Zemheri, Gücük, Mart, Abrul, Mayıs, Kiraz, Ocak, Ağustos, İlk Güz, Orta Güz, Son Güz ve Karakış. Bunlar Rumi takvimin ayları… Ve her yeni ay 14'üncü günle başlayıp bir sonraki ayın 13'üyle bitiyor. Zemheri ayı Miladi takvime göre 14 Ocak-13 Şubat'a karşılık gelirken, gücük 14 Şubat-13 Mart dönemini ifade ediyor.
Rumi takvimde yıl, mart ayı ile başlar. Aylar ise her ayın 14. günü başlayıp, diğer ayın 13. günü ile bitmektedir. Rumi takvimde aylar; Zemheri, gücük, mart, abrul, mayıs, kiraz, ocak, ağustos, ilk güz, orta güz, son güz ve karakış olarak adlandırmaktadır. Bu takvim, Osmanlı Devleti'nde mali işler için kullanılmıştır.
Miladi tarihten 584 yıl çıkarırsanız Rumi takvim yılını bulabilirsiniz. Rumi takvimden miladi takvime bir çeviri yapılmak isteniyorsa Rumi takvim yılına 13 gün 584 yıl eklenmesi doğru sonucu verecektir.
Rumi takvim her yıl Mart ayında başlamak suretiyle devam eder. Genel olarak 14. gün başlar ve diğer ayın 14. günü biter.
Rumî takvimde yılbaşı 1 Mart tarihidir. Osmanlı Dönemi'nde Tanzimat Dönemi'nde ilk kez 1 Mart 1256 (miladi karşılığı 13 Mart 1840) tarihinde kabul edilmiş ve genellikle malî işler için kullanılmıştır. Rumî takvimin kabul edilip kullanılmaya başlandığı 1840 senesinde çift takvim uygulaması başlatılmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Hicri takvim, ay yılına; Rumi takvim ise güneş yılı esaslı hesaplandığı için hicri takvimde senenin son günü, Rumi takvimin çakışan senesinden her yıl on bir gün daha geriye düşüyordu. İkiliğin önlenmesi için o tarihten sonra artık sadece Rumi takvim kullanılmaya başlandı.
Bir yıl Muharrem, Safer, Rebiülevvel, Rebiülahir, Cemaziyelevvel, Cemaziyelahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade ve Zilhicce adı verilen aylardan oluşur.
Rumi takvim, Jülyen Takvimi'ni esas kabul eder. Jülyen takvim Romalıların kullandığı bir takvim olduğu için, biz de bu takvime “Roma'ya-Romalıya ait olan” manasına gelen “Rumi” ismini vermişizdir.
Şubat ya da küçük ay (halk arasında gücük ay), Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 2. ayı. Artık yıllarda 29, diğer yıllarda 28 çeker. Artık yıllar, 4 ile kalansız bölünebilen yıllardır (400 ile bölünemeyen yüzyıl başları hariç).
Sonbahar veya güz, yaz ile kış mevsimleri arasındaki mevsimdir. Güz, Hazan ve Bağ bozumu isimleriyle de anılır. Kuzey yarım kürede Eylül, Ekim ve Kasım; güney yarım kürede ise, Mart, Nisan ve Mayıs aylarına denk gelir.
HİCRİ TAKVİME GÖRE YIL KAÇ? 1 Muharrem itibarıyla 1443 yılını geride bırakıyor ve 1444 yılına giriyoruz. Miladi Takvime göre 30 Temmuz 2022 tarihi 1 Muharrem 1444 tarihine denk geliyor.
Aynı tarihin Rumi takvimdeki karşılığı ise 1 Mart 1256'dır. Anladığınız üzere Rumi takvim için yılbaşı 1 Mart'tır. Kullanılan bu ikili takvim sisteminde her yıl sonu 11 günlük fark ortaya çıkar. Bu farkın karışıklığa neden olmasını önlemek için 1870'de Hicri takvim bırakılarak sadece Rumi takvim kullanılmaya başlanır.
Rumi takvim ise diğerlerinden oldukça farklıdır. İslam devletlerinden sadece Osmanlı Devleti bu takvimi kullanmıştır.
Ayların isimlendirmeleri de diğer yörelerden farklı kullanılmaktadır. Zemher-Ocak, Gücük-Şubat, Mart-Mart, Abrul-Nisan, Mayıs-Mayıs, Kiraz-Haziran, Orak-Temmuz, Asus-Ağustos, İlkgüz-Eylül, Ortagüz-Ekim, Ahargüz-Kasım, Karakış-Aralık olarak isimlendirilmektedir (Demir, 2006).
Eskilerin yaygın olarak kullandığı ve daha çok meteorolojik takvim olarak bilinen “Halk Takvimi”ne göre karakış başladı. 14 Aralık'ta giren Karakış bir ay sürecek ve yerini 14 Ocak'ta Zemheri'ye bırakacak.
RUMİ TAKVİME GÖRE MART AYININ İLK ÇARŞAMBASI NE ZAMAN 2023? Bu yıl yani 2023 yılında Rumi takvime göre Mart ayının ilk Çarşambası 15 Mart 2023 Çarşamba gününe denk gelmektedir. 2023 yılında Rumi takvime göre Mart'ın ilk çarşamba gecesi ise 14 Mart Salıyı 15 Mart Çarşambaya bağlayan gecedir.
Ağustos, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 8. ayı olup 31 gün çeker. Türkçede bu aya "Harman ayı", "Lobut ayı" da denir. Kimi yerlerde bu ay için "Temmuz" ayı gibi "Orak ayı" dendiği de olur.
Halk takvimine göre, 31 Ocak ve 21 Mart tarihleri arasındaki dönem hamsin olarak adlandırılır.
Eski halk takvimi ve meteorolojisi yorumcusu Ertuğrul Kornaz hocamız "Yanar Gün" sıcakları için... Allah nasip ederse Yanar Günler( Eyyam-ı Bahur) başlıyor. 27 Temmuz- 4 Ağustos.
Martın ilk çarşambası ne demek? Rumi takvime göre Mart ayının ilk çarşamba gecesi araştırmaları hızlandı. Mart ayının ilk çarşambası akşam namazından sonra 1 senelik belâlardan korunmak için dualar okunur.
Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicret ettiği 622 yılını esas alan Hicrî (Kamerî) takvim; yine güneş yılını esas alan, Osmanlı Devleti'nde resmî ve malî işlerde kullanılan Rumî takvim ve son olarak da 1926'dan itibaren kullandığımız ve güneş yılını esas alan Miladî takvim yer alır.
Türkler tarihten modern zamana kadar beş farklı takvim kullanmıştır. Bunlar oniki hayvanlı Türk takvimi ile başlar, sonrasında celali takvim, hicri takvim, rumi takvim ve son olarak miladi takvimdir. Son yıllarda miladi ve hicri takvim yaygın olarak kullanılır.
YENİ AYDA OCAK, ESKİ AYDA ZEMHERİ
Bunu yaşlı insanlar daha çok yapardı. Günümüzde bunları bilenler ise eskilerden ve yaşlı insanlardan duydukları gibi eski ay hesabı olarak konuşurlar. İçinde bulunduğumuz ay, miladi hesaba göre Ocak ayıdır. Eski hesap aylarına göre ise KARAKIŞ ayı içinde bulunmaktayız.
Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayı mübarek aylardır. Peygamber efendimiz bu ayların önemini “ Allah'ım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır.” diyerek dua ederek göstermiştir.
2021 HİCRİ TAKVİME GÖRE HANGİ YILDAYIZ? Hicri takvime göre 9 Ağustos Pazartesi günü itibarıyla 1443 yılına giriş yaptık. Hicri takvimin ilk ayı Muharrem ayıdır. Bugün Hicri takvime göre, 1 Muharrem 1443 yılındayız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri