➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Tazeliğini kaybeden kıyma, doğru muhafaza edilmemiş, havayla devamlı temas etmiş olan kıymalar kararmaya ve bozulmaya başlar. Bunun nedeni etin üzerinde bakteri oluşmasıdır. Kıyma buzdolabında en çok 1 gün, dondurucuda ise 3 ay saklanır.
Kıyma, eğer paketin üzerindeki son kullanım tarihi geçmediyse ve sürekli buzdolabında saklandıysa satın alındıktan sonraki 2 gün taze ve güvenli kalır. Çöpe gitmemesi için kıymayı aldıktan sonra kısa bir süre zarfında kullan. Çiğ kıymayı dondurucuda 4 aya kadar sakla.
Kıymanızı soğan ile kavurarak Koroplast Buzdolabı Poşeti'ne koyarak dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu sayede yemek yaparken daha az vakit harcarsınız. Aldığınız kıymanın tamamını kullanmayacaksanız eğer, kavurup Koroplast Buzdolabı Poşetlerine bölerek derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Şimdi iki Çelik tencerenizi alın birine oda ısısında olan bir litre suyu koyup diğerini tabanı üste gelecek şekilde tezgahınıza ters çevirip gerekli olan kıyma et vs nizi bu tencerenin tabanına koyun üzerine de içi su dolu tencereyi oturtun ve sadece 5 dk da kıymanızın çözüldüğünü göreceksiniz.
Ancak et; kıyma ve tavuk benzeri yiyeceklerde bu durum daha da öne çıkmaktadır. Bozulmuş kıyma tüketmek gıda zehirlenmelerine yol açabileceği gibi ciddi sorunlara da neden olabilir. Çünkü kıyma, gıda kaynaklı hastalıklardan sorumlu patojenik bakteriler içerebilir.
Çiğ et ve tavuk buzdolabında birkaç günden fazla dayanamaz. Ancak dondurduğunuz takdirde etlerinizi uzun bir süre saklayabilirsiniz. Dondurulmuş kıyma 3 ila 4 ay, bütün bir tavuk veya hindi ise neredeyse 1 yıl dayanır. Çünkü gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler soğukta üreyemezler.
Kıyma, pişirmeden önce yıkanmaması gereken bir besindir. Kıymayı yıkamak, bakterilerin çoğalmasına yol açabilir. Bu yüzden uzmanlar, kıymanın yıkanmadan tüketilmesini önerir.
Eğer parmaklarınızı birbirinden ayırdığınızda cıvık, yapışkan, yumurta akı gibi uzayan veya sıvı bir kalıntı kaldıysa büyük ihtimal kıymanız artık bozulmuştur. Taze kıyma sıkıldığı zaman parçalanır ve nispeten sert bir kıvamdadır. Fakat yapışkan, cıvık bir yapı bozulma bakterilerinin varlığına işaret edebilir.
Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Çiğ kıymayı buzdolabında en fazla 2 gün saklayabilirsiniz. Kıymanızı hemen pişirmeyi planlamıyorsanız, buzdolabında bakteri üremeye devam edebileceğinden onu dondurmalısınız. Pişmiş kıyma buzdolabında üç ila dört gün iyidir, çünkü buzdolabı bakterilerin hızla büyümesini engellerken, tamamen engellemez.
Bozuk bir çok gıda ürünü gibi bozuk kıymayı da tüketmek zehirler. Bozulmuş kıyma patojenik bakteriler içerebileceğinden gıda kaynaklı hastalıklara sebebiyet verebilir.
Kırmızı Et Saklama Derecesi
Kırmızı et buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 santigrat derecede ise daha uzun süre saklanabilir. Eti dondurmak için -32 santigrat dereceli soğuk depolar kullanılır. Et, çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
Etler pişirilmeden önce, buzdolabı koşullarında (+4°C) parça boyutuna göre 3-4 gün; kıyma 1-2 gün tutulmalıdır. Dondurucuda muhafazada ise (-18°C) kırmızı et parça halinde 6-12 ay süreyle, kıyma 3-4 ay süreyle muhafaza edilebilir.
Tezgahta çözülmüş eti tekrar dondurucuya kaldırmayın
Yani, etinizi tezgahta tamamen çözülene kadar beklettiyseniz, sonrasında tekrar dondurucuya koymamalısınız. Dahası kokusunda bir farklılık ya da garip bir renge dönüştüğünü fark ederseniz, güvenliğiniz için eti atmalısınız.
Dondurulmuş ürünlerin buzdolabında 4 derece sıcaklıktaki bölümde de çözülebileceğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Şık, ocakta kısık ateşte daha hızlı çözülme gerçekleştiği için etin besin değerini kaybetmediğini kaydetti.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Buzluktan çıkan kıyma neden kokar? Bu koku, etin içerisindeki bazı bakterilerin çıkardığı gazlardan oluşur. Eğer kuvvetli bir koku varsa sakın kıymayı tüketme.
Kıymanın tamamen çözünmesi için önceden planlayarak dondurucudan çıkarmanız gerekir. Kıymayı 5 cm'lik ince paketler halinde dondurduysanız kıyma 1 saat içerisinde çözünecekti ancak daha kalın ise bu süre 24 saate kadar çıkabilir.
Buzlukta et ne kadar süre dayanır merak edenleriniz varsa akıllarındaki soru işaretlerini de giderelim. Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Çünkü marketten herhangi bir kıymayı aldığınızda üzerine yapıştırılan etikette son kullanma tarihine ilişkin bir bilgi yer alıyor. Son kullanma tarihi, ürünün aslında tam olarak ne zaman kötüleşmeye başlayacağını göstermiş oluyor. Dolayısıyla son kullanma tarihi geçen herhangi bir ürünü doğrudan çöpe atmak gerekiyor.
Son kullanma tarihi, hangi ürünlerin çok çabuk bozulduğunu ve mikrobiyolojik risk taşıdığını gösterir: Bunlar, çiğ ve pişmiş et ve balık, meyve ve sebzelerdir. Bu ürünleri son kullanma tarihi geçtikten sonra tüketmemelisiniz.
kırmızı ete rengini veren hayvanların kas yapısında bulunan miyoglobin proteininin suda çözünmesi sebebiyle etin beyazlayıp, suyun kırmızılaşması olayıdır.
Genel olarak kıymalar tek sefer çekilmektedir. İkinci kez çekme, daha ince yapılı ve güzel görünmesini sağlamaktadır. Buzlukta bekletilen kıymadan yapılan köfteler çok lezzetli olmamaktadır. Bu nedenle köfte yapımında mümkün olduğuna kasapta taze çektirilmiş kıyma kullanılmalıdır.
Dondurucudan çıkan bütün eti, kıyma haline getirmek, bakteriyel yükü çok fazla artırır, ayrıca besin öğesi kaybına yol açar. Dondurduğunuz güne ait tarihi kaydedin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri