Ancak, rot balans sürücünün kendi kendine yapabileceği bir ayar düzeni değildir. Bu kapsamda, aracın direksiyonu ile tekerleri arasında bir uyumsuzluk sezildiğinde veya yukarıda detaylıca sıraladığımız durumlarla karşılaşıldığında, en yakın rot ve balans uzmanı servise gitmekte fayda vardır.
Rot Ayarı Nasıl Yapılır? EUROMASTER teknisyenleri, servise gelen tüm araçların rot ayarını kontrol ederler ve gerekli görürlerse aracınıza rot ayarı yapılmasını önerirler. Rot ayarları için öncelikle aracın rot ayarının düzgün çalıştığına emin olmak gerekir.
Bu da aracı kontrol etmeyi sağlayan ana prensiplerden biridir. Bazen kullanım süresi ve kullanım biçimi ile ilgili olarak rot ayarı bozulur. Burada yapılması gereken şey, en yakın oto bakım uzmanına başvurup rot ayarını yaptırmaktır.
Binek araçlar için teker sökme, takma, balans ve rot ayarı işlemleri ortalama 200 ile 500 TL dolaylarında seyir etmektedir. SUV, 4x4 gibi araçlarda yapılacak rot balans ayarları için ise yaklaşık olarak 500 ile 800 TL dolaylarındadır.
Bozuk rot ayarına sahip bir araçta dönüş esnasında tekerleklerden rahatsız edici seslerin gelmesine sebep olabilir. Rot ayarı bozuk araçlarda direksiyon doğrultusu ile tekerlek doğrultusu arasında fark oluşmasına yol açar. Bundan dolayı tepkime süresi düşer ve sürüş güvenliği konusunda tehlikeler meydana gelebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Sürüş esnasında aracın olması gerektiğinden daha fazla titremesi ya da sağa veya sola çekmesi, rot balans ayarının bozuk olduğunun öncelikli işaretleridir. Özellikle bozuk ve çukurlu yollarda kolaylıkla bozulabilen rot balans ayarının normal şartlarda 5 bin ile 10 bin km'de bir kontrol ettirilmesi önerilir.
Rot ayarı, araç tekerlekleri arasındaki açının ve uzaklıkların birbirine eşit olmasını sağlayan ayardır. Direksiyon çevrildiğinde bütün tekerlerin aynı yöne aynı açıyla bakmasını sağlar. Balans ise, tam karşılığıyla “denge” anlamına gelir. Bu ayar, her tekere eşit miktarda ağırlık dağılmasını sağlar.
Bu sebeple boşluğu farkedildiğinde araç bir an önce gerekli servise gösterilmelidir. Bozulan parçalar yenileriyle değiştirilir. Sonra araç Rot – Balans ayarına gider.
Rot balans ayarı, birçok farklı sebepten bozulabilir. Uzun süreli veya sık araç kullanımı, zaman içerisinde yıpranmaya sebep olarak rot balans ayarının bozulmasına neden olabilir. Aracın çukur veya tümsek gibi engebeli zeminlerde sürülmesi de rot balansın işlevini kaybetmesine sebep olur.
Rot ayarı lastik aşınmasını önlemenin yanı sıra süspansiyonlar üzerindeki gerilimi azaltmak ve aracın yol tutuşunu iyileştirmek gibi güvenli sürüş ihtiyaçlarından dolayı da yapılabiliyor.
Lastik değiştirildiğinde sadece balans ayarı gerekir. Rot ayarının bu durumla ilgisi yoktur.
Rot balans muayeneden geçer mi? Türkiye'deki araç muayenelerinde rot balans ayarına bakılmıyor. Ancak, çok ağır bir bozukluk varsa ve bunu bile bile muayeneye götürüyorsanız orada ortaya çıkacaktır.
Rot başı üzerinde bulunan koruyucu kauçuk malzeme zaman içerisinde yırtılır veya yerinden çıkabilir. Bu durumda ortamdaki toz, kir ve nem rot başının zamanla bozulmasına sebep olur.
Ön Takım Nedir ? Ön Takım ; aracımızı kullanırken güvenli, emniyetli sürüşümüzü sağlayan aracımızın ön ve arka alt tarafında bulunan parçalardır. Bunlar amortisörler, salıncaklar, direksiyon kutusu, viraj demiri, askı rotları, rot başları gibi çeşitli parçaların kontrol test ve değişim işlemidir.
Rot başı, direksiyon mekanizmasının tekerleğe yön vermek için kullandığı bir dizi parçanın son halkasıdır. Rot başları, rot kolunun ucuna vidalanarak takılır. Direksiyon kutusundan çıkan yönlendirme hareketini, direksiyon rot kolundan, deveboynuna, oradan da tekerlere iletilmesini sağlayan parçadır.
Lastik rot ayarında problem varsa direksiyon sertleşebilir hatta kitlenebilir. Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun sertleşmesine sebep olur.
Lastik rot ayarında sorun varsa direksiyon kilitlendi gibi bir tablo çıkar ortaya. Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun dönmesine engel olabilir. Direksiyon rot kollarındaki rot başlarının aşırı sıkı olması direksiyonun dönmesine engel olabilir.
Yukarıdakine benzer şekilde lastik ayarı doğru değilse rot ayarı ve balans ayarı yapılmalıdır. Aksi halde hem sürüş güvenliği azalır hem de yakıt tüketimi artar.
Parçanın değişimi için mutlaka oto servisine gidilmelidir. Bu parça, gerekli ekipman olmadan değiştirilemez. Bu işlem yapıldıktan sonra rot ayarı ve balans ayarı da yapılmalıdır.
Selamlar, Amortisör değişiminde üst tablalara veya takozlara dokunulmazsa rot bozulmaz hocam. Bu konuda içiniz rahatsa yaptırın. Ancak amortisörlerde eğilme bükülme var ise takozlar hasar görmüştür rota ihtiyaç olur.
Balans ayarının yapılması işlemlerinde öncelikle dört tekerlekte araçtan sökülmektedir. Araç tekerleklerin söküm sonrasında balans ayarının kontrolleri yapılır. Kontrol için ise araç tekeri takılması sonrasında teker döndürülerek bağlı olduğu balans makinesinin ölçüm yapması sağlanır.
Tüm araçlarda dört lastik rot ayarı düzgün olmalıdır çünkü arka taraf da ön taraf kadar ayar bozukluğu olabilir ve eşit olmayan lastik aşınmasına neden olabilir.
Kötü rot ayarı aynı zamanda yürüyen aksama, lastiklere ve direksiyon sistemine de ciddi zararlar verir.
Lastiğe işaret konup aynı şekilde tekrar takılsa bile yüksek hızlarda titreme yapıyor. O yüzden balans şart. Çoğu lastikçi yapmıyor ama siz yaptırın. her lastik tamirinde balans ücretsiz yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri