Bu sebeple boşluğu farkedildiğinde araç bir an önce gerekli servise gösterilmelidir. Bozulan parçalar yenileriyle değiştirilir. Sonra araç Rot – Balans ayarına gider.
Araç güvenliğinizi artırmak için yılda iki kez lastik değişimlerinde veya yeni lastik satın aldığınızda aracınızın rot ayarı ve balans ayarını yaptırın.
Lastik Balans Ayarı Ne Zaman Yapılır? Lastiklerin denge ayarının bozulması sürüş koşullarına göre değişse de, şehir içinde kullanılan bir araç için yılda en az bir kez vaya 15.000 kilometrede bir lastiklerinizin balans ayarını yaptırmanızı tavsiye ederiz.
Rot balans ayarı yaklaşık 20-30 dk. süren bir işlem olup ortalama 50-100 TL'ye yapabilirsiniz. (Not: En son 60 TL'ye yaptırmıştım.) Tabi genel olarak rot balans ayarı yılda bir kez veya aracın en az her 10.000 km'sinde yapılması gereken bir işlem olduğunu hatırlatalım.
Rot ayarı bozuk araçlarda direksiyon doğrultusu ile tekerlek doğrultusu arasında fark oluşmasına yol açar. Bundan dolayı tepkime süresi düşer ve sürüş güvenliği konusunda tehlikeler meydana gelebilir. Bunun yanı sıra rot ayarının doğru olmaması lastik ve direksiyon sistemlerine de büyük ölçüde zarar verir.
İlgili 33 soru bulundu
Bu ayarların yapılmaması demek aynı zamanda ortaya çıkacak titreşimden dolayı lastiklerinizin düzensiz aşınmasının yanında direksiyon ve süspansiyon aksamlarının da erken yıpranmasına neden olacaktır. Tüm bunların meydana gelmesi keyifsiz, güvensiz ve verimsiz bir sürüş deneyiminin ortaya çıkmasına sebep olur.
Rot balans muayeneden geçer mi? Türkiye'deki araç muayenelerinde rot balans ayarına bakılmıyor. Ancak, çok ağır bir bozukluk varsa ve bunu bile bile muayeneye götürüyorsanız orada ortaya çıkacaktır.
Sürüş esnasında aracın olması gerektiğinden daha fazla titremesi ya da sağa veya sola çekmesi, rot balans ayarının bozuk olduğunun öncelikli işaretleridir. Özellikle bozuk ve çukurlu yollarda kolaylıkla bozulabilen rot balans ayarının normal şartlarda 5 bin ile 10 bin km'de bir kontrol ettirilmesi önerilir.
Binek araçlar için teker sökme, takma, balans ve rot ayarı işlemleri ortalama 200 ile 500 TL dolaylarında seyir etmektedir. SUV, 4x4 gibi araçlarda yapılacak rot balans ayarları için ise yaklaşık olarak 500 ile 800 TL dolaylarındadır.
Diğer taraftaki rot başı ve rot kolunu değişmek için anlattığımız prosedürün aynısını takip edip yapmanız yeterli olacaktır. 14 Rot ayarı yapılmalı. Araçta rot başı ve rot kolu değiştirildiğinde aracın rot ayarı bozulacaktır. Rot ayarı bozulduğunda araç sağ sola çekme yapıp sürüş güvenliğini tehlikeye atacaktır.
Kısa süre içerisinde ayarlanma yapılmaması hem aracın yıpranmasına sebep olur hem de güvenliğinizi tehlikeye atar. Aracın 10 ile 15 bin kilometre yapmasının ardından rot balans kontrol edilerek yeniden ayarlanmalıdır. Bazı sürücüler kontrol ve ayarlamayı yılda 1 kez yaptırmayı tercih edebilirler.
Rot balans ayarının lastik takıldığında her zaman yapılması gerekir. Tekerleğiniz örneğin bir kaldırım taşına çarptıysa, jantınız hasar görmüş olabilir ve tekerleğin dengesinin yeniden ayarlanması gerekebilir.
Yeni lastiklerle fren yaparken, yaklaşık 800 kilometre boyunca nazik ve kontrollü bir şekilde sürüşe odaklanmanız önemlidir. Yumuşak hızlanma, düzgün frenleme ve akıcı viraj alma gibi sürüş tekniklerini tercih edin. Bu süre zarfında lastikler, düzenli performans için güvenli bir şekilde hazırlanacaktır.
Balans ayarını etkileyen diğer hususlardan biri de jant bilezikleri doğru seçilmediyse, yanlış takıldıysa ayar tutmaz. Etkilenmez gibi düşünülse de, çamur jantların düşmanıdır. Çamurlu yoldan, asfalta çıkıldığında jantın üzerinde kalan çamur ağırlık yapar ve balans ayarı bozulur.
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.
Balanssızlık ses yapmaz, titreme yapar.
Rot ayarı, tekerleklerin doğru şekilde hizanlamasını sağlar. Tekerleklerin dönmesini sağlayan rulmanlar, aks ve göbek düzeneğine bağlı olduğu için düzgün çalışmadıklarında doğrudan tahrik milini etkiyerek direksiyonun titremesine neden olur.
Uzmanlara göre her 5 bin ile 10 bin km arasında aracın rot ve balans ayarının kontrol edilmesi gerekir. Eğer aracınızla sert bir şekilde tümseklere ya da çukura girerseniz rot balans ayarı bozulur. Ayarın daha çok bozulmadan kontrol edilmesi gerekir.
Rot ayarı, araç tekerlekleri arasındaki açının ve uzaklıkların birbirine eşit olmasını sağlayan ayardır. Direksiyon çevrildiğinde bütün tekerlerin aynı yöne aynı açıyla bakmasını sağlar. Balans ise, tam karşılığıyla “denge” anlamına gelir. Bu ayar, her tekere eşit miktarda ağırlık dağılmasını sağlar.
Arızalı bir rot başı ile sürmeye devam ederseniz, artan lastik aşınması ve hizasız direksiyon riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bu, aracın kontrolünü zorlaştırıp direksiyon simidinde titreşim yaratabilir. En kötü durum senaryosu, rot başının tamamen kırılmasıdır.
Burada yapılması gereken şey, en yakın oto bakım uzmanına başvurup rot ayarını yaptırmaktır. Bu amaçla size en yakın Otopratik noktasına ulaşabilir ve dilerseniz online olarak randevu alabilirsiniz. En yakın Otopratik oto servis noktasına da yine site üzerinden ulaşabilirsiniz.
Balans ayarının yapılması işlemlerinde öncelikle dört tekerlekte araçtan sökülmektedir. Araç tekerleklerin söküm sonrasında balans ayarının kontrolleri yapılır. Kontrol için ise araç tekeri takılması sonrasında teker döndürülerek bağlı olduğu balans makinesinin ölçüm yapması sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri