Dünya patates üretimi 2017 yılında 19.3 milyon ha alanda 388 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Yıllar itibarı ile Çin, Hindistan ve Rusya'nın üretiminde artış gözlenmektedir. Dünya üretiminin yarısını dört ülke gerçekleştirmektedir. Bunlar sırası ile Çin %26, Hindistan %12, Rusya %8 Ukrayna %6'sını üretmektedir.
Günümüzde çağdaş botanistler patatesin anavatanının Güney Amerika olduğu konusunda uzlaşmışlardır. Öyle ki patates And dağları'nda yabani türler olarak belirmiş ve buradan Kolombiya ve Venezuela'ya oradan da Şili ve kuzey Arjantin'e gelmiştir. En sonunda tüm türler Peru'da ekilmeye başlamıştır.
Türkiye'de hemen hemen her yerde patates yetiştirilmektedir. İç Anadolu bölgesi en popüler alanı olarak sayılır. Niğde ve Nevşehir en bilindik şehirlerdir. Konya, Afyonkarahisar, Kayseri, İzmir, Sakarya, Trabzon, Erzurum gibi illeri sıralamak mümkündür.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » En iyi patates nerenin? Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.
Patatesin ekimi 1540'larda Fransa'da başladı. Patatesi 1590'da ilk olarak botanik literatürüne geçiren İsviçreli botanist Gaspard Bauhin'dir. Osmanlı topraklarında ise 1850'li yıllarda egzotik bir yiyecek olarak İstanbul'da satılmaya başlanan patates, 1890'ların sonunda iyice tanınır olmuştur.
İlgili 32 soru bulundu
TÜİK verilerine göre 2020 yılında; patates ihracatı toplam 121 bin ton 137 olarak gerçekleşmiştir. 47 bin 288 ton ile Suriye ilk sırada yer alırken Irak 46 bin 288 ton ile ikinci, BAE 10 bin 356 ton ile üçüncü sırada yer almaktadır. 2020 yılı toplam ithalat miktarı 3 bin 472 ton olarak gerçekleşmiştir.
Almanya, Avrupa Birliğinin en büyük patates üreticisi oldu. 2020 Yılında AB'de toplam 55,3 milyon ton patates hasat edildi. Avrupa Birliğinin en büyük patates üreticisi olan Almanya yapmış olduğu üretimle, birliğin patates üretiminin %21,2'sini gerçekleştirmiştir.
Dünya patates üretiminde Türkiye %1'lik pay ile 16'ncı sırada yer almaktadır. Dünya patates verimi ortalama 2.177 kg/da iken ülkemizde 3.514 kg/da'dır. ülkeleri arasında yapılmaktadır. Patates üretimi 2021 yılında 73 ilde yaklaşık 139 bin ha alanda 5,1 milyon ton olarak gerçekleşmiştir.
Datça, Marmaris, Fethiye, Dalaman, Seydikemer, Ortaca, Ula, Milas, Yatağan ve Bodrum ilçelerinde 10 dekar alanda 60 ton civarında rekolte bekleyen üreticiler hasada başladı.
Çin Halk Cumhuriyeti, yılda 90.321.442 ton üretimle dünyanın en büyük patates üreticisidir. Hindistan 48.529.000 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Ukrayna, yıllık 22.503.970 ton üretimle üçüncü büyük patates üreticisidir. 4.550.000 ton üretimiyle Türkiye 19 olarak sıralanmıştır.
Patates bitkilerinde su ihtiyacı alt yapraklardaki solma ve sararmayla kendini belli eder. Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır.
Kabuk tırnakla kolayca soyulmaz. Yumrunun kesiti ıslak değil, koyu bir görünümdedir. Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
Fatih Sultan Mehmet'in onca gücüne karşılık bir tabak melemen, bir sahan patates kızartması, bir domates söğüş yiyemediğini bilirsiniz elbet.Çünkü domates, patates, yeşil biber (üstelik mısır, taze fasulye) Amerika kıtasından gelmiştir.
Patatesin Avrupa'ya yayılışı, Otuz Yıl Savaşları (1618-1648) sırasında gerçekleşti. Almanya'ya giden İspanyol askerler, yanlarında at yemi olarak patates götürmüşlerdi. O sıralarda yoksulluktan sürünen Alman köylüler, İspanyollar'dan kâh aşırarak kâh dilenerek ilk kez patatesi tatma fırsatı buldular.
Anavatanı Güney Amerika'nın kuzeybatı bölgesi ve Orta Amerika olan tatlı patates en çok Çin'de yetiştirilir. Sıcak ülkeleri daha çok seven tatlı patates bitkisi Uganda, Nijerya, Vietnam, Hindistan ve Endonezya'da da yetiştirilmektedir. Ülkemizde İskenderun, Niksar ve Hatay'da yetiştiriciliği yapılmaktadır.
İhracı kayda bağlı ürünler listesine dondurulmuş soğan ve dondurulmuş patates de dahil edildi. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Ülkemizde patates üretiminin en yoğun olduğu illerin başında Niğde Nevşehir İzmir Afyon ve Bolu gelmektedir.Toplam patates üretiminin %39,5 i Niğde ve Nevşehir illerinden karşılanmaktadır.
Gelelim sorumuzun cevabına… Dünya genelinde bilinen 5000'e yakın patates türü varmış. Evet, yanlış duymadın tam tamına 5000.
Zamanla İtalya'da, sonra da Almanya, Rusya ve Fransa'da patates tarımı başlamış.
Batı Karadeniz Bölgesi'nin önemli üretim merkezlerinden Düzce'de, patates ekimine başlandı. Düzce'de yaklaşık 300 dönüm arazide patates üreten çiftçiler, tarlalarını imece usulüyle hazırlayıp ekime hazır hale getiriyor.
Muğla'nın Datça ilçesinde geçen yıl yetiştirilmeye başlanan tropikal bitki kırmızı patates, bu sezon verimi ve yüksek fiyatıyla üreticisini memnun etti.
Hâlihazırda 4 adet yerli çeşidimiz de tescil aşamasında. Bu çeşitlerimizin de tescil olmasıyla birlikte toplam 12 adet yerli ve milli çeşidimiz olacak. Enstitümüz tarafından geliştirilen ve tescil edilen yerli ve milli patates çeşitlerimiz: Onaran 2015, Fatih, Nahita, Ünlenen, Nam, Çağlı, Muratbey ve Leventbey.
Dünya patates üretimi 2017 yılında 19.3 milyon ha alanda 388 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Yıllar itibarı ile Çin, Hindistan ve Rusya'nın üretiminde artış gözlenmektedir. Dünya üretiminin yarısını dört ülke gerçekleştirmektedir. Bunlar sırası ile Çin %26, Hindistan %12, Rusya %8 Ukrayna %6'sını üretmektedir.
zaten tarih araştırmacılığı da yaptığımızda patatesin osmanlı döneminde ilk kez adının geçtiği eser ahmet vefik paşa'nın 1876 yılında kaleme aldığı lugat-ı osmanî adlı sözlüktür. burada "patata" şeklinde geçer yiyeceğin ismi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri