Düzenli olarak egzersiz yapmak, meditasyon yapmak, sağlıklı beslenmek ve uyku düzeni oluşturmak gibi kişisel bakım rutinleri, stres düzeyini azaltarak ve mutluluk hormonlarını harekete geçirerek kişinin daha rahat hissetmesini sağlayabilir.
Her türlü ruhsal sorun ve yakınmanın öncelikle tıp eğitimi almış hekimlerce değerlendirilmesi gerekir, uygulanacak tedavi şekline sizinle birlikte sadece hekiminiz karar verebilir. Ruhsal rahatsızlıkların çoğu ilaç tedavisi gibi biyolojik tedaviler ve/veya psikoterapi yöntemleri ile başarıyla tedavi edilebilmektedir.
Müzikle meşgul olmak, şiir okumak, resim yapmak, fotoğraf çekmek, balık tutmak gibi keyif alacağı etkinliklere katılmak ruh sağlığını korumak açısından çok yararlıdır. Böyle uğraşlar kişiyi boş ve yararsız hissetmekten kurtarır, ona saygınlık kazandırır ve kişinin üretkenliğini geliştirir.
İlgili 17 soru bulundu
Kaygı ve endişelerinizle birlikte sık sık kalp çarpıntısı , nefes darlığı , baş ağrısı , terleme, titreme, baş dönmesi, huzursuzluk hissediyorsanız, önemli bir psikolojik hastalık yaşayıp yaşamadığınızı tespit etmek için psikologa gitmelisiniz.
Huzursuzluk nedenleri arasında stres ve kaygı faktörleri genç bireylerde en fazla etkiye sahip unsurlardır. Gelecek kaygısı, yoğun baskı, altta yatan psikolojik hastalıklar ve psikolojik gelişim bozuklukları gibi durumlar gençlerin rahatsız hissetmesine neden olabilir.
Hastalık belirtisi sayılan anksiyete, kuruntu, kuşku, üzüntü, güvensizlik, korku vb. belirtilerin olmaması. 2-Kişinin içinde yaşadığı aile, yakın ve uzak çevresiyle olumlu ve tutarlı ilişkiler içinde olması. 3-Kişinin insanlarla sevgi ve saygıya dayalı bağlar kurabilmesi. 4-Kişinin kendine güven duyması.
Protein bakımından zengin yiyeceklerden olan tavuk, balık, yumurta, barbunya, fındık, fıstık gibi besinler tüketilerek serotonin üretiminin arttırılması ve böylelikle depresyon belirtilerinin azalması sağlanabilmektedir.
Muz: Mutluluk hormonu salgılayan ve serotonini tetikleyen bir besin olan muz, kişilerin depresif hallerine iyi gelir ve bazı psikolojik sorunlara karşı etkilidir. Serotonini doğal olarak artıran muz, uykusuzluk problemi yaşayan kişilere de fayda sağlar.
Zihinsel becerilerde önemli rolleri olan bazı maddelerin (nörotransmitter vb) ana maddelerinin proteinler, aminoasitler ve B grubu vitaminleri olduğunu kaydeden Merdol, dolayısıyla beslenmede oluşabilecek bozuklukların zihinsel fonksiyonları önemli ölçüde etkilediğini vurguluyor.
Ilık duş almak, klasik müzik veya Türk Müziği (Bazı makamları dinlendirici etki yapar.) dinlemek de beyni dinlendirmenin yolları arasındadır. İşinizde başarılı olmak, kariyer yapmak, uzun yıllar verimli ve zinde kalmak istiyorsanız beyninizi dinlendirmeye dikkat etmelisiniz.
Amerikalı antropolog ve Psikolog Paul Ekman'a göre bu altı temel duyguya dayanmaktadır. Neşe, şaşkınlık, öfke, tiksinti, korku ve üzüntü. Duyguların çoğunluğunun olumsuz olduğu fark edilir ve öfke, tiksinti, korku ve üzüntü evrimsel açıdan büyük önem taşır.
Lâilâhe illa ente sübhâneke innî küntü mine'z-zâlimîn.
Ben nefsime zulüm edenlerdenim.” Bununla duâ edip de icâbet görmeyen yoktur. *“Bir kimse, sıkıntılı zamanında on defa, Hasbiyallahü lâ ilâhe illâ hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil azîm'i okursa, Allahü teâlâ üzüntüsünü giderir.”
Yürüyüş yapmak, kitap okumak, film/video izlemek, kaygılı düşünce kalıplarından uzaklaşmanızı ve kontrolü elinize almanızı sağlamaya yardımcı olabilir. Şekerden uzak durma: Fazla şeker tüketimi anksiyeteyi tetiklediği için anksiyete krizinin geldiğini fark ettiğiniz anda şekerli gıdalardan uzak durun.
Kendi kendine yardım sadece psikolojik problemleri olan bireylerin kullanımı için geliştirilmemiştir. Kişisel gelişimine katkıda bulunmak ve yaşam kalitesini artırmak isteyen tüm bireyler uygulamadan faydalanabilir. Kendi kendine yardım sistemlerini zamandan ve mekandan bağımsız olarak kullanabilirsiniz.
Psikiyatride sıklıkla kullanılan tedavi yöntemleri arasında; ilaç tedavileri, psikosomatik tedaviler (EKT -elektrokonvulzif tedavi- , TMS), çeşitli psikoterapi yöntemleri sayılabilir. Bunların yanı sıra geleneksel, tamamlayıcı ve alternatif tedavi yöntemleri kullanılabilir.
Basit problemler için tedavi genellikle birkaç hafta sürer. Daha ciddi problemler için psikolojik tedavi süresi yıllar alabilir.
Psikiyatri zihinsel, davranışsal ve duygusal bozuklukların önlenmesi, teşhisi ve tedavisine odaklanan tıp dalıdır. Psikiyatrist ise ruh sağlığı alanında uzmanlaşmış bir tıp doktorudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri