Ortaklar rüçhan haklarını kullanma veya kullanmama seçeneğine sahiptir. Eğer haklarını kullanmayı tercih ederlerse yeni hisselerden satın alabilirler. Ancak bu haklarını kullanmak istemeyebilirler, yani sermaye artırımına katılmaz istemezler. Bu durumda rüçhan haklarını borsada satabilirler.
Rüçhan kuponu üzerine tıkladıktan sonra kuponun detay sayfasına giderek istersen bedelli sermaye artırımına katılabilir ve elindeki kuponları yeni hisse senetlerine dönüştürebilirsin. İstersen de piyasa fiyatından satabilirsin.
Hakkı satın alan yatırımcı ya tekrar yeni pay alma hakkını satar ya da sermaye artırımına katılım tutarını yatırmak sureti ile bu hakkı kullanıp karşılığında pay alır.
Rüçhan Hakkı Nasıl Satılır? Rüçhan hakkının kullanım süresi en az 15 en çok ise 60 gündür. Rüçhan hakkını kullanmak istemeyen hissedarlar bu haklarını hisse senedinden bağımsız olarak Rüçhan Hakkı Kupon Pazarında satabilirler. Aracı kurumun mobil uygulaması üzerinden hisse senedi satar gibi rüçhan hakkı satılabilir.
Rüçhan hakkı elde edebilmek için bedelli sermaye artırımı öncesinde şirketin hisse senedine sahip olunması gerekir.
İlgili 16 soru bulundu
Değerli Yatırımcımız, ZOREN pay senedinin 15/06/2023 – 03/07/2023 tarihleri arasında %100 oranında bedelli sermaye artırımı vardır. Rüçhan hakkı kullanım bedeli 1,00 TL'dir. Rüçhan hakkı kupon satış son tarihi 22/06/2023'tür.
Buna göre rüçhan hakkı, her pay sahibinin sahip olduğu, şirketin yeni çıkardığı payları, mevcut paylarının sermayeye oranına göre alma hakkıdır. Maddenin gerekçesi[3], yeni pay alma hakkının belirlenmesinde payların itibarî değerinin esas alınacağını açıkça ifade eder.
Midas uygulamasında “Keşfet” sayfasına geldikten sonra “ARCLK.R” veya “Arçelik” yazıp aratarak, şirketin rüçhan kuponunu bulabilirsin.
Bedelli sermaye artırımı, hisse senetleri ve şirketin uzun vadede değer kazanmasıyla sonuçlanır. Ancak bedelli artırımın ilk etabında hesaba daha fazla hisse aktarılırken fiyatlar da belli bir oranda düşebilir.
Bu hak sayesinde her pay sahibi, yeni çıkarılan payları, esas sermaye payı oranında alma hakkına sahip olmaktadır. Ancak, rüçhan hakkı, pay sahiplerince kullanılması zorunlu ve vazgeçilemeyen müktesep bir hak değildir.
Bu hak borsada işlem görerek de satılabilir. Rüçhan Hakkının Matematiksel Örneği: 1000 adet hissenizin olduğunu ve hissedarı olduğunuz şirketin %50 sermaye artırımı yaptığını düşünelim. Bu durumda 1 adet hisse için 0,50 hisse alma hakkınız oluşacaktır.
Eğer buluşun birden fazla ülkede korunması istenirse, ilk patent başvurusunun herhangi bir ülkede yapılması tarihinden itibaren 12 aylik bir süre içinde aynı buluş için başka bir ülkede başvuru yapma konusunda bir haktan yararlanılabilir, buna rüçhan hakkı denir.
Bölünen hisse alınır mı? Bölünen hissenin alınıp alınmaması kararı tamamen yatırımcı tercihine bağlıdır. Şayet şirketin büyüme planları, yatırım planları ve finansallarına güveniliyorsa alım yönlü tercih kullanılabilir. Ancak unutulmamalıdır ki borsa her zaman riskli bir yatırımdır ve kayıp riski her zaman masadadır.
İMKB TAKAS VE SAKLAMA BANKASI A.Ş.
Önceden elde edilen haklar nedeniyle sıralamada öne geçme durumuna rüçhan hakkı denir. Önceden doğan hak; tescil, sergileme ve bir başka ülkede tescil başvurusu gibi yollarla elde edilebilir. Marka tescil işlemlerinde ise iki yolla bu hak elde edilir.
Bedelli Sermaye Artırımına Katılmak İçin Ne Yapmalıyım? Şayet yatırımcı bedelli sermaye artırımına katılmak isterse, rüçhan hakkına istinaden, ilan edilen süreler içerinde, sermaye artış bedelini hesabında bulundurmalı (yoksa hesabına yatırmalı) ve bedelli sermaye artışına katılma isteğini aracı kurumuna iletmelidir.
Rüçhan hakkı kullanılmadığında, bir başka deyişle bedelli sermaye artırımına katılım gösterilmediğinde sahip olunan toplam varlık bedelinde düşüş olur. Çünkü bedelli sermaye artırımı sonrasında hisse senedi fiyatı düşecektir. Dolayısıyla ortağın sahip olduğu payların toplam bedelinde düşüş görülecektir.
Bedelsiz Sermaye Artırımı
Şirketin hisse sayısı artar, zira geçmiş yıl kârları ödenmiş sermayeye transfer edilir. Başka bir deyişle bedelsiz sermaye artırımında herhangi bir ücret veya bedel ödenmeden yeni hisse senetleri ihraç edilir. Hisselerin sayısı artar ve bedelsiz sermaye artırımı oranında düşüş yaşanır.
Bir şirket finansal sıkıntıdan kurtulmak, borçlarını azaltmak, yeni projelere yatırım yapmak veya genel mali yapılarını güçlendirmek amacıyla bedelli sermaye artırımına gidebilir. Bu durumda mevcut hissedarların şirketin yeni çıkaracağı hisse senetlerini satın alabileceği bir "rüçhan hakkı" doğar.
Şirket, kayıtlı sermaye tavanı dahilinde yeni hisse senetleri çıkarabilir veya nominal değerleri artırabilir, böylece yeni yatırımcıları çekebilir ve mevcut yatırımcıların hisselerine likidite sağlayabilir. Hisse senetlerinin değerinin korunması: Kayıtlı sermaye tavanı, şirketin hisse senetlerinin değerini korur.
Yeni pay alma hakları (Rüçhan Hakkı) İzahname'de belirtilen esaslara uygun olarak 12.07.2023 ile 26.07.2023 tarihleri arasında 15 gün süreyle kullandırılacaktır. Pay sahiplerinin çıkarılmış sermayedeki mevcut paylarına göre %100 oranında yeni pay alma hakları vardır.
Sermaye artırımı, şirketlerin kaynaklarını artırmak için kullandıkları bir yöntemken, mevcut hissedarlara da nakit girişi karşılığında ya da bedelsiz olarak ek hisseye sahip olma imkanı tanır. Şirketler genel kurulda aldıkları karar sonrasında genelde yılda bir defa olmak üzere sermayelerini artırma yoluna gitmektedir.
Bir şirketin ayakta kalabilmesi ve devamlılığının sağlanabilmesi için kaynak ihtiyacı, sermaye artırımı ile sağlanabilir. Şirketlerin sermaye artırımının en önemli sebebi kaynak bulma ihtiyacının ortaya çıkması, vergi avantajları ya da hisse senedi değerlerinin yükseltilmesinin istenmesidir.
Bedelsiz sermaye artırımı sonucunda yeni hisse senetleri dağıtılarak şirketin öz sermayesi artar. Bu, şirketin finansal sağlığını güçlendirebilir. Yapılan sermaye artırımı yeni yatırımlara dönüşerek satışları artırabilir. Bu da şirketin karlılığını yükselterek bilançoyu pozitif etkileyebilir.
- Yeni pay alma hakkının (rüçhan hakkı) kullanımında, 1 lot (100 adet) pay 1,00 Türk Lirası'ndan satışa arz edilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri