Romatizmal hastalıklar gözün tüm tabakalarını tutabilir. Bu hastalarda oküler inflamasyona sekonder üveit, keratit, episklerit, sklerit, anterior iskemik optik nöropati gibi tutulumlar görülmektedir. Oküler tutulum yeri ve şiddetine bağlı olarak klinik tablolar değişmektedir.
Romatizmal hastalıklarda göz tutulumu, oldukça sık olup sistemik hastalığın ilk belirtisi olabileceği gibi romatizmal hastalığın ortaya çıkışından ve tanısının konmasından sonra gelişebilir. Bazende romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar yan etkileri nedeniyle gözü etkileyebilmektedir.
Romatoid artritte göz tutulumu sıktır. En sık olarak keratokonjuktivitis sikka denilen kuru göz ve buna yakınmalar gelişir. Yakınmalar gözde kuruluk hissinden yanmaya, yabancı cisim hissi ve akıntıya kadar değişebilir.
Üveit kelimesi gözün bir bölümü olan uvea dokusunun iltihabından gelmektedir. Göz bebeğimiz, göz sıvısını salgılayan siliyer cisimimiz ve retinanın dışındaki koroid dokumuz uveayı meydana getirir. Genellikle romatizmal hastalıklarla birlikte görüldüğü için halk arasında bazen üveite göz romatizması da denilmektedir.
FM ile romatizmal hastalıklar arasında en sık karşılaşılan çakışma, göz bulguları ile görülmektedir. FM'de sık görülen göz bulgularının başında, normal sağlıklı popülasyonda da görülebilen kuru göz olmasıdır (4).
İlgili 22 soru bulundu
Ağrı ve yaygın ağrı fibromiyaljide en sık karşılaşılan şikayetlerdir. Ağrılar genellikle vücudun daha çok kullanılan boyun ve bel bölgesinde yoğun hissedilir.
Romatizmal hastalıklarda en sık görülen göz problemleri kuru göz, üveit ve sklerittir. Kuru Göz Kuru göz (keratokonjonktivitis sikka) sistemik hastalığı olmayan sağlıklı kişilerde de görülebilen bir hastalıktır.
Dr. Sezgin Şahin, Türkiye'de romatizma hastalarının neredeyse yarısının düzenli göz takiplerine gitmediğini vurgulayarak "Üveit belirtileri çoğunlukla basit göz enfeksiyonları ile karıştırılabiliyor. Bu hastalar düzenli takip edilmediğinde kör olma riski altında.
Başta el ve ayak bileği, birinci el ve ayak parmak eklemleri, diz eklemi veya omuz eklemi olmak üzere eklemlerde ağrı, şişlik, kızarıklık, eklem hareketleriyle birlikte hassasiyet ve eklem hareketlerinde kısıtlılık. Özellikle sabah uykudan sonra kötüleşen, istirahat sonrası eklemlerde tutukluk.
En sık olarak, iltihaplanma konjonktivayı (göz kapaklarının iç kısmını ve gözlerin beyaz kısmını (sklera) kaplayan, ince ve şeffaf bir zar) etkiler, bunu kornea ve göz kapağı izler.
1-2 saat ila 2 gün arasında sürer ve kendiliğinden iyileşir. Atak sıklığı değişkendir, her gün olabileceği gibi yılda 3-4 kez de görülebilir. Eklem bulgularının yanı sıra eklem çevresindeki yumuşak dokularda inflamasyon nedeniyle avuç içi, ayak tabanı ve ayak bileklerinde 1-2 cm.lik şişlikler olabilir.
Romatizma, eklem ya da kas ağrısı, şişlik, ateş ve eklem hareket açıklığının kısıtlanması gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bu tablonun yanı sıra zaman zaman halsizlik, kilo kaybı, kaslarda ve eklemlerde sertlik gibi aklınıza romatizmayı getirmeyecek belirtiler de yaşanabilir.
Bazen kulak ağrısı da olur. Gözde de kulak gibi ağrı olursa da, göz kuruluğu ve zor/bulanık görme, ön plandadır.
Sıklıkla boyun, omuzlar, sırt, göğüs, bel, kalçalar ve dizlerde ağrı hissedilir. Zaman zaman ağrıların şiddeti ve konumu değişebilir. Yorgunluk ve bitkinlik hastanın hayat kalitesini düşürecek kadar şiddetlidir ve gün boyu sürebilir.
Romatizma hastalıklarına bazı vakalarda kas-iskelet sistemi hastalıkları denilmektedir. Bu tür hastalıkların en yaygın semptomları ve belirtileri arasında eklem ağrıları, eklemlerde hareket kaybı, eklem veya etkilenen bölgede şişme, kızarıklık, sıcaklık yani inflamasyon bulunmaktadır.
Sabah tutukluğu, iltihaplı eklem hastalıklarının karakteristik bir özelliğidir ve yataktan kalkarken veya tek bir pozisyonda çok uzun süre kaldıktan sonra, vücudun her iki yanında olabilen, genelde hareketle düzelen, eklemleri hareket ettirmede zorluk veya yavaşlık olarak tanımlanır.
Çoğu romatizmal hastalık genç yaşlarda başlamaktadır. Özellikle omurga romatizmaları genç erkekleri etkilerken, eklem romatizmaları doğurganlık çağındaki kadınlarda daha sık görülür.
Romatizma kansere neden olmaz. Ama romatizmal hastalığa yatkınlık yaratan bazı genler ve bağışıklık sistemindeki bazı bozukluklar, kansere de yatkınlık yaratabilir.
Diabet, hipertansiyon, allerji, depresyon ya da soğuk algınlığı veya mide-barsak sistemi tedavisinde kullanılan ilaçlar da ağız ve göz kuruluğuna yol açabilir.
Sjögren sendromu, özellikle ağız ve göz kuruluğuna neden olan otoimmün bir hastalıktır. Sjögren sendromunun erken teşhisi ve tedavisi ile belirtileri ortadan kaldırabilmek ve hastanın yaşam kalitesini iyileştirmek mümkündür.
· Bazı iltihaplı romatizmal hastalıklar kas-iskelet sistemi dışında derimizi (kızarıklık, döküntü), iç organlarımızı (akciğer, böbrek, beyin vb.) etkileyebilir.
Güncellenen tanı kriterlerine göre üç ay veya daha uzun süredir devam eden ve tıbbi nedene dayanmayan yaygın ağrı şikâyeti olan hastalara fibromiyalji tanısı konur. Fibromiyaljiyi tespit edebilen bir laboratuvar testi yoktur. Kan testileri diğer kronik ağrı nedenlerini dışlamak için kullanılabilir.
Uykunun daha da bozulması, kol ve bacaklarda şişlik, sindirim sorunları, uyuşma ve karıncalanma hisleri artabilir. Kas spazmları, kasılmalar, ışığa, kokulara, belli gıdalara aşırı hassasiyet olabilir. Fibromiyalji atağı birkaç gün, hafta veya ay devam edebilir. Ağrı ve yorgunluk kişinin iş yaşamına engel olabilir.
Fibromiyalji (iltihapsız kas romatizması) dokunmaya duyarlı yaygın ağrı ve hassasiyetle giden, sık görülen bir sağlık sorunudur. Halk arasında yumuşak doku romatizması olarak da bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri