Ruh hastası, zaman zaman saldırgan davranışlar gösteren kimse anlamındadır. Ruh hastası kelimesinin bir diğer anlamı ise akıl hastalığı olan ve akıl sağlığı yerinde olmayan demektir. Ruh hastası gerçek ve mecazi anlamı açısından sıklıkla duyulan bir kelimedir.
En yaygın belirtileri üzgün hissetmek veya depresif bir ruh haline sahip olmak, olaylara karşı duygusuz kalmak, uyku sorunları, enerji kaybı veya halsizlik hissi hatta ilerleyen safhalarda intihar düşüncesidir. Depresyon hastalarında genellikle kendini beğenmeme ve özgüven kaybı da sık rastlanan bir sorundur.
Sigmund Freud ruh sağlığını “Sevmek ve çalışmak” olarak tanımlar. Gerçekten sevebilen, paylaşabilen ve çalışan bir kişi ruh sağlığını koruyor demektir. Belki de Goethe'nin yaptığı olgun insan tanımı ayni zamanda ruh sağlığı yerinde olan birisinin tanımı olarak da kabul edilebilir.
Ruhsal sağlık, ruhsal ve zihinsel huzur hali olarak tanımlanır. Bize potansiyellerimizi sonuna kadar kullanma, hayatın getirdiği sıkıntılı ve stresli hallerle başedebilme imkanı veren bir çeşit ideal durumu ifade eder. Ruh sağlığı yerinde olan bir insan, bu sayede işinde verimli ve başarılı olabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Etkin ve bağımsız olarak girişimlerde bulunur, öz – eleştiri yapar, bireysel kararlar alır, uygular ve başarısız sonuçlar elde ederse sonucuna katlanabilir. Yetenek ve becerisizliklerinin farkındadır. Sorunlarını çözebilme yeteneği vardır.
Her türlü ruhsal sorun ve yakınmanın öncelikle tıp eğitimi almış hekimlerce değerlendirilmesi gerekir, uygulanacak tedavi şekline sizinle birlikte sadece hekiminiz karar verebilir. Ruhsal rahatsızlıkların çoğu ilaç tedavisi gibi biyolojik tedaviler ve/veya psikoterapi yöntemleri ile başarıyla tedavi edilebilmektedir.
Amerikalı antropolog ve Psikolog Paul Ekman'a göre bu altı temel duyguya dayanmaktadır. Neşe, şaşkınlık, öfke, tiksinti, korku ve üzüntü. Duyguların çoğunluğunun olumsuz olduğu fark edilir ve öfke, tiksinti, korku ve üzüntü evrimsel açıdan büyük önem taşır.
Ruh sağlığı ve hastalıkları, yani bilinen diğer ismi ile psikiyatri beynin nasıl işlediğini inceleyen bir bilim dalıdır. Ruh kavramı her ne kadar felsefik ve dini bir yaklaşım olsa da ülkemizde incelenmesi gereken bir bilim dalı olarak değer görmektedir.
Basit problemler için tedavi genellikle birkaç hafta sürer. Daha ciddi problemler için psikolojik tedavi süresi yıllar alabilir.
Onu anlamaya çalışmak, sabırlı olmak, ilgi göstermek, duygusal destek vermenin parçalarıdır. Depresyonda olan kişiyle diyalog kurmaya çalışın ve onu dikkatle dinleyin. Onun dışa vurduğu duyguları küçümsemeyin ama gerçekleri görmesi için de ona yardımcı olun ve ona umut verin.
Ruhsal bozukluk, akıl hastalığı ya da mental bozukluk, sıkıntı, bilişsel işlevlerin bozulması, atipik davranış ve/veya maladaptif davranış ile tanımlanan akıl sağlığı durumlarından birini ifade eder.
Olumsuz duygular ise bize kendimizi kötü hissettiren kin, nefret, iğrenme, kıskançlık gibi güçlü duygulardır. Ruh halimizi yönetmede en önemli faktörlerden biri, duyguların bulaşıcı olduğunu fark etmektir.
Rene Descartes ''Duygular ruhun algılarıdır ya da ruhun hisleri ve heyecanları. Bu yüzden ruha aittirler.'' der. Evet, duygularımız ruhumuza, bize aittir. Duygular; hayret, sevgi, arzu, sevinç, keder, nefret, korku, üzüntü hepsi insana has ve hepsi insan için ortaktır.
Somon, ıspanak, tohum, tavuk, badem, ceviz, kefir, ananas, yulaf gibi triptofan açısından zengin besinler, serotonin (mutluluk hormonu) seviyenizi artırmaya yardımcı olur.
Bu hastalığın tedavisi için genellikle psikoterapi yöntemi tercih edilir. Psikoterapi yöntemi bu süreçte sürerken hasta olan kişilere hastalara türlü antidepresan ilaçlar da önerilir. Psikoterapi yöntemi ve ilaç tedavisi birlikte uygulandığı zaman tedavinin başarılı olma durumu fazladır.
Allâh'ım! Senden başka ilâh yoktur, Seni her çeşit kusurdan tenzîh ederim. Ben nefsime zulüm edenlerdenim." Bununla duâ edip de icâbet görmeyen yoktur. *"Bir kimse, sıkıntılı zamanında on defa, Hasbiyallahü lâ ilâhe illâ hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil azîm'i okursa, Allahü teâlâ üzüntüsünü giderir."
Yataklı Psikiyatri servisleri, psikiyatrik bozuklukların tedavi edildiği kliniklerdir. Psikiyatri servisleri depresyon, bipolar (iki uçlu) bozukluk gibi duygudurum bozuklukları, şizofreni, şizofreniform bozukluk, sanrısal bozukluk, şizoaffektif bozukluk gibi şizofreni spektrum bozuklukları ile ilgilenir.
Huzursuzluk nedenleri arasında stres ve kaygı faktörleri genç bireylerde en fazla etkiye sahip unsurlardır. Gelecek kaygısı, yoğun baskı, altta yatan psikolojik hastalıklar ve psikolojik gelişim bozuklukları gibi durumlar gençlerin rahatsız hissetmesine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri