çatışması vardır.
* Tabiat önemlidir. Gözlem ve tasvire önem verilir. * Konular işlenirken iyi, kötü, doğru, yanlış gibi karşıtlıklardan yararlanırlar. * Üç birlik kuralı terk edilir.
Alman, İngiliz, Amerikan, İskoç, Rus Edebiyatlarında Romantizmin Başlıca Temsilcileri: Johann Wolfgang Goethe. Friedrich von Schiller.
Klasik edebiyat akımına tepki olarak 18. yüzyılın sonlarında doğan ve Victor Hugo'yla birlikte büyük ün kazanan romantizm, insanın yaratma özgürlüğü önündeki her şeye karşı durur.
Romantizm, Orta Çağ monarşisinin sanat anlayışını temsil eden klasisizme tepki olarak 18. yüzyılın ikinci yarısında doğmuş bir edebî akımdır. Romantizmde duygular, din ve tabiat önemsenir. Konular genellikle günlük hayattan ve millî tarihten alınır. İyi-kötü, hayal-gerçek karşıtlığından yararlanılır.
Romantizmde sanat toplum içindir görüşü benimsenmiştir. Tabiat önemsenmiş, gözlem ve tasvire önem verilmiştir. Voltaire, Shakespeare, Victor Hugo romantizm akımın önemli temsilcilerindendir.
Romantizm anlaşılmaz olmayı seven bir akımdır. Realizm ise her şeyi açıkça ortaya koyar ve şade bir dil ile anlatım yapar. Romantizmin büyük yazarları, hem ülkemizde hem de dünyada dini konulara çok önem vermişler ve Tanrı sevgisini birçok eserlerinde belli etmişlerdir.
Çoğu yerde Victor Hugo'nun akımın kurucusu olduğu söylense de asıl kurucu Rousseau'dur. Akımın gelişmesinde Fransız İhtilali'nin etkileri büyüktür. İhtilalin yarattığı boşluk hissinin romantizmi geliştirdiği söylenebilir.
Tesadüfler romantizmin vazgeçilmez unsurudur.
Romantizm Akımı Özellikleri, Temsilcileri
Konular eski Yunan ve Latin edebiyatı yerine Hıristiyanlıktan tarihten ve günlük yaşamından alınır. Akıl yerine duygulara ve hayallere önem verirler. Sanatçılar kendi eserlerinin kişiliklerini gizlemezler. Sanat toplum içindir görüşünü benimsemişlerdir.
aristotelesçi tragedya kuramında, yerde-olayda-zamanda birlik olarak özetlenebilecek; oyunda tek bir olayın, tek bir mekanda geçmesi ve oyunun (tragedyanın) süresi içinde başlayıp bitmesi şeklinde biraz daha ayrıntılı olarak açılabilecek, oldukça uzun bir zaman boyunca uyulmuş olan bir tiyatro kuralı.
Üç birlik kuralı, trajedi tiyatrosunun temel kurallarından biridir. Bu kuralın ilk basamağını zamanda birlik oluşturur. Tiyatro eserinde anlatılan olayın geçtiği zaman, hiçbir şekilde kesintiye uğratılamaz.
Romantik kelime anlamı üzerinden ele alındığı vakit, duygu ve düşünceleri ile ortaya çıkardığı coşkun üzerinden davranışlarıyla bunu gösteren kişidir. Ancak günümüz anlamı üzerinden ele alındığı vakit, duygusal davranan ve karşı cinse nasıl davranması gerektiğini iyi bilen kişi olarak anlatılabilmektedir.
– Fransa'da 1830 yıllarında klasizme tepki olarak doğmuştur. – Klasik edebiyatın kural ve şekilleri bırakılır. – Konular eski Yunan ve Latin edebiyatı yerine Hristiyanlıktan tarihten ve günlük yaşamından alınır.
Romantizm, on dokuzuncu yüzyılın büyük bölümünde hüküm sürmesine rağmen, 1780 ile 1850 arasında gelişen sanatsal bir harekettir. Romantiklik sanat, bireyciliği, duyguyu, doğal güzelliği ve hatta politik ideolojileri vurgular.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri