Kontak Termiği Arızası Nasıl Anlaşılır? Aracınızın anahtarının stabil bir şekilde çalışmadığını farkedersiniz. Anahtara bastırınca veya sağa sola çekince çalışır. İlerleyen zamanda ise hiç çalışmaz değişimi veya bakımı gerekir.
Aracın kontak termiğinin arızası varsa bunu anlamak için: Anahtarı kapalı konuma getirmenize rağmen motor kapanmıyorsa kontak termiğinde arıza vardır. Anahtarı çevirmenize rağmen motor çalışmayabilir.
Kontaktörler, teknik verilere uygun olarak kullanılmadığı veya besleme şebekesinde aşırı akım veya kısa devre meydana geldiği takdirde arızalar yaşanabilir. Genel olarak kontaktörler, kolay kolay arıza yapmayan devre elemanlarıdır.
Oto elektrik ustası nedir sorusunun cevabı, arabaların elektrik akımındaki sorunları tespit eden ve onaran personeldir, şeklinde verilir. Akü, kontak mekanizması, teyp ve kaput içindeki tesisat altyapısı ustalarca denetlenebilir.
Ateşlemeye giden elektrik kesilmiyordur. Kontağı kapattığınızda kontak anahtarının IGN (ignition-ateşleme) bağlantısında elektrik olmaması gerekir varsa bujilere elektrik gideceğinden motor stop etmez.
İlgili 19 soru bulundu
Vites boşta ise araç çok büyük bir tepki vermeyecektir, kontağı kapattığınızda ateşleme duracağı ve aracın elektrik kaynağı da kesileceği için direksiyon sertleşecek veya kilitlenecek, fren birkaç dokunuştan sonra betona dönecek. Kontağı takıp tekrar çalıştırmazsanız muhtemelen kaza yapacaksınız.
Kontağı çeviriyorum araba çalışmıyor
Hiçbir şey olmazsa ve araç çalışmazsa, akü bitmiş, marş arızalı veya ateşleme sistemi arızalı olabilir. Öte yandan, bir klik sesi duyarsanız, ancak yine de motor açılmazsa, akünüz zayıf veya akü terminalleri arasında zayıf bir bağlantı olduğu anlamına gelir.
Bu iş için ya grafit spreyi ya da toz tutmayan teflon sprey kullanmanız gerekir. Birkaç gün sonra anahtar tekrar zorlanmaya başlarsa aklınızda olsun. Aynı şekilde kontak anahtarı zor açılmakta. Bir öok kişi wd40 önerse de aksine bir çok kişi de wd40 sıkılmaması gerektiğini söylüyor.
İmmobilizer arızasını anlamanın en kolay yolu, gösterge panelini kontrol etmektir. Gösterge panelinde immobilizerle ilgili bir simge bulunur. Bu simge çoğu zaman bir anahtar şeklinde görünür. Doğru çalışan bir immobilizer sisteminde bu ışık, kontağın aktifleşmesiyle birlikte yanar ve kısa süre sonra söner.
Öncelikle pek çok araçta bu arızayı işaret eden bir ekran ışığı vardır. Bu ışık sürekli yanıp söner. Diğer yandan araçta immobilizer arızası varsa kontağı çevirmenize rağmen ateşleme olmaz.
Kontak çevrildiği anda araç marş basmıyor ise bunun nedeni akü olabilir. Ya akü bitiktir ya kutup başları gevşektir ya oksit yapmıştır ya marş şalteri bozuktur ya da marş motoru bozuktur.
Bazı araçlar, kontak anahtarı dönmüyor olmasının nedeni araç park veya boşta olmadığı sürece anahtarın dönmesine izin vermez. Araç park halindeyse, doğru konumda olduğundan emin olmak için vitesi hafifçe sallayın ve anahtarı yeniden çevirmeyi deneyin. Bu sadece otomatik şanzımanlı araçlar için geçerlidir .
Sürücü cebinde veya çantasında bulunan kart ile birlikte araca yaklaştığında sensörler devreye girer. Kapı üzerinde bulunan buton ile birlikte araç kapıları açılır. Aynı şekilde anahtarı cebinizden çıkartmadan start tuşuna bastığınızda araç çalışır.
En önemli pozisyonu ikinci pozisyonunda ateşleme sistemine akım gönderir. Bu pozisyonda kontak anahtarı açık unutulmamalıdır. Unutulursa endüksiyon (ateşleme) bobini ısınır ve yanar.
Motorlu araçların ve çeşitli makinelerin çalışması, karşıt elektrik yüklenmiş olan iki farklı materyalin birbirine temas etmesi demektir. Kontak kelimesinin sözlük anlamı temastır. Fransızca kökenli olan bu sözcük iki şeyin arasındaki bağlantı ve ilgi manasında da kullanılır.
Paneldeki immobilizer ışığı yanıp sönüyorsa bu sistemde arıza olduğu anlamına geliyor. Immobilizer arızası nasıl giderilir diye merak ediyorsanız bunun birkaç yolu var: Arızalar otomobil üzerindeki elektronik sistemde veya immobilizer anahtarda olabilir. Kapılar açılmıyorsa anahtarın pili bitmiş olabilir.
Çip içerisinde bulunan kod yalnızca o arabayı çalıştırabilir. Bu sebeple Immobilizer bulunan araçlar düz kontak ile çalıştırılamamaktadır. Düz kontak yapıldığı takdirde araç marş basacaktır. Ancak ateşleme yapmayacak ve bu sayede motorunuz çalışmayacaktır.
Bu tür bir arıza durumunda öncelikle yedek anahtarınız ile otomobilinizi çalıştırmayı denemelisiniz. Eğer çalışıyorsa en yakın oto anahtarcıya giderek immobilizer anahtarın tamirini yaptırmalısınız. Dilerseniz hatanın düzeltilmesi için servisleri de tercih edebilirsiniz.
İmmobilizer pille çalışan bir yazılım değildir arabanın üzerinde elektronik manyetik olarak çalışır biterse immobilizer anahtar pili biter onunda arabayı çalıştırmasında bir etkesi yoktur sadece arabayı açmaya kapatmaya yarar yani arabanızda bir arızasa meydana geldiyse bunu uzaktan kumandanın piline bağlamayın.
Mesela WD40 yağlayıcı ve çözücü özelliğe sahipken, devre temizleyici contact spreyler (degreaser) yağdan, tozdan arındırma özelliğine sahipler ve anında uçarak kururlar. Kısacası elektronik bir devreye WD40 sıkarsanız devreyi bozma ihtimaliniz çok büyük olur.
WD-40 arabanızı temizlerken yardımcı olabilir. Arabanın yüzeyinden kiri, yağı ve pisliği temizlemekle birlikte somunları ve vidaları gevşetmek ve metal parçaların paslanmasını önlemek için de kullanılır.
Mineral yağ bazlı organik çözücüler arasında yer alan çok yönlü bir spreydir. Elektronik kartların ve soketlerin temizlenmesinde kullanılır.
Marş bastığı halde arabanın çalışmamasının başlıca sebepleri; yakıt sistemi ve ateşleme sistemidir dizel ve benzinli araçlarda farklılık gösterebilir. Benzinli araçlarda buji, buji kablosu, bobin en önemli faktörlerdir. Dizel araçlarda ise yakıt yeterli basınca gelmiyorsa araç çalışmayabilir.
Ancak marş motoru arızalı ise marş dinamosundan sesler gelebilir, marş yavaş hareket eder ya da hiç basmaz, basmak için uğraştığınızda ise herhangi bir hareket gerçekleştirmez, marş motoru hızla dönse de motora enerji iletilemediğinden motor harekete geçemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri