PMBOK®, 6 adet proje kısıtından söz eder: kapsam, zaman çizelgesi, maliyet, kalite, kaynak ve risk. Kapsam, zaman çizelgesi ve maliyet “Üçlü Kısıtlar” olarak ta bilinirler.
Proje türleri
Bilimsel Projeler • Araştırma Projeleri • Mesleki Eğitim Projeleri • Mimarlık/Mühendislik Projeleri • Koruma ve Restorasyon Projeleri • Sosyal Projeler • Ulusal/Uluslararası projeler • Destekleme/Geliştirme Projeleri • Kültür/Sanat/Spor Projeleri • Öğrenci Projeleri…
Projelerde zaman, maliyet ve kapsam kısıt kombinasyonu ile istinasız hemen her zaman karşılaşılır. Kaçınılmaz olan zaman, maliyet ve kapsam kısıtları aynı zamanda üçlü kısıt olarak da adlandırılırlar ve kısıtlar üçgeni ile gösterilirler.
Proje kısıtları genel olarak, proje yöneticisinin her zaman belirli limitler ve zorunluluklar altında çalışmalarını yürütmesi demektir. Proje yönetimini, projenin başarılı olarak sonuçlanması için bu kısıtların dengelenmesi olarak da nitelendirebiliriz.
İlgili 25 soru bulundu
Kısıtlar teorisi, işletmenin amaçlarına ulaşmasını engelleyen sorunları belirlemeyi ve bu sorunları ortadan kaldırmak için gerekli değişiklikleri uygulamayı sağlayan bir yönetim disiplinidir.
Her proje süreci, şunları içeren beş temel adımdan oluşur: başlatma, planlama, izleme - kontrol ve sonlandırma.
Kısıtlar teorisi, 1980'lerin başında Dr. Eliyahu M. Goldratt tarafından geliştirilen bir yönetim sistemi felsefesidir ve temel savı, kısıtların bir firmanın performansını belirlediği ve her sistemin en az bir tane kısıta sahip olduğudur (Ruhl, 1997a:60; Tollington, 1998:46).
5.Kapasite Kısıtları: : İşletme kaynaklarının pazar talebi karşısında yetersiz kalması sonucu ortaya çıkan kısıt türüdür (Büyükyılmaz ve Gürkan, 2009). Kapasite konusu, 1920'lerden sonra işletmecilikte faaliyete geçirilen ve günümüzde önemle üzerinde durulan konulardan biridir.
Proje, Proje başı ve sonu belli olan ve ortaya benzersiz bir hizmet, ürün ya da servis çıkarmak için sınırlı kaynaklar ile yapılan bir çalışmadır. Proje, önceden planlanmış bir kaynağa ve bütçeye göre yürütülür.
8. YAYGIN ETKİ/KATMA DEĞER: Projenin gerçekleştirilmesi sonucunda ulusal ekonomiye, toplumsal refaha ve bilimsel birikime yapılabilecek katkılar ve sağlanabilecek yararlar tartışılmalı ve elde edileceği umulan sonuçlardan kimlerin ne şekilde yararlanabileceği belirtilmelidir.
Projeler, uygulanacak faaliyetler bütünündeki karmaşıklık seviyesi, kullanılabilir teknoloji düzeyi, risk düzeyi ve proje süresi dikkate alınarak sınıflandırılırlar. Bu sınıflandırmaya göre sırasıyla; A tipi, B tipi, C tipi ve D tipi olmak üzere 4 farklı proje tipi ele alınır.
Proje döngüsünde beş ana aşama bulunmaktadır. Bunlar; projenin tanımlanması, proje formülasyonu, finansman sağlanması, projenin yürütülmesi ve değerlendirmedir. Proje fikrinin ortaya çıkmasından sonra, projenin amacı, hedefleri, çıktıları ve uygulama adımlarının tanımlanmasıdır.
Projeler yaratıcı, bilimsel, uygulanabilir, yarar sağlamaya dönük, açık ve anlaşılır olmalıdır. 2. Projelerde, problemin tanımı, amacı, hedefleri ve faaliyetleri arasında anlamlı ilişki kurulmalıdır. 3. Projeler sürdürülebilir olmalıdır.
• C tipi projeler:
A ve B tipi projelere göre daha uzun süreli ve karmaşık yapıya sahip projelerdir. Bu tip projeler ilgili alanda, yüksek teknolojilerin uygulanmasını ve denenmesini gerektirdiğinden, projelerin sonuçları her zaman önceden kestirilemeyebilir.
Pazar kısıtları; piyasadaki taleplerdeki değişimler ve rakiplerin davranışları bir işletmenin satışlarını ve üretim sürecini etkileyebilir. Talepteki bir daralma işletme için kısıt oluşturabilir. İşletmenin iradesi dışında oluşan bu tür dışsal kısıtların doğru bir şekilde tanımlanarak yönetilmesi gerekir.
Karar Modeli: Sistemin yöneticisinin kontrolü altında olup, karar değişkeni olarak isimlendirilen değişkenlere, hangi değerlerin verilmesi gerektiğini belirlemek amacıyla kullanılan matematiksel modellere “karar modeli” adı verilir.
Normal (pratik) kapasite, her zaman için “ulaşılabilir üretim miktarını” verir. İşletmenin belirli bir dönemde gerçekleştirilen üretim miktarı yani fiili kapasitesi, normal kapasitenin altında ise aradaki farka işletmenin “atıl (boş) kapasitesi” denir.
Darboğaz Teorisi üretim yönetimi literatürüne yerleşmiş bir düşünce sistemidir. Üretim yönetimine sistem yaklaşımı ile bakılması gerektiğini savunmaktadır. Bu sava göre, başarı, sistemin genel başarısı ile eşdeğerdedir. Sistemdeki herhangi bir problem, tüm sistemin başarısını etkilemektedir.
Şehir bazında 1 kodlu Yük Alma ve Yük Atma Talimatlarının toplam mali değeridir.
Disiplin, personelin inanarak ve arzu ederek iş yeri kurallarına ve düzenine uygun davranış göstermesini sağlayan güç olarak tanımlanabilir.
PMBOK®, 6 adet proje kısıtından söz eder: kapsam, zaman çizelgesi, maliyet, kalite, kaynak ve risk. Kapsam, zaman çizelgesi ve maliyet “Üçlü Kısıtlar” olarak ta bilinirler.
Projelerde, çatışmaları önlemek ve projelerin zamanında teslim edilmesini sağlamak için proje ekibi veya müşteri tarafından belirlenen şartlara proje kabul kriterleri veya proje yönetimi kabul kriterleri denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri