Karadeniz yöresine ait nefis bir çorbamız var: Gorgot çorbası.
Korkota, mısır yarmasına yani iri dövülmüş mısıra Karadeniz'de verilen isimdir. Korkota çorbası da tahmin edebileceğiniz üzere mısırla yapılan ve Rize mutfağına ait nefis bir çorbadır. Siz de sofranızda farklı lezzetlere yer açmak istiyorsanız, bu oldukça ekonomik ve lezzetli çorbayı deneyebilirsiniz.
Hazırlanışı: Kuru fasulye ve mısır yarması akşamdan ayrı ayrı kaplarda ıslatılır. Ertesi gün süzülür, tencereye alınır, üzerini 2-3 parmak geçecek şekilde su eklenir. Çorba kıvamına gelinceye dek pişirilir,tuzu eklenir. Sıcak olarak servis edilir.
Soğanlar kup küp doğranıp sıvı yağda kavrulur. Barbunya, mısır, tuz, karabiber ilave edilip 2-3 dakika kısık ateşte kavrulur. Suyumuzu da ilave edip 45-50 dakika kadar pişirilir. Ben düdüklüde 35 dakika da pişirdim.
İlgili 42 soru bulundu
Fransızlar'ın meşhur soğuk çorbasıdır ve "vişisuaz" diye okunur. İçerik olarak püre edilmiş pırasa, patates, krema ve tavuk suyundan oluşur. Tercihe göre tavuk suyu yerine sadece sebze suyu ile de yapmak mümkündür.
Soğanı incecik yemeklik doğrayıp kaynayan çorbaya katın. Tuz, pulbiber ve döverek toz haline getirdiğiniz kişnişi ekleyin.(toz kişnişte kullanabilirsiniz). Çorbayı kısık ateşte 10-15 dakika daha pişirip ocaktan alın. Yağı küçük bir tavada kızdırıp nane ve pul biberli sosu çorbanın üzerine gezdirip sıcak servis yapın.
Tencereye küp doğranmış domatesi, biberi, sarımsağı koyup soteleyelim. Haşlanan tavukları, börülceyi ve ıslatılan tarhanayı tencereye alıp 4 bardak su ilavesiyle 15 dakika karıştırarak pişirelim. Tuzu, nohutu, pulbiberi ekleyin. Zeytinyağını kızdırıp üzerine gezdirelim ve servis yapalım.
Kırık mısır kurutulmuş mısırın kırılmış hali. İnce bulgur gibi oluyor, aktarlarda rahatlıkla bulabilirsiniz. Çorbanıza terbiyeyi eklerken ılıtarak eklerseniz çorbanız kesilmeyecektir. Aynı zamanda tuzu da sonradan eklemeniz çorbanızın kesilmesini engelleyecektir.
Un, su, tuz ile yoğrularak oluşturulan sert bir hamur, avuç içine alınarak ufalanır bu sırada oluşan hamur topaklarına oğmaç adı verilmektedir. Et suyu kaynatıldıktan sonra oğmaçlar ilave edilir, oğmaçlar pişince tereyağı ile nane bir kapta kavrulduktan sonra çorbanın üzerine gezdirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Mısırın ezilerek veya yarılarak kabuğunun ayıklanması ile elde edilir. Sarma, dolma, çorba veya sulu yemeklerde kullanılabilir. Eser miktarda gluten içerebilir.
Çorbalık mısır, sarı mısır, korgot, korgoti. İsimi ilden ile ilçeden ilçeye değişse de lezzeti tektir. Bir çok yemekte kullanılabilmesi mümkündür. Kurutulmuş doğal köy mısırlarının kabuklarının soyulması ile elde edilir.
Mahluta çorbası yapımında; derin bir tencere içine 1 su bardağı yıkanmış kırmızı mercimek koyun. Üzerine yarım su bardağı yıkanmış pirinci ekleyin. Mercimek ve pirincin üzerine 8 su bardağı su ve az miktar tuz ekleyip, karıştırın. Ocak üzerine alıp, kaynamaya bırakın.
Soğan ince ince doğranıp yağda kavrulur. Salça ve baharatlar ve nohut eklenip bir iki daha çevrilir, sıcak su eklenir. Kaynamaya başladıktan sonra karıştırılarak hamurlar eklenir ve orta ateşte 10 dk. hamur pişene kadar kaynatılır. Nane ile süsleyip servis edilir, afiyet olsun.
Nohut ve dövme bulgur tuzlu suda haşlanır. Gerdan eti kuşbaşı doğranır ve çorbanın içine eklenir. Su ihtiyacına göre su eklemesi yapılır. Kıvam alana kadar tahta kaşıkla karıştırılır.
Çorbası şu şekilde hazırlanır; bir tencerede yağ ile un kavrulur, t avuk suyu, tavuk eti ve salça eklenir, isteğe göre acı biber de konulup kaynatılır. Bu işlemler bittikten sonra Hamur tepsisinin ortasına çorba tası oturacak şekilde oyuk açılır. O oyuğa Arabaşı'nın çorbası konur veya çorba dökülür.
Yoğurt, yumurta, un ve bir miktar su çırpılır. Su bir tencerede kaynatılır, yoğurtlu karışıma yavaş yavaş eklenerek birlikte ocağa alınırlar. Buğday ve nohut eklenerek karıştırılır. Tereyağı ve nane başka bir tavada kızdırılarak üzerlerine dökülür ve servis edilir.
Tencereye sıvı yağ ve tereyağı koyalım . Tereyağ eriyince unu ekleyip rengi biraz değişene kadar sürekli karıştırarak kavuralım. Sonra ocağı kapatıp çırpma teli ile karıştırarak sıcak suyu yavaşça ekleyelim. Tekrar ocağa alıp tuzunu ilave edelim ve kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirelim.
Hedik çorbası, Diyarbakır mutfağının geleneksel lezzetlerinden biridir. “Hedik” kelime olarak şişmiş ve pişmiş buğday tanesine verilen bir addır. Bu yemek sulu olarak hazırlanıp çorba olarak yada koyu kıvamlı hazırlanıp ana yemek olarak sunulmaktadır. Koyu kıvamlı hazırlayanlar kimi zaman içine un koyup pişirmektedir.
Bir tencerede 5 su bardağı suyu kaynatın. (Kemik suyu olursa daha lezzetli olur, kemik suyu eklerseniz 3 su bardağı kemik suyu 2 su bardağı su olsun.) Suyun içine bir yemek kaşığı salça ve tuz ekleyin, su kaynayınca yuvarlamaları ekleyin, tahmini 20 dakika pişirin.
Tencereye yoğurt, yumurta ve unu koyup birbirine karışana kadar iyice çırpın. Üzerine suyu ve önceden suda bekletilmiş, haşlanmış yarmayı ekleyip tekrar karıştırın ve ocağın altını açıp kaynamaya bırakın. Ara ara karıştırarak tencerenin dibinin tutmamasını sağlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri