Yurttaşı, ortak benliği, halkı, devleti yaratan bir “Toplum Sözleşmesi”ni ve bu sözleşmeye toplumdaki her bireyin dahil olması gerektiğini savunur. Halk olmanın temelinde egemenliğin var olması gerektiğini düşünür. Yasaların olmadığı bir yerde devletten söz edilemeyeceğini savunmuştur.
Bu perspektifte öncelikle, devletin insan yapımı bir sözleşme neticesinde oluştuğunu insan doğasından yola çıkarak temellendiren toplumsal sözleşme teorisinin en önemli temsilcilerinden biri olan Jean- Jacques Rousseau'nun, kimliğine ve eserlerine kısa bir bakış sunulacaktır.
Rousseau, doğuştan hiç kimsenin köle olmadığı halde yeryüzünde tüm insanların köleleştirildikleri inancındadır. Onun amacı ise toplum sözleşmesine dayalı olarak herkesin eşit ve özgür yaşadığı bir toplum düzeni oluşturmaktır. O, insanlar arasında kaba kuvvete dayalı hiçbir hak ve yetkiyi meşru görmez.
Bu çalışmada, Jean-Jacques Rousseau'nun siyaset kuramı incelenmektedir. Rousseau, demokrasiye yönelik bakışın genellikle olumsuz olduğu 18. yüzyıl Aydınlanma döneminde, devletin kuruluşunu toplum sözleşmesine dayandırarak ve egemenliği halka vererek cumhuriyetçi akımın kurucuları arasında yer almıştır.
Rousseau'nun; akli zaruretleri esas alan demokratik, liberal ve ferdiyetçi görüşleri benimseyip savunan bir IH.
İlgili 39 soru bulundu
Rousseau'nun sosyal sözleşme teorisiyle idealize ettiği devlet modelinde: İnsanlar doğa durumunda var olan hiçbir hak ve özgürlüğünden vazgeçmeden, doğa durumunda bulunan özgürlük ve eşitliği gerçek bir toplum sözleşmesiyle toplum durumunda da tesis ederek ideal bir yönetim şekli oluşturur.
Jean-Jacques Rousseau, 1762 tarihinde Toplumsal Sözleşme kitabıyla toplumsal sözleşme kuramını popüler bağımsızlık üzerine kurmuştur.
Toplum Sözleşmesi'nin amacı, tam da, bireylerin öylesi bir devlette neden özgür ve eşit kaldıklarını göstermektir. Böylece her üç yazar için, bireylerin hepsi doğa durumunda özgür ve eşittirler. Bütün bireyler, başkalarını öldürmek yoluyla dahil, kendilerini koruma hak ve araç- larına sahiptirler.
Jean-Jacques Rousseau, vurguladığı özgürlük ve eşitlik kavramlarıyla Mustafa Kemal Atatürk'ü etkilemiştir. Türk Devrimi ve demokrasisi kendine özgü bir nitelikte gelişmiştir. Gazi, okuduğu isimlerin eserlerinden etkilenen muazzam bir sentezcidir ve bunları Türk toplumunun değerlerine en uygun hale getirmiştir.
Rousseau, işte bu bölümde, bir başka söyleyişle, dört kitaptan oluşan «Toplum Sözleşmesi» eserinde; eski değerlerin kıyasıya eleştirisini yaparken, insanların özgür ve eşit yaşamalarını sağlayan yeni değerlerin ne olması gerektiğini, değişik açılardan bakarak sorgulamaktadır.
mevcut olduğunu düşündüğünden dolayı eğitimin de doğal, özgür olmasını ve bu karakterde yurttaşlar yetiştirmesi gerektiğini savunur. Bu çalışmada Rousseau'nun natüralist eğitim anLayışı ele alınarak etkileri açıklanmaya çaLışılacaktır. nature. His thoughts on education form an important part ofhis philosophy.
Onun temel çabası doğrudan demokrasiye dayanan bir devlet düzeni kurmaktır. Rousseau için genel irade politik yaşamın anahtar kelimesidir. Çalışmalarında yapmaya çalıştığı şey genel iradenin tam gerçekleşebileceği bir toplum düzeni kurmaktır.
Rousseau, iyi bir düzeninin toplumun ortak yararının gözetildiği ve yurttaşların özgürlüklerinden taviz vermeden itaat ettikleri bir egemenlik modeliyle mümkün olduğu düşüncesindedir. Bu da ancak egemenlik hakkının halkın bütününü temsil eden genel iradeye ait olmasıyla mümkündür.
18. yüzyıl Aydınlanma felsefesinin Romantik filozofu Jean Jacques Rousseau (1712-1778) pek çok çalışmaya konu olmuştur.
Toplum Sözleşmesi ile birlikte az önce de değindiğimiz gibi her yurttaş kendini halkın iradesinin temsili olan genel iradenin altına koyar. Rousseau'ya göre bu genel irade aynı zamanda egemenliktir. Rousseau'ya göre devletin var olabilmesi ancak egemenliğin sağlanmasıyla mümkündür.
fransiz ihtilali'nin fikir babalarından, büyük bir jakoben. daha çok insan ve toplum ilişkileri üzerine çalışmış,devletin eşitlik,özgürlük ve adaletin simgesi olması gerektiğine inanmış,ömrünün son 20 yılını fransada geçirmiş modern sosyalizm öncülerinden.
M. Kemal Atatürk kayıtsız şartsız ifadesiyle ne kastedildiğini, Kayıtsız, şartsız tabiriyle belirtilen egemenliği, milletin üzerinde tutmak demek bu egemenliğin bir zerresini, sıfatı, ismi ne olursa olsun, hiçbir makama vermemek, verdirmemek demektir. şeklinde açıklamıştır.
Atatürk Ziya Gökalp'in Hangi Fikrinden Etkilenmiştir? ''Fikirlerimin babası Ziya Gökalp'dir'' diyen Atatürk, Ziya Gökalp'in ulusçuluk anlayışından etkilenmiştir.
Jean-Jacques Rousseau (1712-1778), çalışmaları Aydınlanma hareketini hem öven ve hem de aydınlanmanın gelişmesine eleştiri getiren İsviçreli bir filozoftu.
Thomas Hobbes'un Toplum Sözleşmesi Kuramı
17. yüzyıla egemen olan ve daha sonra sözleşme teorisi ilk kez Thomas Hobbes tarafından dile getirilmiş olup, Hobbes'tan sonra Locke ve Rousseau gibi filozoflar tarafından geliştirilmiştir.
Aynı zamanda siyaset felsefesinde büyük öneme sahip olan toplumsal sözleşme kuramı ve bu kuramın temsilcileri olan Thomas Hobbes, Jean-Jacques Rousseau ve John Locke'un görüşleri de ele alınmıştır. Toplum bilimi, içinde insanları ve insanların birbirleriyle olan etkileşimini barındırır.
Toplumsal Sözleşme 1762'de yayımlandığında, halk egemenliği ve genel irade ilkelerini gündeme getirerek, yeni bir çığır açtı. Kısa zamanda modern düşüncenin bir dönüm noktası ve siyaset felsefesinin temel eserlerinden biri oldu.
Kalvinist olarak doğmuş olan Rousseau genç bir adam olarak Katolikliğe dönmüş ve daha sonra da doğanın mükemmel düzeni ve uyumunun farkına varmasına bağlı olarak Tanrı'nın varlığının kanıtı olarak görmesinden dolayı “doğal din” taraftarı, vahye dayalı dini reddeden deist görüşleri benimsemiştir.
Yukarıda da incelediğimiz gibi, Rousseau'nun eğitim anlayışı beş temel prensibe dayanmaktadır; doğacılık, deneyimlemenin önemi, hümanizm, ölçülülük ve otonomi.
Thomas Hobbes'un toplum sözleşmesi kuramının, daha çok Aydınlanma düşüncesini odak alan bu çalışmaya dahil edilmesinin nedeni budur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri