Rönesans, kelime anlamıyla “yeniden doğuş” demektir. Avrupa'da Orta Çağ sonrasında; siyasi, kültürel, politik, bilim, sanat, mimari ve eğitim alanlarında bir yenilenmeye gidilmiştir. 14. yüzyıl ile 17. yüzyılı kapsayan bu yenilenme süreci de Rönesans dönemi olarak isimlendirilmiştir.
Rönesans'ın öncüleri, sanat eylemlerinin yanı sıra edebiyat, tarih ve arkeolojiye de önem verdiler. Resim ve betimleme anlayışı gelişti. Mimaride Gotik tarzı bırakılarak barok ve rokoko üslubu geliştirildi. Rönesans mimarlığının başlıca özellikleri ölçü, yalınlık ve doğallıktır.
Peki, ilk olarak İtalya'da, Floransa ve Venedik'te ortaya çıkan Rönesans ne zaman ortaya çıktı? Rönesans dönemi 15 ile 16. yüzyılda ortaya çıkmış ve Rönesans terimi ise ilk kez 1550 yılında kullanılmıştır.
Avrupa'da Orta Çağ sonrasında; kültürel, siyasi, bilim, politik, mimari, sanat ve eğitim alanlarında bir yenilenmeye gitti. 14. yüzyıl ile 17. yüzyıl dönemlerini içine alan bu yenilenme süreci de Rönesans dönemi olarak adlandırılmıştır.
İlgili 21 soru bulundu
Antik Çağ Yunan ve Roma medeniyetlerini kendine kaynak olarak belirlemiş olan ve Hümanizmin ilerlemesi sonucu 14. yüzyılda ortaya çıkmış olan dönem Erken Rönesans Dönemi olarak adlandırılmaktadır.
İtalya, Rönesans'ın doğum yeridir ve İtalya'da Antik Yunan ve Latin edebiyatı ile felsefelerinin yeniden keşfi ve de hümanizm ile hümanist eğitim idealinin ortaya çıkmasıyla birlikte, Rönesans'ın etkisi İtalya sınırlarını aşarak Avrupa'nın dört bir yanına yayılmıştır.
Rönesans teriminin kelime anlamı "Yeniden Doğuş" demektir. İlk olarak Avrupa'da ortaya çıkmıştır. Orta Çağ'dan sonra kültürel, politik, bilim, siyasi, eğitim ve mimari alanlarda yenilikler yapılmıştır. 14. yüzyıl ile 17. yüzyıl arasında devam eden bu dönem Rönesans dönemi olarak isimlendirilmektedir.
Reform veya Yenilikçi Devrim 16. yüzyılda başlatılarak tüm Avrupa'yı etkilemiş ve Katolik Kilisesi'ne karşı yapılmış dinsel bir harekettir. Bu hareket Avrupa'nın değişim ve dönüşümüne sebep olmuştur.
Rönesans döneminin en büyük özelliği «hümanistik görüşün» önem kazanmasıdır. Sekülerizm önem kazanmıştır. Rönesans hareketi ilk olarak İtalya'da ortaya çıkmıştır. Bu dönemde özellikle Antik Yunan Dönemine olan ilginin artması ile Platon ve Hipokrat gibi bilim adamlarının eserleri incelenmeye başlanmıştır.
- Avrupa ülkelerinde sanatı koruyan önemli bir sınıf ortaya çıktı. - Ekonomi ve eğitim alanlarında çok ciddi gelişimler gerçekleşti. - Matbaanın gelişmesi ile beraber İncil pek çok farklı dilde çevrildi. - Bilim ön plana çıktı ve özellikle deneye ve gözleme dayalı bilim daha önemli hale geldi.
Klasik sanatın temel unsurlarını (özellikle insan bedeninin biçimini ve oranlarını) yansıtma isteği. Çağdaş sanat tarihi ve sürekli gelişim konularına ilgi duyulması. Pagan ve dinî sembollerin odak noktası insan olacak şekilde harmanlanması. Şaşaaya ve dramatik duruşa yönelim.
Rönesans felsefesi, 14. yüzyıl sonlarından başlayıp 16. yüzyıl ortalarına kadar geçen dönemde, özellikle de 15. yüzyılda ortaya çıkan çok yönlü felsefi gelişmeleri adlandırır.
24. Tarihî olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele, Cilalı Taş Devri, İlk Çağ, Lale Devri, Cahiliye Dönemi, Buzul Dönemi, Millî Edebiyat Dönemi, Servetifünun Dönemi'nin, Tanzimat Dönemi'nde vb.
İtalyan Rönesansı, Avrupa'da genel olarak Rönesans'ı başlatan, İtalya'da 14. yüzyılda başlayıp 17. yüzyıla dek hüküm süren kültürel değişim ve ilerleme süreci. Bu akım Toskana bölgesinde başladı ve merkezinde Floransa şehri yer aldı.
Martin Luther ve John Calvin, Almanca ve Fransızca konuşan Avrupa ülkelerinde reformun öncüleri kabul edilmektedir.
Reform hareketlerinin sonunda Katolik ve Ortodoks olarak iki mezhebe bölünmüş olan Hristiyanlığa, Protestanlık, Kalvenizm ve Anglikanizm adıyla 3 yeni mezhep daha eklenmiş ve Avrupa'da var olan mezhep birliği sona ermiştir. Reform hareketleri sonucunda doğan Protestanlık mezhebinin kurucusu Martin Luther'dir.
XVI. yüzyılda Roma Katolik Kilisesi'nin uygulamaları karşısında duyulan rahatsızlıkla başlayarak Hristiyanlığın üçüncü büyük mezhebi olan Protestanlığın ortaya çıkmasıyla sonuçlanan ulusal karakterli dinî hareketin adıdır.
Rönesans'ı müteakip Avrupa'da reformlar olur. 16. Yüzyılda Hristiyanlığın savunucusu Katolik mezhebinde yapılan değişiklik ve yeni düzenlemelere ise “Reform” deniliyor. Rönesans ve reformlar 1789 yılında gerçekleşen Fransız İhtilalinin en etkin nedenleridir.
İtalyan Rönesansı (İtalyanca: Rinascimento), Avrupa'da genel olarak Rönesans'ı başlatan, İtalya'da 14. yüzyılda başlayıp 17. yüzyıla dek hüküm süren kültürel değişim ve ilerleme süreci. Bu akım Toskana bölgesinde başladı ve merkezinde Floransa şehri yer aldı.
Rönesans, kelime anlamı olarak “yeniden doğuş” anlamına gelir. 15. ve 16. yüzyıllarda Avrupa'da bilim, sanat, mimari ve edebiyat gibi alanlarda İtalya'da başlayan ve tüm Avrupa'ya yayılan yenilik ve değişim hareketidir.
Kelime anlamıyla "yeniden doğuş" şeklinde bilinen Rönesans, Avrupa kıtasında Orta Çağ'ın sonrasında kültürel, politik, bilim, sanat, mimari, siyasi ve eğitim alanlarında bir yenilenme dönemidir. 14. Yüzyıl ile 17. Yüzyıl zamanlarını kapsayan bu yenilenme dönemi Rönesans dönemi olarak adlandırılır.
Kurulan üniversiteler bu bakımdan önemli bir rol oynamıştır. Rönesans felsefesi buna bağlı olarak farklı düşüncelerin, felsefe sorularını farklı yollardan değerlendiren felsefe eğilimlerinin var olmasını sağlamıştır. Bu yönelimlerin ortak bir paydası varsa, o da skolastik felsefeye karşı koymak olarak belirtilebilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri