Geleneksel İzmir tulum peyniri pastörize edilmemiş koyun sütünden yapılır. Taze, doğal koyun sütünün süzülerek 35 dereceye kadar ısıtılır. Mayalanan sütün pıhtılaşması ortalama bir saat içinde tamamlanır.
Sıcak havalarda: 28-39 C aralığında olmalıdır. Tulum peyniri yapımında çiğ süt kullanıldığından, pastörizasyon ile yok edilebilecek patojen mikroorganizmalar da bu sütte bulunabilir. Tulum peynirinin farklı lezzetinin ve aromasının, söz konusu mikrofloradan geldiği de savunulmaktadır.
İzmir tulum peynirinin tenekede yapılan çeşidinde inek sütü, keçi sütü ve koyun sütü kullanılır. Peynir tenekeye yerleştirildikten sonra kuru tuz ve salamura eklenir. Salamura olarak peynir altı suyundan yararlanılır. İzmir deri tulum peynirinde ise salamura yerine su kullanılır.
Tulum peyniri, diğer süt ve süt ürünleri gibi ağız içindeki bakterileri temizleyen güce sahiptir. B grubu vitaminleri yüksek oranda içeren tulum peyniri, kansızlık hastalığının doğal çözümlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Tulum peyniri Erzincan yöresinde meşhur olan lezzetlerden biridir. Tulum peynirinin yapım aşaması ise özen ister. Şirden adı verilen özel bir maya ile mayalanan bu peynir farklı bir kıvama ve tada sahiptir.
İlgili 36 soru bulundu
Yurt içerisinde yöreden yöreye farklılıkları bulunan tulum peynirinin en meşhur, en lezzetli olanı da Erzincan'dadır. Bu bölgelerde yetişen peynirlere de zaten Erzincan tulumu ya da Şavak peyniri de denmektedir.
Tulum peyniri yapmak için tam yağlı süt 30 derece sıcaklığa getirilerek mayalanır. Maya bundan önceki peynir tariflerinde olduğu gibi 10 kilo süt için bir gram şişe mayası kullanılarak yapılır ve süt bir saatte teleme hâline getirilir. 5 kilo sütten bir kilo peynir elde edilir.
Erzurum tulum peynirinden sonra en çok bilinen çeşidi Ege'nin yöresel lezzeti İzmir tulum peyniridir. İzmir tulum peyniri taze peynirlere göre daha tuzlu, uzun ömürlü ve sert yapıdadır. Peynirin üzerinden ufak gözeneklerin yer alması tulum peynirinin lezzetini göstermektedir.
Dolaptan çıkardığımız peynirler, önce una sonra yumurtaya en sonda galeta ununa bulanarak 30dk daha buzdolabında dinlendirilir. Bir tavaya kızartmak için yağ konur. Peynirlerin 2 dk bir tarafı, 2 dk diğer tarafı kızartılarak, peçete serilmiş bir tabağa alınır. Soğuyunca servis yapılır.
İnek Tulum Peyniri Yapımı Koyun, inek ve keçi sütünden yapılır. Farklı besilerden elde edilen peynirler de olsa da, bu üçü ve özellikle inek ve keçi sütünden yapılanın daha lezzetli olduğunu söyleyebiliriz. İyi bir tulum peyniri yapmak istiyorsanız mayanız ve sütünüz doğal olmalı.
Tulum peyniri yaylalarda otlanan hayvanların sütünden elde edilmektedir. Genellikle koyun sütünden elde edilmektedir. Tulum peyniri yapmak için doğal maya kullanılması gerekmektedir. İlkbahar aylarında otlatılan koyunların sütü tulum peyniri yapmak için kullanılmaktadır.
Peynir bir gece geçtikten sonra mandıraya getirerek, şeker torbaları büyüklüğünde torbalara koyulur. Yaklaşık 1 hafta ya da 10 gün üzeri bezle örtülerek, suyunu tamamen çekmesi sağlanır. 10 gün sonrasında bakır tenekelere ufalanarak koyulan peynir kemah tuzuyla tuzlanır.
Rokfor, küflü tulum, keçi peyniri ve mavi damarlı peynirler, gebelikte yenmemesi gereken peynirler arasında yer alır. Küf bakterisi yüksek ve pastörize oranları düşük olan bu tür peynirler anne ve bebek sağlığı için tüketilmemesi gereken peynirler arasında yer alır.
Bunlardan probiyotik içeriği ile tulum peyniri dikkat çekiyor… Koronavirüsüne karşı bağışıklık sistemini güçlü tutmak için diyetisyenler sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekiyor. Probiyotik içeren Erzincan ve yöresinde koyun ve keçi sütünden yapılan tulum peyniri de bu sayılan gıdalar arasında yer alıyor.
Tosta yakışan bir başka peynir de İzmir ve civarının teneke tulumudur. Taze Mihaliç peyniri de tuzlu tadıyla iyi işler yapar.
Bu illerde koyun besiciliği yaygın olduğundan dolayı bahsettiğimiz illerde tulum peynirini orijinal ve kaliteli lezzetiyle tadabilirsiniz. İzmir de çokça tüketilen tulum peyniri farklı yemeklerde, salatalarda da tüketilmektedir. Karadeniz bölgesinde de hazırlanan tulum peyniri, kahvaltılara renk katmaktadır.
tuzlu, sert lezzetli peynirdir. yerken damağınızı kaşındırır her kaliteli peynirin yaptığı gibi. simit ile tadına doyulmaz.
Erzincan ve İzmir Tulumu arasındaki fark nedir? Erzurum Tulumunun, İzmir tulumundan farkı ise İzmir tulumunun teneke kutularda salamura edilmesidir. İzmir tulumu daha yumuşak iken Erzincan tulumu daha serttir ve dağılır. Erzincan tulum peynirini diğer peynirlerden ayıran en büyük özellik ise çiğ sütten yapılmasıdır.
Pastörize sütten doğal olarak üretilmiştir. İçerisinde sadece İnek, Koyun ve Keçi sütü, Kaya tuzu ve Şirden mayası bulunmaktadır. Vakumlu kalıplar halinde Bergama Tulumu benzeridir.
kasar konularak yapilan her turlu yiyecege, kasar yerine konularak yenmesine taraftar oldugum, lezzetli, yagli, tuzlu, harika peynir. tost makinasinda, tavada, firinda mukemmel erir.
Tulum peyniri, geleneksel olarak yağsız koyun sütünden üretilir; zaman zaman bu süte farklı oranlarda keçi sütü de katılabilir. Geleneksel tulum peyniri üretiminde, süt çiğ olarak kullanılır. Çiğ süt bir bez parçasından süzülür ve sıcaklığı el ile dokunmak suratiyle kontrol edilir.
Tulum peyniri için mayalanan süt, süzgeçten ya da tülbentten geçirilerek süzülüyor. Ardından bir gece dinlendirilen bu peynir, büyük torbalar içine ekleniyor ve bir süre bekletiliyor. Bu sayede suyunu tamamen süzen peynir, bakır kaplarda ufalanıyor ve özel tuzla tatlandırılıyor.
Tulum peynirini derin dondurucuda saklamanız önerilmez. Tulum peyniri ürünleri, ısı değişimine maruz kaldığında küflenmeler ile karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple tulum peynirini oda sıcaklığında bekletmemeniz önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri