Yaşadığınız yerde sürekli rutubet kokusuna maruz kalmanız halinde solunum yollarınız ciddi şekilde zarar görüyor. Uyku problemlerine de neden olduğu bilinen rutubet kokusu, nefes almanızı zorlaştırıyor. Büyükten küçüğe herkese zararı bulunan rutubet kokusu, belirtildiği üzere sağlığınızı olumsuz etkiliyor.
Rutubetin zararları arasında küf alerjisi yer alır. Rutubetli duvarların küflenmeye başlamasıyla birlikte küf alerjisi baş gösterir. Küf alerjisi ile birlikte burun akıntısı, göz yaşarması ve hapşırma belirtileri yaşanır. Bu alerji daha sonra öksürük, nefes darlığı ve hatta astıma kadar ilerleyebilir.
Rutubetli odalarda uyumak, boğazda tahriş, öksürük ve solunum yolu enfeksiyonları riskini artırabilir. Rutubetli ortamlar ayrıca mantar ve bakteri büyümesi için ideal bir zemin sağlar.
Nem ve küf alerjisi küf sebebi ile ortaya çıkar ve hastalığa sebep olur. Bu alerji, burun akıntısı, hapşırma, burun kaşıntısı, gözlerde sulanma gibi insanların yaşam kalitesini etkileyen ve hatta bazı kişilerde öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum, sinüs enfeksiyonları ve baş ağrıları gibi hastalıklara yol açar.
Rutubetli alanlarda yaşayan birçok insanda üst solunum yolu rahatsızlıkları veya eklem ve kemik hastalıkları görülebiliyor. Hassas yapıda olan solunum sistemi için büyük sorun teşkil eden rutubet, çocukların sağlıklı gelişimini de olumsuz etkiliyor.
İlgili 42 soru bulundu
Yaşadığınız yerde sürekli rutubet kokusuna maruz kalmanız halinde solunum yollarınız ciddi şekilde zarar görüyor. Uyku problemlerine de neden olduğu bilinen rutubet kokusu, nefes almanızı zorlaştırıyor. Büyükten küçüğe herkese zararı bulunan rutubet kokusu, belirtildiği üzere sağlığınızı olumsuz etkiliyor.
Küf kokusu solunum yollarına aşırı zarar verebilir. Bu ortamda yaşamaya ya da devamlı maruz kalınması halinde kişide astım krizleri bile ortaya çıkabilir. Küf kokusu yüzünden uyku sorunları yaşanabilir. Küf kokusu yüzünden ayrıca eklem ağrıları çekebilirsiniz.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Hava sıcaklığının, nemin veya yağmur miktarının kansere doğrudan neden olduğunu değil de bu faktörlerin kansinojen maruziyetini çeşitli yollarla etkilediğini ve böylelikle kansere neden olduğunu öne sürmekteler.
Küf mantarı sporları solunum yoluyla alınırsa hapşırma, kaşıntı, gözlerde sulanma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı veya burun, ağız ve dudaklarda kaşıntı gibi belirtiler, ve/veya öksürük, nefes darlığı, hırıltı gibi astım belirtileri tetiklenebilir.
Odadaki Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir? Rutubet kokusunun geldiği odayı belirledikten sonra kokuyu gidermek için yarı yarıya hazırladığınız beyaz sirke ve su karışımını tüm dolap, pencere ve yüzeylere püskürtüp silin. Odadaki perde, kilim, yatak takımları gibi diğer eşyaları yıkayın ve mümkünse açık havada kurutun.
Çocuklarda ve Bebeklerde Bronşit Belirtileri
Enfeksiyonlar harici sigara dumanı, küf/rutubet, kimyasal kokular ve hava kirliliği ile hastalığın semptomları artabilir. Bronşitin Sık Görülmeyen Belirtileri Bronşit genellikle balgamlı öksürükle tanınır.
Küf, rutubetli (nemli) ve oksijenli iç ortamlarda oluşan bir mantar türüdür. Mantarlar, solunduğu zaman zararlı olan, "sporlar" adı verilen, küçük partikül maddeler üretir ve salımlar. Rutubetli iç mekanda oturmak, çalışmak veya okumak pek çok sağlık sorununa yol açar.
Astım, nefes darlığı, öksürük ve ateş gibi çeşitli hastalıklar; nemli havayı solumaya bağlı olarak gelişebiliyor. Neme bağlı olarak gelişen küf mantarların sporları ise akciğerde iltihaplanmaya varacak kadar büyük bir etki gösterebilir. Aspergillus denilen mantar, akciğerde zatürre ve pnömaniye davetiye çıkarır.
Çok şaşırtıcı olsa da: Kedi kumu. Tıpkı karbonat gibi kedi kumu da nemi içine hapsetme özelliğine sahip. Bu nedenle evinizde sık sık rutubet oluşan yerlere bir kase ya da hava geçirgenliği olan bez bir torba içinde kedi kumu da bırakabilirsiniz.
Kılcal çatlak ile yükselen su beraberinde taşıdığı tuzlar ile beraber donatı korozyonunu hızlandırır. Özellikle bodrum katlardaki kolonlardaki donatı korozyonu tüm binayı zayıflatır. Sıvanın dökülmesi ve boyanın kabarması sonucu binanın içten yada dıştan görünümünü bozar.
Küf, hem estetik hem de sağlık sorunlarına yol açabilir. Küf, kötü koku, lekeler ve yüzey hasarı gibi estetik sorunlara neden olabilir. Ayrıca, küf sporları havaya yayıldığında, alerjik reaksiyonlar, solunum yolu rahatsızlıkları, astım atağı ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.
Nemli ve küflü koku: Evinizde rutubet sorunu varsa, genellikle nemli ve küflü bir koku hissedersiniz. Özellikle kapalı ve havalandırması zayıf alanlarda bu koku daha belirgin olabilir. Duvar ve tavanlardaki lekeler: Rutubet, duvarlarda ve tavanlarda nemli lekelerin oluşmasına neden olabilir.
Bununla birlikte, rutubetli bir iç mekan nedeniyle bu tür bir koşulun ortaya çıkması oldukça ender görülür. Diğer taraftan, sıcak ve rutubetli ortamlarda ev tozu akarları ortaya çıkabilir ve alerjik reaksiyonlara (astım semptomları, egzama ve rinit gibi) yol açabilirler.
Göz yanması, cilt kaşıntısı, kızarıklık, bulantı, kusma, solunum sıkıntısı, baş dönmesi, ishal ve göğüs ağrısı en sık görülen belirtiler arasındadır. Bu gibi durumlarda da kişi hızla bulunduğu ortamdan uzaklaştırılmalı, kusturulmamalı ve hızla sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
Boş bir sprey şişesine sirke ve karbonat koyun. (Sirkenin karbonatla etkileşime girip köpürüp taşmaması için sirkeden sonra karbonat koyabilirsiniz.) Sirke ve karbonat oranını lekenin durumuna ya da kullanım alanınıza göre belirleyebilirsiniz. Küflü bölgelere karışımdan sıkarak yarım saat bekletin.
Deri prick testi: Bu test, yerel bölgede bulunan küfler gibi seyreltilmiş miktarlarda yaygın veya şüphelenilen alerjenleri kullanır. Test sırasında, bu maddeler kolunuzdaki veya sırtınızdaki deriye küçük delikler ile uygulanır. Alerjiniz varsa, derinizdeki test yerinde kabarmış bir yumru geliştirirsiniz.
Soğuk, nem veya rutubetin romatizma yaptığına ya da kolaylaştırdığına ilişkin ciddi bir kanıt yoktur.
Havadaki kuruluk
İç mekanlarda havada yeterli nem bulunmaması, boğazın kaşınmasına ve kuruluğa neden olabilir. Genellikle kronik burun tıkanıklığı nedeniyle sürekli ağızdan nefes almak yine boğazda kuruluğa ve ağrıya neden olabilir.
Küf alerjisi, burunda akıntı, kaşıntı, tıkanıklık, hapşırık, gözlerde sulanma ve kaşıntı, öksürük, hışıltı, nefes darlığı gibi alerjik nezle ve astım şikayetlerine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri