Ersoy, özetle ilaçların prospektüslerinde eritilerek ya da kırılarak içilebilir şeklinde bir ibare taşımadığı sürece kesinlikle ezilerek, kırılarak, toz haline getirilerek içilmemesi ya da emilmemesi gerektiğini önemle vurguluyor.
KIRARAK İÇMEYİN!
Bağırsakta çözülecek bir ilacı mideye verirseniz midede doku hasarına neden olabilir. Buda ülseri getirir. Hapların kırılarak içilmemesi gerekiyor. Kapsül ve film tablet şeklinde olanlar genelde bağırsakta açılır.
Toz halindeki bazı antibiyotikler, aynı kutuda steril su ile birlikte verilmektedir, bu suların kaynatılmasına gerek yok ancak hazırlama sırasında önce 2/3'ünü koyup , çalkalayıp 5 dakika bekledikten sonra tamamını koymak tam karışması için önemlidir.
Doktor tavsiyesi dışında kırılıp ya da açılarak içilen ilaçların etkisinin kaybolduğunu anlatan Tanyeri, "Her ilacın çözülme yeri farklıdır. Bazı ilaçlar midede bazı ilaçlar ise bağırsakta çözülür. Bağırsakta çözülecek bir ilacı mideye verirseniz midede doku hasarına neden olabilir. Buda ülseri getirir.
En rahat ve ucuz olanı, ilacın ağız yoluyla tablet veya şurup olarak alınmasıdır. Ağız yoluyla ilaç içemeyenlere, bulantı-kusması veya ishali olanlara ya da durumu ağır olanlara antibiyotik kas veya damar içine iğne ile zerk edilerek verilmelidir.
İlgili 17 soru bulundu
PARÇALANMAMASI GEREKEN HAP ÇİĞNENEREK ALINMAMALI
"Bu gibi durumlarda hapın içindeki etken madde, hızlı şekilde vücuda yayılarak bazı yan etkilere, hatta zehirlenmelere neden olabiliyor. Tablet halinde olan yani üzeri koruyucu ile kaplı olan ilaçlar kesinlikle kırılmamalı, çiğnenmemeli.
Hapların susuz tüketilmesi, hapların yutulamamasına ya da boğaza kaçmasına neden olur. Temiz ve kuru ellerinizle bir tane hapı kutusundan çıkarın ve dilinizin üzerine yerleştirin. Üzerine büyük bir yudum su alın ve sakince yutun. Hemen ardından bardaktaki suyu normal bir şekilde içmeye devam edin.
Antibiyotiği içer içmez kusan bir bebekte, aynı dozda ilacı 30 dakika sonra (çocuk rahatladıktan sonra) tekrar yavaş yavaş vermek gerekir. Gerekirse peşinden bir miktar su içirilebilir. O sırada ateşi yok ise karna sıcak su torbaları ve boğaza sıcak su buharı yapılarak, tekrar kusma ihtimali azaltılır.
Uygulama şekli: Tabletler çiğnenmeden bütün olarak yutulmalıdır. Eğer gerekirse, tabletler ikiye bölünebilir ve çiğnenmeden yutulur.
Çiğnenmeden bütün olarak yutulmalıdır. Gerekirse, tabletler ikiye bölünebilir ve çiğnenmeden yutulur.
Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabilir. Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemelidir. Yine bir takım antibiyotikler ise meyve suyu, domates, kafein ile birlikte kullanıldığında ilacın midede harabiyetini artırabilir.
Toz halindeki antibiyotikler, sulandırıldıktan sonra, 2-8 derece arasında, buz dolabı iç rafında (kapakta değil), en fazla 10 gün saklanabilir. Göz, burun, kulak damlaları da yine ağzı açıldıktan sonra 10 gün içinde tüketilmeli bu süreci, aşan ilaçlar kullanılmamalıdır.
Antibiyotik kullanımının süresi antibiyotiğin çeşidine ve hastalığın türüne göre farklılık gösterebilir. 3 gün kullanılacak antibiyotik olduğu gibi 10-14 gün süre ile kullanılması gereken antibiyotiklerde vardır. Antibiyotik süreleri doktorun önerdiği süreden daha kısa olmamalıdır.
Şöyle ki: Bilişsel davranışçı terapi, bilişsel yeniden yapılandırma, EMDR tedavisi, psikoeğitim, duyarsızlaştırma gibi tedavi yöntemleri, fobinin tedavisinde etkili sonuçlar alınmasına yardımcı olmaktadır.
Antibiyotik tedavisinde 'İyileştim, ilacı üç günde bıraktım' söylemi, yaptığımız en büyük hatalardandır. Kuvvetli bir antibiyotik kullanıyorsak bile kürün tamamını bitirmemiz lazım. Eğer tedavi yarıda kalırsa; siz, bakterinin sizden sonraki nesle daha güçlenmiş halde kalmasını sağlamış olursunuz.
İçilir tabii ki. İlaç kutuları var biliyorsunuz, onun içine koyup saklıyor bazı insanlar. Bazı ilaçlar da şişe içinde satılıyor. Bir sorun olmaz merak etmeyin.
Hapların kırılarak içilmemesi gerekiyor. Kapsül ve film tablet şeklinde olanlar genelde bağırsakta açılır. Bazı ilaçlar mide asidinden etkilenirler.
İlaçların bir kısmı mide asidiyle girdiği etkileşim sonucunda, diğer bir kısmı bağırsakta çözünür. Hapın kırılması ise ilacın yapısını değiştirdiği için çözüldüğü yeri de değiştiriyor. Kontrolsüz yapılan bu eylem organ hasarına sebep olur.
Birleşmiş Milletler'in Dünya Sağlık Örgütü, eğer tedavi erken sonlandırılırsa, antibiyotiğin hastalığa neden olan bakterilerin hepsini öldürememe riskinin olduğunu ve sağ kalan bakterilerin mutasyona uğrayarak, tedaviye dirençli duruma gelebileceklerini belirtiyor.
Deride kaşıntı ve dökülmeler, nefes almada zorlanma, ani tansiyon düşüklüğü, hızlı kalp atışı, bilinç kaybı gibi alerjik belirtiler gözlenebilir. İshal, kabızlık, bulantı, kusma, şişkinlik, hazımsızlık, iştah kaybı ve karın ağrısı gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları antibiyotik zararları arasında yer alır.
Antibiyotik ne zaman etki eder sorusunun cevabı kullandıktan sonraki birkaç saattir. Belirtilerin kaybolması ise genellikle iki ila üç gün sonra başlar. Birkaç günlük tedaviden sonra rahatlama sağlansa da enfeksiyonu tamamen ortadan kaldırmak için antibiyotik rejiminin tamamını bitirmek gerekir.
Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Uzmanı Songül Özer Covid -19 nedeniyle bilinçsiz kullanılan antibiyotikler konusunda şöyle bilgilendiriyor: “Covid-19 bir viral enfeksiyondur. Yani etkeni virüslerdir. Virüslerin tedavisinde kesinlikle antibiyotikler işe yaramaz.
Bireyler dil üzerine yerleştirilen hap ilaçlarını, hızlıca suyla birlikte yutmalıdır. Yeterli miktarda su içilmesi, hapların daha kolay boğazdan inmesine yardımcı olacaktır.
Bazı antibiyotikler, özellikle siprofloksazin, tetrasiklin ve doksisiklin içerenler sadece boş mideye alındıklarında tam etki gösterirler. Bu da yemekten iki saat önce veya yemek yedikten iki-dört saat sonra alınmaları gerektiği anlamına gelir. Dolayısıyla meyve de yememek gerekecektir.
İlacınızı suyla alın. Hiçbir sıvı ilaç alırken suyun yerini tutmaz. Hatta zararlı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri