Bazı zamanlar beyin o kadar çok şeyi kafaya takmaktan yorgun düşer ki hayat akışına adaptasyon sürecinde zorlanmalar meydana gelebilir. Sürekli yapılan işleri dahi zihin yapmakta zorlanır. İşte zihni sürekli meşgul eden yorgunluk ve durulma aşamasına mental yorgunluk denebilir.
Mental yorgunluk; kişinin kendini yoğun şekilde enerjisiz, bitkin ve tükenmiş hissettiği ve istirahat sonrasında bile bu hissin azalmadan devam ettiği durumları ifade eder.
Bunlardan en önemlisi strestir. Sürekli olarak stres altında olan, iş yaşamı çok yoğun olan ve kendine yeteri kadar vakit ayıramayan kişilerde psikolojik sorunların oluşması ve buna bağlı olarak fiziksel sağlığın da olumsuz etkilenmesi ile kronik yorgunluk ortaya çıkabilmektedir.
Sürekli yorgunluk hissi neden olur? Sürekli yorgunluk hissinin birçok sebebi olabilmektedir. Anemi, tiroit hastalıkları, kalp hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, metabolik hastalıklar, kanser, uyku bozuklukları, depresyon ve stres sonucu sürekli yorgunluk hissi görülebilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Demir, potasyum, magnezyum, omega-3 gibi bileşikleri yanı sıra içerdikleri vitaminler ve mineraller ile enerji veren gıdalar arasında yer alan su, ılık süt, ginseng çayı, muz, badem, fındık, kabak çekirdeği, chia tohumu, yulaf ezmesi gibi taze meyve, sebze ve tahıllar ile kafeini azaltmak halsizliğe iyi gelir.
Sürekli Uyku Hali Neden Olur? Gün boyu kendinizi uykulu hissetmenizin nedeni uzun saatler yoğun çalışma temposu, düzensiz bir yaşam programı, alkol ve kafein tüketimi, ilaç kullanımı, psikolojik rahatsızlıklar, çok çalışan bir zihin gibi etmenler olabilir.
Depresyon zihinsel faaliyetlerimizi de engeller. En sık görülen belirtiler dikkatini toplayamama ve unutkanlıktır. Depresyonun davranışlardaki etkisi enerji azalmasına bağlı hareketlerde yavaşlama, aşırı halsizlik şeklinde olur.
Halsizliğe iyi gelen vitaminler arasında; Omega 3, demir, B12 ve D vitamini başta gelmektedir. Bunların dışında doktorunuz tavsiye ettiği multivitaminleri de düzenli şekilde kullanarak halsizlikten kurtulabilirsiniz.
Ruhunuzun yorgun olmasının birkaç nedeni vardır: Amaç veya yön eksikliği. Manevi ihmal; veya manevi uygulama eksikliği. Özgürlük eksikliği; ya da tuzağa düşürülmek.
Gündelik yaşamda fiziksel ve psikolojik olarak yaşanma durumunda kullanılan mental çöküş ''bitkinlik, tükenmişlik'' olarak biliniyor. Mental çöküşün pek çok sebebi olabilir; ekonomik sebepler, stres, insan ilişkileri, kayıplar, iş yükü, şehrin gürültüsü, bu sebeplere örnek olarak gösterilebilir.
B12 vitamini eksikliğine bağlı megaloblastik anemi, kişinin kendini yorgun hissetmesine neden olabilir. Vücutta oksijen taşıyacak kadar kırmızı kan hücresi olmadığında, kişi aşırı derecede yorgun hissedebilir.
Halsizlik durumu, tüm vücudunuzda ya da kollarınız,bacaklarınız gibi vücudun belirli bir bölgesinde oluşabilir. Hatta, bacağınızdaki baldır kası gibi tek bir kasta da lokalize olabilir. Halsizlik, aynı zamanda depresyon gibi psikolojik bir rahatsızlıktan da kaynaklanabilir.
Beyin yorgunluğu; iş, ev, okul veya günlük yaşamda kişinin bir türlü kafasını toparlayamaması, odaklanamaması, yanlış ve doğruyu ayırt edemeyip kararsızlık yaşaması ve en önemlisi unutkanlık sorunuyla mücadele etmesi gibi zihinsel rahatsızlıkların komplike adıdır.
Çabuk yorulmanın bazı nedenleri arasında kalp yetmezliği, demir eksikliği, B12 vitamin eksikliği, nefes darlığı, solunum yolları hastalıkları, astım ve en önemlisi bir kanser nedeniyle de bu yorgunluk hissi oluşabilmektedir.
Tam da bu yüzden dinç olmak için hangi vitamine ihtiyacımız var sorusuna B vitamini cevabını verebilmekteyiz. Çünkü eksikliğinde ellerde ve ayaklarda yanma, uyuşukluk hissi, güçsüzlük, unutkanlık, kalp atışında hızlanma ve bununla beraber yorgunluk hissi beraberinde gelmektedir.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
B12 vitamini DNA yapımında rol alan bir vitamindir. Eksikliğinde kafa karışıklığı, çabuk unutma, uyuşma, karıncalanma gibi belirtilerin yanında en başta yorgunluğa sebep olur.
En Tehlikeli Depresyon Hangisi? Klinik depresyon, majör depresif bozukluk şeklinde de bilinmektedir. Depresyon türlerinin en şiddetlisidir. Yoğun üzüntü durumu, mutsuzluk, değersizlik gibi yoğun kötü duygular ile ilerler ve kendi kendine geçmesi beklenemez.
Depresyon bulgularını katkıda bulunabilen eksiklikler arasında folik asit, B12 vitamini, D vitamini, magnezyum, selenyum, demir ve çinko sayılabilir. Depresyon hastalarının çoğunda D vitamini düzeyleri 20 ng/ml altındadır.
Genç insanlarda iş stresi, kansızlık, depresyon veya düşük tansiyon gibi sebepler yorgunluğa neden olurken, daha yaşlılarda diyabet, börek, kalp ve karaciğer sorunları da yorgunluğa neden olabilir. Kronik yorgunluğa sebep olan başlıca durumların başında depresyon gelmektedir.
Hipersomnia ya da hipersomnolens, yaş aralığına göre kişinin yeterli miktarda uyku almasına rağmen kendini yorgun ve halsiz hissetmesi buna bağlı gün içerisinde uyku atakları geçirmesine sebep veren nörolojik bir hastalıktır.
Normal kabul edilebilecek bir mutsuzluk haline kıyasla kişinin depresyonda olduğunu gösteren en önemli etken bu belirtilerin birkaç hafta ya da birkaç ay boyunca devam ediyor olmasıdır. Depresyonda görülen bir diğer belirti ise çok uyumaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri