Romantik aşk veya Romantizm, başkalarına karşı duygusal bir sevgi veya güçlü bir çekicilik. Bireyin genel duygularını ve ortaya çıkan duyguları ifade etmek için gerçekleştirdiği davranışlar.
Romantik ilişkilerde aşk, sevmek ve sevilmek en yoğun ve özgün biçimde yaşanır. Herkesin hikayesi başkadır ve özünde tüm aşk hikayeleri bir tamamlanma arzusuyla ilişkilidir. Aşkta ruhlar birleşir ve çiftlerin arzu ettiği şey, geleceğe amaç ve anlamı birlikte katmaktır.
Romantizm, Aydınlanma Çağı'nın rasyonalizm ve bilimsel yaklaşımlarına karşı bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Bu akım, duygusal tepkileri, doğanın güzelliğini, doğaüstü ve fantastik unsurları ön plana çıkarırken, aşk, doğa, özgürlük, bireysellik gibi tamaların yanı sıra duygusallığı da işlemiştir.
Romantik ilişki kavramı, bireylerin genellikle özgür şekilde seçtiği ve tutku, sevgi, bağlılık, yakınlık, paylaşım duygularını yaşayabildiği bir tanımı ifade etmektedir.
Romantizm, genellikle Klasisizm ile karakteristik olarak bağdaştırılan rasyonellik, idealleştirme, denge, uyum, düzen gibi temel düşünsel öğelerin bir reddedilişini içerir. Ayrıca 18. yüzyıl rasyonalizmi ve fiziksel materyalizm başta olmak üzere Aydınlanma düşüncesine karşı eleştirel bir nitelik taşır.
İlgili 31 soru bulundu
En önemli gelişmeyi 1790‐1850 döneminde yaşadı. Klasizme karşıt olarak ortaya çıkan romantizm; yabanıllık, çekicilik, duygusallık, aşırılık, düşsellik konularını işledi ve dramatik olarak betimlemeye çalıştı.
Romantizm, 19.yüzyılın başlarından itibaren ortalarına kadar devam eden Avrupa'da egemen olmuş bir sanat akımıdır. Romantizm akımı, Fransız İhtilali, eşitlik ve özgürlük ilkelerinden beslenir. Aynı zamanda bu akım duygu ve düşünceleri ön planda tutar.
Romantik İlişki Nedir? Romantik ilişki, fiziksel ve duygusal olarak birbirine ilgi duyan iki kişi arasında süregelen gönüllü etkileşim olarak tanımlanabilir. Çekicilik, sevgi, arkadaşlık, yakınlık, ilgi duygularını tipik olarak cinsel bir bileşeni içerir.
Aseksüeller, cinsel çekim hissetmemelerini hayatlarının bir parçası olarak görüp, kalıcı karakteristik özellikleri olarak kabul etmektedirler.
Romantik aşk veya Romantizm, başkalarına karşı duygusal bir sevgi veya güçlü bir çekicilik. Bireyin genel duygularını ve ortaya çıkan duyguları ifade etmek için gerçekleştirdiği davranışlar.
Romantizm, Klasik Roman akımına tepki olarak 18. yüzyılın sonlarında doğan ve Victor Hugo'yla birlikte büyük ün kazanan, insanın yaratma özgürlüğü önündeki her şeye karşı duran bir akımdır.
Klasik edebiyat akımına tepki olarak 18. yüzyılın sonlarında doğan ve Victor Hugo'yla birlikte büyük ün kazanan romantizm, insanın yaratma özgürlüğü önündeki her şeye karşı durur.
Klasizme tepki olarak doğan romantizm akımı, diğer bir ifadeyle coşumculuk olarak bilinmektedir. 18. yüzyılın ortasında çıkan bu akım duygu ve hayali ön plana çıkaran bir yapıya sahiptir.
Aile, akrabalık, arkadaşlık ilişkilerinin yanı sıra romantik ilişki de yakın ilişkiler içinde yer alır. Romantik ilişki; karşılıklı sevgi ve bağlanmanın temellendirdiği, bireyin paylaşma ihtiyacını en yoğun yaşadığı ve doyurma çabasında olduğu, ait olma ihtiyacını giderdiği en önemli yakın ilişki sayılabilir.
Cinsel yönelim, bir kişinin kime karşı cinsel arzu duyduğunu tanımlarken, romantik çekim ise bir kişiyle yakın bir bağ kurmak isteyecek şekilde ilgi duyma hissidir. Yani romantik çekim aşk, cinsel çekim ise şehvettir.
Romantik şiirde, doğa sevgisi; bireycilik; Ortaçağa, yabancı ülkelere, Doğu'ya hayranlık; toplumsal geleneklere isyan; duygulara, doğaüstü güçlere, rüyalara, ihtiraslara bağlılık dikkat çeker. Zıtlıkların uyumunu ilke olarak benimseyen romantikler hayatı güzel, çirkin... bütün yönleriyle vermeye çalışırlar.
Aslında aşk ile aynı şey olmaması da bize başka bir şeyi gösteriyor: Kişiler herhangi bir kişiye karşı duygu beslemese bile cinsel çekim duyabilir. Yapılan araştırmalara göre cinsel çekimi sadece hoşlandığımız kişilere değil farklı zaman ve mekanlarda karşılaştığımız kişilere karşı da duyabiliyoruz.
Aromantik: Hiçbir cinsiyete karşı romantik çekim hissetmeyen bireyler. Biromantik: Erkeklere ve kadınlara karşı bir romantik çekim hissedenler. Heteroromantik: Farklı cinsiyete sahip kişilere karşı romantik çekim hissedenler. Homoromantik: Aynı cinsiyetten kişilere romantik çekim hissedenler.
Gey, lezbiyen, biseksüel, heteroseksüel, queer, panseksüel, poliseksüel, aseksüel ...
Öncelikle, her türlü duygu içeren davranışın partnerler arasında sevgi ifadesi gibi görülmesi cinselliği çoğu ilişkide temele yerleştirmektedir. Cinsellik, partnerleri daha değerli ve seviliyor hissine ulaştırmaktadır ve bu nedenle de, mutlu bir ilişki için de önemli bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır.
Dolayısıyla düzenli ve sağlıklı bir cinsel yaşamın duygusal bağı ve yakınlığı güçlendirmenin yanı sıra evlilikteki stresin azalmasını sağlayarak evliliğin devamına olumlu katkısı olduğu ve boşanma oranlarına etki ettiği söylenebilir.
İki kişi arasındaki sevgi, birbirlerinin ihtiyaçlarını karşılamak, birbirlerine destek olmak ve birlikte büyümekle ilgilidir. Sonuç olarak, arzu ve sevgi arasında belirgin farklılıklar vardır. Arzu, daha çok anlık bir duygu iken, sevgi daha geniş kapsamlı duygu ve zamanla gelişen bir bağlılık hissidir.
Romantizm akımının tiyatrosunda, klasik tiyatroda bulunan zaman ve yer birliği kaldırılmıştır. Romantizm akımının öncüleri eserlerinde kişiliklerini gizlemez. Günlük konuşma dilini benimsemişlerdir. Klasisizme göre daha sade bir dili vardır.
Klasizme karşı tepki olarak Doğan bu önemli akım, özellikle duygu ve düşünce ile beraber hayali ön plana çıkarmıştır. Bunun etkileri ise günümüzde hala birçok önemli roman, hikaye ve benzeri gibi sanat alanlarında değerlendiriliyor. Çünkü romantizmin özünde insancı bir etki var ve duygusallık önemli yer taşır.
Felsefi Romantizm, evrenin tek bir birleşik ve birbirine bağlı bir bütün olduğunu ve yalnızca nesnel cansız madde değil, değerler, eğilimler ve yaşamla dolu olduğunu savunur. Romantik görüş, akıl, nesnellik ve analizin gerçekliği bağlantısız cansız varlıklara bölerek kökten tahrif ettiğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri