Giriş kısmında da ifade edildiği gibi aracın hareket mekanizmasını yönetmek, yol tutuşunu artırmak adına rot balans ayarlarının düzgün olması gerekir. Bundan yola çıkara “rot balans ayarı çekişi etkiler” demek yanlış olmayacaktır. Eğer rot balans ayarları bozuksa araç sağa veya sola çekerek ilerleyebilir.
Aracın yürüyen aksam ön düzen ayarının iyi durumda olması, yol tutuş performansını ve lastik ömrünü artırır. Aracınızın rot ayarının iyi durumda olması, yol tutuş performansını ve lastik ömrünü artırır.
Bozuk rot ayarına sahip bir araçta dönüş esnasında tekerleklerden rahatsız edici seslerin gelmesine sebep olabilir. Rot ayarı bozuk araçlarda direksiyon doğrultusu ile tekerlek doğrultusu arasında fark oluşmasına yol açar. Bundan dolayı tepkime süresi düşer ve sürüş güvenliği konusunda tehlikeler meydana gelebilir.
Kötü rot ayarı aynı zamanda yürüyen aksama, lastiklere ve direksiyon sistemine de ciddi zararlar verir.
Bozuk balans nasıl anlaşılır? Otomobil kullanırken 100 km/sa hızı geçtikten sonra direksiyonda titreme hissediyorsanız balans ayarı yaptırma vaktiniz gelmiş demektir. Bu hız, 80 km/sa da olabilir 120 km/sa de olabilir. 100 km/sa binek ve ticari otomobiller için ortalama bir değerdir.
İlgili 27 soru bulundu
Bu sebeple boşluğu farkedildiğinde araç bir an önce gerekli servise gösterilmelidir. Bozulan parçalar yenileriyle değiştirilir. Sonra araç Rot – Balans ayarına gider.
Lastik rot ayarında problem varsa direksiyon sertleşebilir hatta kitlenebilir. Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun sertleşmesine sebep olur.
Lastik rot ayarında sorun varsa direksiyon kilitlendi gibi bir tablo çıkar ortaya. Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun dönmesine engel olabilir. Direksiyon rot kollarındaki rot başlarının aşırı sıkı olması direksiyonun dönmesine engel olabilir.
Lastik değiştirildiğinde sadece balans ayarı gerekir. Rot ayarının bu durumla ilgisi yoktur.
Rot ayarı, tekerleklerin doğru şekilde hizanlamasını sağlar. Tekerleklerin dönmesini sağlayan rulmanlar, aks ve göbek düzeneğine bağlı olduğu için düzgün çalışmadıklarında doğrudan tahrik milini etkiyerek direksiyonun titremesine neden olur.
Rot ayarı, araç tekerlekleri arasındaki açının ve uzaklıkların birbirine eşit olmasını sağlayan ayardır. Direksiyon çevrildiğinde bütün tekerlerin aynı yöne aynı açıyla bakmasını sağlar. Balans ise, tam karşılığıyla “denge” anlamına gelir. Bu ayar, her tekere eşit miktarda ağırlık dağılmasını sağlar.
Rot balans ayarı, birçok farklı sebepten bozulabilir. Uzun süreli veya sık araç kullanımı, zaman içerisinde yıpranmaya sebep olarak rot balans ayarının bozulmasına neden olabilir. Aracın çukur veya tümsek gibi engebeli zeminlerde sürülmesi de rot balansın işlevini kaybetmesine sebep olur.
Bozuk rot ayarını erken fark etmek, lastik aşınması yaşamadan rot ayarlarını düzeltebileceğiniz anlamına gelir. Arabaların rot ayarı genellikle kademeli olarak bozulur, bu nedenle en az yılda bir veya çamurlu veya çukurlarla dolu yollarda seyahat ediyorsanız yılda iki kez kontrol etmeniz önemlidir.
Yukarıdakine benzer şekilde lastik ayarı doğru değilse rot ayarı ve balans ayarı yapılmalıdır. Aksi halde hem sürüş güvenliği azalır hem de yakıt tüketimi artar.
Balans kurşunu yapıştırıldığı yada çakıldığı yerden düşerse lastiklerde titreme oluşur. Balans kurşunu, lastiklerde oluşan titreşimi karşıt ağırlık koyularak, dengeleme işlemine yarar. Rot balans kurşunu, lastiklerin titreşimini gidermek için kullanılır.
Rot ayarının bozulması
Güvenli bir sürüş için son derece önemlidir. Bu ayarın bozulması tekerleklerin ve direksiyonun birbirinden bağımsız bir şekilde hareket etmelerine yol açar. Bunun sonucunda da direksiyon kilitlenir ve sertleşir.
Rot kolunun boşluk yapması bozulduğu anlamına gelir. Rot kolunda oluşan boşluk, kasislerden geçerken veya çukurlara girildiğinde gıcırtı ve lokurtu sesi yapacaktır. Gıcırtı ve lokurtu sesini aracınızın ön takımında birçok direksiyon mekanizması bileşeni veya süspansiyon bileşeni yapabilir.
Araçların direksiyonunda bulunan 2'şer cm'lik sağ ve sol yönlerdeki boşluk normal kabul edilmektedir. Araç hareket etmez pozisyondayken direksiyonda bulunan boşluklar normal kabul edilir. Fakat hareket halinde oluşabilecek ve süreklilik arz eden boşluklar direksiyon kutusunda arıza olduğunun belirtisidir.
Sert Direksiyon Nasıl Yumuşatılır? Sertleşmiş olan direksiyonları yumuşatmak için hidrolik sistemlerde önce hidrolik sıvısı ve pompa kontrolleri gerçekleştirilir. Hidrolik yağının durumuna bakılır, ardından lastik ve rot ayarları kontrolleri sağlanarak sorunsal belirlenerek müdahalede bulunulur.
Ani direksiyon sertleşmesinin nedeni, genellikle direksiyon sistemi bileşenlerindeki bir arıza veya hasardan kaynaklanır. Nedenler arasında yetersiz direksiyon sıvısı, aşınmış veya hasarlı direksiyon parçaları, hasarlı lastikler veya aracın aşırı yüklenmesi bulunur.
Hidrolik direksiyon sıvısının azalması, hidrolik direksiyon pompası tarafından oluşturulan hidrolik basınç miktarını azaltarak direksiyonun sertleşmesine neden olur.
Parçanın değişimi için mutlaka oto servisine gidilmelidir. Bu parça, gerekli ekipman olmadan değiştirilemez. Bu işlem yapıldıktan sonra rot ayarı ve balans ayarı da yapılmalıdır.
Selamlar, Amortisör değişiminde üst tablalara veya takozlara dokunulmazsa rot bozulmaz hocam. Bu konuda içiniz rahatsa yaptırın. Ancak amortisörlerde eğilme bükülme var ise takozlar hasar görmüştür rota ihtiyaç olur.
Diğer taraftaki rot başı ve rot kolunu değişmek için anlattığımız prosedürün aynısını takip edip yapmanız yeterli olacaktır. 14 Rot ayarı yapılmalı. Araçta rot başı ve rot kolu değiştirildiğinde aracın rot ayarı bozulacaktır. Rot ayarı bozulduğunda araç sağ sola çekme yapıp sürüş güvenliğini tehlikeye atacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri