İ ) Gazete, akademik olmayan dergi vb. yayınlara yapılan atıflarda, konu haber ise haber başlığı tırnak içinde önce verilir; makale, deneme gibi vb. ise yazar adı-soyadı, tırnak içinde yazı başlığı; röportaj ise konuşulan kişinin adı- soyadı, röportajın başlığı, konuşan kişi verilmelidir.
Bir röportaja atıf yapmak
Eğer röportaj makalenin yazarı tarafından yapılmışsa, başlık kısaca “röportaj” olabilir, tabii aynı kişi ile aynı makale için başka röportajlar yapılmamışsa. Burada da röportajı yapan kişinin isminin yazılmasına gerek yoktur. Format şu şekilde olabilir: Ozan, Ahmet, Röportaj, 2014.
Doğrudan yapılan atıf, alıntılanan cümle(ler)nin kaynaktan bire bir aynı şekilde aktarılmasıdır. Doğrudan yapılan atıflarda, alıntı yapılan kısımlar orijinal kaynaktaki ile aynı heceleme, yazım ve noktalamaya sahip olmalıdır. Orijinal kaynakta heceleme hatası olsa bile değiştirilmeden aynen bırakılmalıdır.
Kaynakçada sadece metin içinde atıfta bulunulan eserler yer almalı ve bu eserler, yazarların soyadlarına göre alfabetik sıra ile verilmelidir. sonra “a, b, c” gibi ibareler konulmalı ve metin içinde de bu şekilde atıfta bulunulmalıdır. Örn: (Levine, 2010a).
Dört satırı geçen alıntılar için kullanılan bloklama yönteminde, alıntılar elden geldiğince iki nokta ile sunulmalı ve alıntı bittiğinde cümle tamamlanmış olmalıdır. Blok alıntılarda, alıntılanan kısım kaynakta bir paragrafın başındaysa, bu paragraf girintisi bloka yansıtılmalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Bir akademik kaynaktan doğrudan alıntı (orijinal kaynaktaki aynı cümle yapısı, yazım ve noktalamayla) yaparken alıntı 40 kelimeden az ise bu alıntı metinde çift tırnak içinde verilir. Doğrudan alıntıların çift tırnak içinde verilmemesi (atıf yapısal dahi) intihal sayılır.
✓ Aktarma işlemi, kaynağa alınış şekline göre iki farklı şekilde yapılabilmektedir: 1) Doğrudan Alıntı: Bir yazarın ifadesini, hiçbir değişiklik yapmadan tırnak içinde vermektir. 2) Dolaylı Alıntı: Bir yazarın düşüncelerini özetleyerek, kendi cümlelerimizle, farklı bir şekilde ifade etmektir.
Chicago Not-Bibliyografya sistemi, genellikle edebiyat, tarih ve sanat yayınlarında kullanılır. Bibliyografya, cilt, baskı kaydı, basıldığı yer, yıl ve yayıncı ile sayfa adedi hakkında bilgi verir. Bu sistemde, kaynağın referans olarak gösterildiği her yerde, bir dipnot olarak bu bilgiler yer alır.
Derleme kitaplardan alıntı yapılması durumunda, alıntı yapılan makalenin yazarının adına gönderme yapılması esastır. Makalenin yer aldığı derleme kitabın tam künyesi kaynakçada gösterilir. Örneğin, (Tezcan, 2017, s. 102).
Doğrudan alıntı yapılması durumunda; alıntı metni yazıldıktan sonra, parantez içinde, yazarın soyadı, yayın tarihi ve sayfa numarası, virgüllerle ayrılarak yazılır. Tek bir sayfaya gönderme yapıldığında “s.”, birden çok sayfaya gönderme yapılıyorsa “ss.” yazılır.
Doğrudan ve dolaylı olmak üzere iki tür alıntı yapma şekli vardır. Doğrudan aktarma, alınan düşüncenin hiçbir şekilde değiştirilmeden, direkt olarak alıntılandığı haliyle yazılmasıdır. Dolaylı aktarma ise yararlanılan bilgi ve düşüncelerin kişiselleştirilerek aktarılmasını ifade eder.
Metin İçi Atıf atıf gösterme temelde şu şekildedir: (Yazar, yayın yılı, sayfa). Aynı yazara ait aynı yılda yayımlanmış iki ya da daha fazla esere atıf yapılıyorsa yayın yılının sonuna boşluk bırakılmadan alfabetik sırayı izleyen harfler eklenir: (Koç, 2014a, 44; (Koç, 2014b).
Sayfa kenarlarında 2,5 cm boşluk bırakılmalı ve sayfalar numaralandırılmalıdır. Tüm çalışma boyunca Times New Roman yazı karakteri kullanılmalıdır. Metin içinde üç veya daha az satırdan oluşan kısa ve doğrudan alıntılar “tırnak işareti içinde” (italik değil) verilmelidir.
Röportajı yapan kişiye ise rapporteur denilmektedir. Röportaj için İngilizce'de interview sözcüğü kullanılır. Görüşmeyi yapana interviewer, görüşme yapı- lan kişiye ise interviewee denilir (Aziz 2002: 149).
Röportaj, bir gazete yazısı olmasına karşın, gezi türüyle iç içe olması, bazen sanatsal kaygılarla kaleme alınması, sıradan bir aktarma değil de özel bir yorum değerlendirme değeri taşıması gibi özellikleriyle, edebiyat türü olarak da kabul edilmektedir.
Araştırma yapılacak konuyu ve kişiyi tüm yönleriyle ele alan, detaylı bir inceleme sonucu oluşturulan söyleşi türüdür. Dizi röportaj türü, uzun görüşmeler sonucu ortaya çıkmaktadır ve röportajın ana unsuru etrafında şekillendirilir. Dizi röportaj aynı zamanda nehir söyleşi olarak da isimlendirilmektedir.
Alıntı yapmak; bir metnin herhangi bir parçasını almak olarak tanımlanırken; tanık gösterme ise bir kişi ya da yazarın, kendi görüşüyle aynı görüşte olan başka bir kişiyi tanık göstermesidir.
40 kelimeden fazla ya da dört satırdan uzun alıntılar ayrı bir paragraf olarak 1 cm içeriden blok halinde yazılır. Bu durumda tırnak işareti kullanılmaz. Alıntılar hem içerik hem de biçim açısından doğru olmalıdır.
Şayet çalışmanın tümüne bir atıf varsa yani okuyucunun çalışmanın tümünü incelemesini gerektirecek bir boyutta atıf yapılmışsa dipnotta “Bu konuda bk.”, “Bu görüş ile ilgili bk.”, “Bu tartışma hakkında bk.” veya sadece “bk.” ifadesinden sonra kaynak belirtilmelidir.
Vancouver referans stili veya yazar-sayı sistemi olarak da bilinen Vancouver sistemi, metin içinde referans listesindeki numaralı girişlere atıfta bulunan sayıları kullanan bir alıntı stilidir.
APA yazım stili, sosyal ve davranışçı alanlarda çalışan bilim insanlarınca bilimsel yazını standardize etmek için geliştirilmiştir. Dönem ödevlerinde Araştırma raporlarında Deneysel çalışmalarda Literatür derlemesi çalışmalarında Teorik makalelerde Metodolojik makalelerde ve Vaka çalışmalarında kullanılır.
Dipnotlar, okuyucuya bir yazıda bahsedilen belirli bir konu veya gerçek hakkında daha fazla bilgi bulunduğunu işaret eden alıntılardır. Birçok meslek, tüketicilere yazılı belgelerdeki bilgiler hakkında ek ayrıntılar sağlamak ve araştırma için kullanabilecekleri kaynakları belirtmek için dipnotları kullanabilir.
APA stilinde metin içi kaynak gösterim, atıfta bulunulan eserin yazar(lar)ın soyad(lar)ı ve yayın yılının eklenmesini suretiyle yapılmaktadır. Ancak bir kaynaktan doğrudan alıntı yapmanız durumunda, önüne p. veya pp. (s. veya ss.) ilave etmek suretiyle sayfa numara ya da numaralarının da eklenmesi gerekmektedir.
En yaygın olarak kullanılanlar MLA, APA ve Chicago Manual of Style yöntemleridir. Chicago'nun diğerlerinden farklı olarak iki tür yöntemi bulunmaktadır.
APA biçimine göre kaynak gösterme, yazar(lar)ın soyad(lar)ının eser yılıyla birlikte parantez içinde gösterilmesiyle yapılmaktadır. Bir kaynaktan doğrudan alıntı yapılması durumunda sayfa numarasının da metin için alıntıya eklenmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri