Romatizmal hastalıkların çoğunluğu (kronik) yani müzmin hastalıklar olduğundan; hastalığın kendisi de kişide stres yaratır ve tedavi uyumunu etkiler. Bu nedenle hastalara çoğunlukla psikolojik destek de gerekir.
Ruhsal gerilim sonrasında ortaya çıkan fibromyalji en genel anlamıyla, vücudun dışarıdan gelen stres kaynaklarını, mücadele amacıyla romatizmal sürece dönüştürüp rahatlama sağlamasıdır. Sürekliliği olan ve gezici ağrılar şeklinde kendini gösteren fibromyalji, özellikle stres durumlarında ortaya çıkıyor.
ARTRİT (Romatizma)
Eleştirilmek, kırgınlık. Yeni Düşünce Modeli: Sevgiyim.
İltihaplı olan romatizma tiplerinin genetik geçişli olduğu düşünülse de bu hastalığa neyin sebep olduğu henüz anlaşılamamıştır. Ancak iltihapsız romatizmaya çoğunlukla genetik faktör, eklemin aşırı yıpranması, fazla kilo, spor yaralanmaları ve travmalar sebep olabilir.
Çalışmalar, hastalık için genetik bir yatkınlığın olduğunu düşündürmektedir. Genetik yatkınlığı olan kişilerde çeşitli fiziksel ve emosyonel faktörler belirtilerin ortaya çıkışını tetikleyebilir. Fibromiyalji psikolojik bir hastalık değildir; ağrı eşiğinin düşük olması durumu da değildir.
İlgili 19 soru bulundu
Romatizmanın düşmanı omega-3 doymamış yağ asitleri içeren balıklardır. Ülkemizde de çok sık bulunan ve tüketilen hamsi, somon, sardalya ve uskumru gibi balık çeşitleri romatizmaya iyi gelen balıklardandır.
Çoğu romatizmal hastalık genç yaşlarda başlamaktadır. Özellikle omurga romatizmaları genç erkekleri etkilerken, eklem romatizmaları doğurganlık çağındaki kadınlarda daha sık görülür.
Romatizma en sık kimlerde görülür? Romatizmal hastalıklar her yaştaki ve cinsiyetteki kişileri etkiler, ancak kadınlar erkeklerden daha sık etkilenir. Bazı faktörler romatizmal hastalık geliştirme riskini artırabilir: Sigara içmek.
Romatizmaya neyin yol açtığı tam olarak bilinememekle birlikte kişinin genetik yapısı, sigara ve geçirilen bazı enfeksiyonlar gibi çeşitli çevresel faktörler bunda etkili olabilir. Çeşitli nedenlerden dolayı eklem ve çevresinde gelişen iltihap zamanla eklemde (kıkırdak, kemik ve bağlarda) hasara yol açabilir.
Romatizma ağrısını tedavi etmek için ilaç araştırmaları günümüzde halen devam etse de, bu durum için mevcut kalıcı bir tedavi bulunmamaktadır. Yine de, sağlıklı bir diyet, uygun dinlenme, stres yönetimi ve düzenli egzersiz, yaşam kalitenizi yükseltmenize yardımcı olabilir.
Sürekli stres altında olmak, D vitamini eksikliği, fazla kilo ya da sağlıksız beslenme veya git gide soğuyan havalar ve nemli ortamlarda geçirilen uzun zamanlar da romatizmaya etki eden olumsuz faktörlere büyük bir zemin hazırlıyor.
Kas dokusundaki romatizmal ağrılar travmatik etkilerle ortaya çıkabilir. Vücudun çeşitli bölgelerine alınan darbeler, sert düşüşler, kazalar romatizma geliştirebilir. Acı hissini beyine iletmekle görevli sinir hücrelerinin fazla hassasiyet göstermesiyle ağrılar sık tekrarlar. Sinir hücrelerindeki bozulma ilk sebeptir.
İltihaplı Romatizma, yani tıbbi adıyla romatoid artrit (eklem romatizması), kronik bir inflamatuar bozukluktur. Bu bozukluk bazı bireylerde cilt, gözler, akciğerler, kalp ve kan damarları dahil olmak üzere çok çeşitli vücut sistemlerine zarar verebilir.
Genetiğin yanı sıra yaş, cinsiyet, kaza sonrasında oluşan zedelenmeler, iklim ya da kullanılan bazı ilaçlar romatizmaya neden olan faktörler arasında yer alır. Öncelikle beslenme, geçirilen mikrobik hastalıklar, stres, alkol ve sigara kullanımı gibi ek faktörler de bu hastalıkların ortaya çıkmasında etkendir.
Birçok romatizma hastalığı kroniktir; genelde tamamen yok olmaz. Hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir çözüm olmasa da hemen her hastalığa uygun tedavi mevcut. Her geçen gün yeni ve daha etkili ilaçlar kullanıma girmektedir.
Romatizmal hastalıklar, kendilerine özgü eklem, deri, böbrek, göz, solunum, kardiyovasküler sistem ve gastrointestinal sistem bulgularına yol açtıkları gibi, sinir sistemini de etkilerler.
Soğuk havalarda ağrılar daha belirginleşiyor
Ancak romatizmal ağrılar soğukta daha belirgin olarak hissedilir. Bunun en önemli sebebi eklem içindeki sıvının akışkanlığının değişmesidir. Ancak romatizma her mevsimde ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.
İltihabi olmayan diğer bir romatizmal hastalık fibromiyaljidir. Günlük yaşamı ciddi oranda etkileyebilen yaygın bir hastalıktır. Kas ağrıları, halsizlik, yorgunluk hissi, uyku güçlüğü ve dışkılama bozukluklarının görülebildiği kronik bir hastalıktır.
Kaynağı bağışıklık sistemi olmasından dolayı da hastalık her yaş grubunda ortaya çıkabiliyor fakat çoğunlukla 40-60 yaşlarında başlıyor. Çocukluk yaşında gelişen romatoid artrit ise, henüz büyüme çağında olan çocuklarda ciddi sakatlıklara ve büyüme geriliğine neden olabiliyor.
Romatoid Artrit (RA) hastalığı nedir? Seropozitif Romatoid Artrit: En yaygın iltihaplı romatizma türüdür. Diğer romatizma çeşitlerinden daha şiddetli ve ciddi belirtileri olabilir.
Eğer bu iltihap devam ederse veya tedavi edilmezse kıkırdak, kemik, tendon ve eklem bağlarında kalıcı hasara sebep olur. Bu çoğunlukla eklemde sakatlığa neden olur. Romatoid artrit alevlenmelerinde kendinizi hasta ve kötü hissetmenize neden olabilir.
ASO (Antistreptolizin-O Titrajı): Oluşan bu değer streptokok bakterisininin bir intefsiyonunun söz konusu olup olmadığının anlaşılması amacıyla kullanılır. Doğrudan romatizmayı anlamak amacıyla kullanılan bir ölçüt değildir. Bu değer ise 200 IU/L altında olmalıdır.
İltihaplı romatizma neden olur? İltihaplı eklem romatizması temelde vücudun kendi bağışıklık sisteminin yine kendi vücut dokularını yabancı olarak algılaması nedeniyle, kendi dokularına saldırması ile oluşur. Oto-immünite adı verilen bu durum özellikle eklem zarları ve eklem dokularında kendini gösterir.
İltihaplı romatizma tedavisinde ki temel amaç vücutta iltihap oluşumunun ilerlemesini önlemek olmaktadır. Tedavi de buna yönelik olarak gerçekleştirilmektedir. Bu amaçla hastanın vücudunun daha fazla iltihaplanmasını engellemek amacıyla ibuprofen, naproksen sodyum ve ketoprofen gibi ilaçlardan yardım alınmaktadır.
Osteoartrit: Soğuk havalardan en çok etkilenen romatizmaların başında kireçlenme denilen romatizma türü gelir. Havanın soğuması ile yağmurlu havalarda oluşan basınç değişikliklerini hasta ekleminde hisseder. Yağmur yağmadan günler öncesinden dizlerinde ağrı-sızı başlar ve yağmuru haber verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri