Rüya tabirlerinin bilimsel bir geçerliliği yoktur. Uydurma ve hikayeleştirme üzerine kurulu bir kavramdır. İnsanlar bu gibi şeyler ile sadece duymak istedikleri şeyleri duymayı amaçlar. Kişiyi çoğunlukla özelmiş gibi gösteren uydurma hikayeler ile avuturlar.
Rüya tabiri dinimizce uygundur. Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), bazı sahabeler ve birçok âlim rüya tabir etmiştir.
Peki "Tanrı'nın rüya yoluyla insanlara mesaj göndermesi mümkün mü?" Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlyas Çelebi, "Peygamberler dışında hiçbir insan Tanrı'dan mesaj alamaz. Buna inanmak kişiyi dinin dışına götürür" diyor.
Rüyadaki nesnelerin hangi geniş kategoriye girdiğini %60 doğruluk payı ile bilindi. Profesör Kamitani, uyku sırasında beyin aktivitesini gözleyerek rüyanın içeriğini tahmin etmenin mümkün olduğunu söyledi.
Normal bir gece uykusunda 60-90 dakikada bir başlamak üzere uykusu boyunca 4-5 kez REM dönemi yaşanır; REM evrelerinden her biri ortalama 20-25 dakika sürer. (İlk REM evresi çok kısadır, ancak birkaç dakika sürer, fakat gece ilerledikçe sonraki REM evreleri 30 dakikanın üzerine çıkabilir.)
İlgili 27 soru bulundu
Bunun yanıtını en başta verelim: Bilimsel olarak hayır. Rüyaların beynimizdeki nörolojik süreçlerle alakalı olduğuna dair birçok bilimsel araştırma elimizde var.
Alelade rüyalar kişi tam uykuya dalarken veya tam uyandığı sırada oluşurlar. Haberci rüyalar ise uykunun her aşamasında oluşabilirler ki, bir amaç ve plan üzere meydana geldiklerinden, amacın yerine gelmesi için uykunun en uygun aşamasında oluşurlar.
Bazı insanların gördüğü rüyalar çok net, berrak ve haberci niteliktedir. İbn Haldun, bunların yorumlanmaya gerek olmadığını ve zaten apaçık ortada bir mânâya sahip olduğunu söyler. Bir olay meydana gelmeden birkaç gün veya seneler öncesinden bunun olacağının mesajını verebilirler.
Rüyalar genellikle uyku döngüsünün REM (Rapid Eye Movement) evresinde görülürler ve bu evrede beyindeki faaliyetler artar. Rüyaların kaynağı hala tam olarak anlaşılamamıştır, ancak bazı araştırmalar, rüyaların bilinçaltındaki düşünceler, duygular, deneyimler ve belleklerin etkisi altında oluştuğunu göstermektedir.
Rüyada Gerçekmiş Gibi Hissetmek Nedir? Rüyada kişinin rüya esnasında gördüğü olayların etkisinde kalarak gerçekmiş gibi hissetmesi kişinin algılarının açık olmasına maneviyatının artmasına ve duru görü sahibi olmasına yorumlanmaktadır.
ama çok etkili rüyalar insanlarda psikolojik izler bırakır. Rüyada fiziksel acı hissetmek mümkün değildir, fiziksel acı hissetmek için sinirsel bir uyaran (impuls) olması gereklidir, bunun için de reseptörlerimizi harekete geçirecek fiziksel nedenlere ihtiyaç duyulur, ancak rüyada bu mümkün değildir.
Cevabımız evet. Yüzünü bilmediğimiz bir insanı rüyamızda görmemiz mümkün değildir. Beynimiz yeni yüzler yaratmaz, olanı bize sunar. Bugüne kadar binlerce yüz gördüğümüzü varsayarsak aslında bu da bir sınırsızlık durumudur.
Rüyalar içerisinde bazıları için haberci rüya ifadesi kullanılmakta. Seyahat, yılan, düğün, para ve bunlara benzer rüyalar haberci rüyalar olarak bilinir. Bu tarz rüyalar size çeşitli haberler vererek uyarı niteliği taşırlar.
LH hormonu, erkeklerde testosteron sentezini artırır. Rüyaların cinsel içeriği ve erkeklerde görülen cinsel organ sertleşmesi bu mekanizma ile meydana gelir. Cinsel içerikli rüyalar, genellikle cinsel isteklerin uzun süreli karşılanamamasına bağlı görülebilir' dedi.
Allah'tan gelen rüyalar, Allah'ın Tevrat, Zebur ve İncil'de zaten açıklamış olduğu şeylerle çelişen hiçbir şeyi asla yönlendirmeyecek ve o yöne teşvik etmeyecektir. Allah tarafından verilen rüyalar ancak ve ancak kişiyi güçlendirir, teşvik eder, uyarır ve rahatlatır.
Bugüne kadar yapılmış olan çalışmalar ışığında söylemek gerekirse rüyalar gerçeği, gerçekler rüyayı etkiler. Hatta rüyalar tam olarak gerçek hayatı yansıtan birer aynadır. Bu nedenle rüyalar her toplumun üzerinde durması ve incelemesi gereken bir alandır.
Rüyada boşanma veya ayrılık görmek kişinin kendini dışlanmış ve yalnız hissediyor olması anlamına gelebilir. Rüyada ayrılık görmek aynı zamanda ilişkinin bir sonraki aşamaya geçmesine hazır olduğunuzu da işaret edebilir.
Bilinçaltı durumunda görülen rüyalarda kişi gördüğü rüyayı gerçek gibi deneyimler ve bu sırada onun bir rüya olduğu farkındalığı olmadan tamamen gerçek gibi rüyayı yaşar. Kişisel gelişim kitaplarında çok geçen bir olgudur ki bilinçaltı gerçek ve hayali ayırt etmez edemez.
Gelecek uyurken rüyada da görülebilir uyanıkken de. Kişi uyumuyorken anlık vizyonlar halinde gözünün önüne gelen görüntülerle geleceği görebilir.
Doğduktan sonra görme yeteneğini yitirenler rüyalarında görsel imgeler görebilir. Doğuştan görme engelli olanlarsa resim göremez; ancak aynı seviyede koku, ses, dokunma ve duyguları hisseder. Aşırı psikolojik sorunları olan insanlar dışında herkes rüya görür.
Gündüz rüyası, güzel elbiseye, zevceye, evlada, gizli şeylerin açıklanmasına, hapiste olanın kurtulmasına ve kayıp kişinin geri gelmesine gibi hususlardan birine işaretle de yorumlanır denmiştir. Bazı yorumculara göre ise, rüyada görülen gündüz, sevinç, neşe ve güzel geçime işaret eder şeklinde yorumlanmıştır.
Karışık rüyalar gören kişilerin rüyaları, görülen her nesnenin, durumun ya da olayın ayrı ayrı yorumlanmasını gerektirmektedir. Genel olarak bu tür rüyalar kişinin huzursuz bir durumda olduğunu anlatmaktadır. Aynı zamanda üzücü bir haber almaya veya bazı olumsuz olaylar sonucunda stres yaşamaya da yorumlanmaktadır.
Bazı işaretlerle rüyasının sadık olduğunu bilse bile onun sembolik dilini doğru okuyabilmesi de en az bu kadar zordur. Dolayısıyla rüya üzerine hüküm bina etme insanı yanıltır. Bu sebeple İslam âlimleri rüyanın dini bilgide bir hüküm kaynağı olamayacağı konusunda ittifak etmişlerdir.
Beynimiz ve vücudumuz kendini temizleme ve tamir işini gece 23.00-03.00 arasında yaparken rüyalar ise genellikle geç evre dediğimiz sabaha karşı belirginleşen REM uykusu sırasında görülür.
Uyku esnasında vücudumuzun birçok fonksiyonu devre dışı kalır. Ancak beynimiz hala çalışmaya devam etmektedir. Rüyalar da bilinçaltımızda yer alan görüntülerin bir bütünüdür. Neden rüya gördüğümüze dair birçok farklı bilimsel çalışma olsa da henüz ispatlanmış bir gerçek söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri