Van denince akla gelen üç meşhur unsur var: Van Gölü, Van kedisi ve Van kahvaltısı.
Artı olarak Vanadokya peri bacaları, Muradiye şelalesi, Van gölü, Van kalesi, Akdamar adası Ermeni kilisesi, Erçek gölü, Akdamar adası, Hoşap kalesi, Halime Hatun kümbeti, Hüsrev Paşa cami, Şeytan köprüsü, eski Van şehri ve Yedi kilise de Van'ın diğer meşhur yerleridir.
Van denilince akla Van Gölü gelir. Ülkemizde sadece Van Gölü'nde yetişen inci kefali bu nedenle Van yöresel lezzetleri arasında başta gelir. İnci kefalinin farklı hazırlanma yöntemleri vardır.
İlgili 24 soru bulundu
Bahar aylarında yetişen, rakım farkına göre olgunlaşan uşkun (dağ muzu), besin değeri çok yüksek olan ve bazı hastalıklara da iyi geldiği yöre halkı tarafından belirtilen mayhoş bir bitkidir.
Listenin başında İtalya'dan Margherita pizza bulurken, ikinci sıraya 'Adana kebap' oturdu. Üçüncü sırada ise Japonya'nın Ramen'i (erişte) yer aldı. Türkiye'den listeye giren diğer lezzetler ise; biber dolması, sarma, köfte ve döner olarak sıralandı.
-EN ZENGİN MUTFAK: GAZİANTEP-
Çeşit açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına sahip ili Gaziantep... Gaziantep mutfağı tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor.
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Van İsminin Kaynağı
Evliya Çelebi "Seyahatnamesinde Büyük İskender'in Van Kalesi'ndeki Vank adlı bir mabetten esinlenerek buraya Van adını verdiğini söylemektedir. Bir rivayete göre de şehri genişletilip güzelleştiren VAN isimli şahsın adından dolayı şehre bu ismi verilmiştir.
Doğu Anadolu Bölgesi, Yukarı Murat-Van Bölümü'nde yer alır. Van ili nüfus bakımından bu bölgenin en büyük ilidir. 2021 sonu itibarıyla nüfusu 1.141.015 kişidir. Kuzeyden Ağrı, batıdan Bitlis, güneybatıdan Siirt, güneyden Hakkâri illeriyle, doğudan da İran'la sınırlıdır.
Van ilinde gezilip görülmesi gereken doğal, tarihi ve turistik yerlerin başında Van Gölü, Akdamar Adası, Muradiye Şelalesi, Kanispi Şelalesi, Erçek Gölü, Müküs Çayı, Van Kalesi, Van Müzesi, Akdamar Anıt Müzesi (Kilisesi) ve Vanadokya (Van Peri Bacaları) gelmektedir.
Türkiye'de 2 farklı yerde bulunan ve dünya harikaları arasına giren Peribacaları ve Travertenler bu güzel ilçemizde bulunmaktadır.
Yapılan çalışma sonucu, çeşitlilik açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına Gaziantep'in sahip olduğu ve Gaziantep mutfağının tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu açıklanmıştır. İkinci sırada Elazığ'ın geldiği ve Elazığ mutfağının 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu belirtilmiştir.
Gastronominin Başkenti Gaziantep
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı'na ilk giren şehrimiz olan Gaziantep, 2015 yılında listeye dahil olmuş. Gastronominin başkenti olarak anılan şehir, 51 lezzetiyle coğrafi işaret tescil belgesine de sahip.
Çin, dünyanın en zengin mutfak kültürlerinden birine sahiptir. Çin mutfağında yemek, zenginlik, şans ve sağlık anlamına gelir. Bu mutfakta pirinç, hamur, sebze ve soya sosu ön plana çıkar. Ayrıca zeytinyağı yerine susam yağı kullanılır.
TRT 1 ekranlarında her gün saat 12:45'te yayınlanan “Türkiye'nin Mutfağı” yarışmasının 8. Haftasında hazırladığı yöresel yemeklerle jüri karşısına çıkan Ülkühan Gemi hafta birincisi oldu.
Döner Kebap
En meşhur Türk yemekleri listesinde mutlaka ilk sırada yer alması gereken dönerin lezzetinin yanı sıra hazırlanma şekli de yabancıların ilgisini çeken detaylardan.
Bhut Jolokia'nın ne olduğunu bilmiyorsanız bu yemeğe kuşkuyla yaklaşın. Acı eşiğiniz ne kadar yüksek olursa olsun, Hint kültüründen gelen bu lezzetin yanaklarınızı kızartacağından emin olabilirsiniz.
Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, çavdar, fasulye, şekerpancarı ve patatestir. Van Gölü civârında domates, tâze fasulye, karpuzve kavun yetişir. Van Gölü civârında meyvecilik de yapılır. En çok ceviz yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri