Romberg testi: Ayaklarınızı yan yana veya topukları birleştirerek ayakta dururken, gözlerinizi kapatarak dengeyi değerlendiren bir test. Berg Denge Ölçeği: Farklı pozisyonlarda (otururken, ayakta dururken ve hareket halindeyken) dengeyi değerlendiren kapsamlı bir test.
1. Romberg testi: Hasta ayakta iken gözlerini kapatıp ayaklarını birleştirir. Bu durumda sağa veya sola doğru düşme eğilimi olup olmadığına bakılır. Periferik vertigolarda hastalar ayakta gözler açıkken rahat durabildikleri halde gözlerini kapattıklarında hasta tarafa doğru düşme eğilimi gösterebilirler.
İç kulakta yer alan Horizontal semisirküler kanaldaki endolenfin soğutulması ve ısıtılması neticesinde nistagmus oluşturulması esasına dayanır.Test sırasında kulak kanalına özel bir cihazla oluşturulan soğuk ve sıcak kalorik uyaran (hava veya su) verilerek geçici ve kısa süreli baş dönmesi oluşturulur.
Parry-Romberg Sendromu, cildin yavaş yavaş büzülmesi ve yüzde yumuşak doku atrofisiyle (hemifasiyal atrofi) karakterize edilen nadir görülen bir edinilme bozukluğudur.
d. Tandem Romberg Testi: Hastanın, bir ayağı diğerinin önüne alarak (tandem duruş) yine önce gözler açık sonra gözler kapalı ayakta durması istenir (Halmagyi ve Akdal, 2005; Zamysłowska-Szmytke et al., 2015). Resim 2'de tandem duruş gösterilmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
Hastadan tandem pozisyonda (topuk ve parmak ucu bitişik) veya yumuşak bir zeminin üzerinde durması istenerek denge durumunu gözlem yoluyla ölçülmesine “Keskinleştirilmiş Romberg Testi” denilir.
· Denge durumunun test edilmesi de rutin uygulamalar arasındadır. Bunlar arasında Romberg testi (hastanın gözleri kapalı ve kolları ileri uzatılmış olarak ayakta tutulması) sistemik veya spinal traktusu ilgilendiren patolojilerde pozitif bulgu verebilir.
Gözün kapatılması stabilitede belirgin bir azalmaya yol açarsa Romberg işareti pozitif olarak değerlendirilir ve duyusal işlev bozukluğunun göstergesidir. Romberg bulgusunun negatif olması, ataksinin nedeni olarak serebellar hastalığı gösterir. Serebellar ataksi ek görsel geri bildirimle düzelmez ya da çok az düzelir.
Tinetti Balance & Gait Test (TBT & TGT)
Tinetti Değerlendirme Aracı, hastanın yürüyüşünü ve dengesini ölçen basit, kolay uygulanan bir testtir. Test, hastanın belirli görevleri yerine getirme becerisine göre puanlanır. Yürüme bileşeni için maksimum puan 12'dir. Denge bileşeni için maksimum puan 16'dır.
Vertigo şikâyeti ile gelen hastada ayrıntılı bir kbb ve nörolojik muayene şarttır. Muayene sırasında postural testler uygulanır. (Dix Hallpike gibi) Hareket sırasında oluşan baş dönmelerinde postural testler önemli yer tutar.
Kişi dönmediği halde, etrafının ve kendisinin şiddetle döndüğünü hissetmesi durumunda vertigo yaşanır. Bunu evde anlamak için test yapmak isterseniz öncelikle kendi etrafınızda 30 kere dönüş yapın ve sonrasında kendinizi serbest bırakın. Etrafın döndüğünü düşünüyorsanız ve hissediyorsanız vertigonuz olabilir.
Vertigoda kişi kendisinin veya etrafındakilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir.
Baş dizlere doğru uzatılır ve 30 saniye boyunca yere değdirilir. Rahatsız olan kulak yönünde baş döndürülür ve 30 saniye beklenir. Baş hızlıca kaldırılır ve dört ayak üzerinde 45 derecelik açıda tutularak 30 saniye beklenir. Ardından baş dik olacak şekilde yukarı kaldırılır ve manevra tamamlanır.
Migren, beyin, beyincik gibi organlardan oluşan merkezi sinir sistemindeki kanama veya kan damarlarındaki tıkanıklıklara bağlı beslenme bozuklukları, multipl skleroz, çeşitli beyin tümörleri, parkinson hastalığı, v.b. hastalıklar dengenin bozulmasına neden olabilirler.
Baş dönmesi rahatsızlığından şikayetçi olan kişiler, evde vertigo testi yapılır mı şeklinde araştırmalar yaparlar. Vertigo, ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olarak ortaya çıkabilen bir rahatsızlık olduğundan, rahatsızlıktan şikayetçi olan kişiler uzman Kulak Burun Boğaz doktorlarına muayene olmalıdırlar.
Berg Balance Scale
Uygulama için cetvel, kronometre, sandalye, basamak, 360 derece dönülebilecek bir alan ve 15-20 dakika gereklidir. Her bir madde hastanın teste ait zaman ve mesafe şartlarını karşılama yeteneğine göre 0-4 arasında puanlanır. Dört puan görevi bağımsız bir şekilde tamamlayabilme yeteneğini gösterir.
Denge bozukluklarını (vestibüler bozuklukları) değerlendirmek amacıyla, test gözlüğü ve kızılötesi ışınlara duyarlı video kameralar kullanılarak nistagmusların (istemsiz göz hareketlerinin) kaydedilmesi sağlanır.
Hastanın oturup kalkma aktivitesini, alt ekstremite gücünü ve dinamik balansını değerlendiren bir testtir. Hastanın 30 saniye içinde oturup kalkma sayısı testin skorunu verir.
Belirlemiş olduğunuz ayağınızla metal kiriş üzerine çıkın. Diğer ayağınızı arkaya bükünüz ve aynı taraftaki elinizle ayağınızı tutunuz. Dengenizi sağlayıp doğru pozisyonu yakalayana kadar öğretmeninizin kolunu tutabilirsiniz. Öğretmeninizin kolunu bıraktığınız andan itibaren test başlar.
Y şeklinde alimünyum bir ekipmanın ortasına basılır ve metreye başlı bir parçanın tek ayak ile itilmesi istenir. Her bacak için bu defa tekrar edilir. Bu hareket geriye sola ve geriye sağa olarak yine aynı şekilde uygulanır. Değerlendirme skalasını yazı başlığında görebilirsiniz.
Statik Posturografi, günlük yaşam sırasında yapılan hareketleri simule ederken dengeyi sayısal değerler ile ölçen bir tekniktir. Hasta, platform üzerinde durur, vertikal ve horizontal güçler ölçülür, bu ölçüm, postural salınım aktivitesinin indirekt bir ölçümüdür. Ölçümler, denge skorları olarak bize verilir.
Single Leg Stance Test
Bu test denge ve statik ayakta durma yeteneğini ölçmeye yarar. Bireyin düşme riski hakkında fikir verir.
Vertigo şikayetiyle gelen hastaların tanısı herhangi bir ek tekik yapmaksızın, hatta kan tahlili bile gerekmeksizin sadece basit bir manevra ile konabilirken, VNG, VHIT, postürografi, birçok kan tahlili, tomografi, mr ve başka da ayrıntılı incelemeler de gerekebilmektedir.
Vertigo için de kanda özgün proteinlerin varlığına bakılarak teşhisin hızlanması sağlanabiliyor.
Vertigo genellikle birkaç saniye ila birkaç saat sürer, ancak ciddi vakalar günler hatta aylar boyunca sürebilir. Baş dönmesi hissi ile birlikte vertigolu kişilerde görme bozukluğu, mide bulantısı, kusma, çift görme, baş ağrısı veya hızlı kalp atışı da görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri