Rüyada Allah Teâlâ'nın kendisiyle konuştuğunu gören kimsenin rüyası, kendisi için günâhlardan kaçınmak demektir. Rüyada Allah Teâlâ ile konuştuğunu gören kimse, çok Kur'ân okur. Allah Teâlâ'da o kimseye merhamet eder ve bol nîmet verir.
İlhamda olduğu gibi Allah; mümin veya kâfir ayırımı yapmadan, her insanla zaman zaman rüya yoluyla konuşur.
Alimlerin çoğuna göre rüyada Allah'ı görmek mümkündür. Tabii Allah kendi zatıyla değil sıfatlarının ve isimlerinin tecellisiyle görünür. Tirmizî'nin naklettiği rivayetlerde “Rabbimi en güzel surette gördüm.” manasına gelen ifadeye yer verilmiştir.(bk. Tirmizî, tefsir, 39).
Rüyada Ya Allah Diye Bağırmak
Ya Allah diye bağırmak hayra delalet eder. Böyle bir rüyayı gören kimse dünyada müjdelenir. O kişinin Ahireti de selamet ve saadettir.
Rüyada Allah'ı görmek, huzur bulmak, bolluk ve bereket, selamet, tüm hayallerin gerçekleşmesi, duaların kabulü demektir. Kişinin hastalıkların son bulmasına, dert ve tasadan kurtulmaya, kurtuluş anlamlarına gelmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Rüyasında Cenab-ı Allah'ın kendisiyle konuştuğunu gören kimsenin bu rüyası, çok Kur'an-ı Kerim okuyacağına ve günahlardan sakınacağına işaret olarak yorumlanır. Rüyasında Cenab-ı Allah'tan korktuğunu gören kimse, fakirlikten kurtulacağına ve refah, zenginliğe ereceğine işaret olarak yorumlanır.
Eş'arilere göre, "Varolan her şeyin nasıl görülmesi mümkün ise, işitilmesi de mümkündür." Bu nedenle Allah'ın kelâmı da işitilebilir.
Allah'ın esmasının ve sıfatlarının tecellilerini uyanık iken gördüğümüz gibi, rüyada da görmemiz mümkündür ve vakidir. Sadeddin-i Taftazanî, Allah'ın rüyada gözle değil, kalple bir nevi müşahede edilebileceğini söylemiştir.
Bir kimse, Rüyasında Allah'ı zikrettiğini görse, bu rüyası onun, düşmanlarının şerrinden emin olacağına, kendisi için hayır kapılarının açılacağına, belalardan kurtulacağına ve büyük bir makama erişeceğine işaretle yorumlanır.
Rüyada zikir çekmek ahiret ve dünyanın gerçek güzelliklerinin bilincinde olmaya, Allahu Tealay'ı zikretmek sevaba ve hayra delalet eder. Allahu Teâlâ'yı zikretmek ve O'nu en güzel isim ve fiilleriyle hatırlamak çok büyük bir hayra ve işe vesile olmaya yorumlanmaktadır.
Efendimiz (asm) mi'racda Cenab-ı Hakk'ı baş gözü ile mi yoksa ruh gözü ile mi gördü? Değerli kardeşimiz, Peygamberimiz (asm) mi'racta Cenab-ı Hakk'ı bizzat baş gözü ile görmüştür. Mü'minlere en büyük müjde: cemâl-i ilâhiyi seyretme bahtiyarlığına kavuşacaklar.
Allah kıyamet günü onlarla konuşmaz, onların yüzlerine bakmaz ve onları temize çıkarmaz. Onlar için pek acıklı bir âzab vardır." Bu ayette Allah'a verdikleri ahdi bozanları bekleyen beş çeşit cezadan bahsedilir: - Ahirette hiçbir nasîb yoktur.
Dünyada Rü'yetullah
Müşebbihe gibi, Allah'ın bu dünyada görülebileceğini iddia edenler. 3. Ehl-i Sünnet gibi, Allah'ın bu dünyada görülmesinin câiz ancak mümkün olmadığını söyleyenler. Mu'tezile ve Şiâ mezhebine göre öbür dünyada Allah görülemeyeceği gibi, bu dünya da da görülemez.
Kişi içinden geçen duygularını arz ederek ve dua ederek Allah Teala ile konuşur. 2. Allah Teala kulunun kalbine bazı güzellikleri ilham ederek kulu ile konuşur.
Vahiy, Allah'ın kelâmı, insana seslenişi ve konuşmasıdır. Allah, insanlara elçileri aracılığı ile hak ve doğruluğun yollarını gösteren mesajlarını göndermiştir. Bu bağlamda vahiy, Allah'ın insana seslenişi ve konuşmasıdır. Elçiler, insanlar gibi vahye karşı muhatap ve sorumlu olan insanlardır.
“Hiçbir insanla Allah'ın yüz yüze konuşması olacak şey değildir. Allah, ancak vahiy suretiyle veya perde arkasından konuşur yahut elçi gönderir, izniyle dilediğini vahyeder. Doğrusu O, yücedir, bilgedir.” (eş-Şûra 42/51).
Allah'ın emir ve yasaklarını unutmamalı, Allah'ın müminlerinden istedikleri yerine getirilmelidir. Kişi zikir halindeyken samimi ve sadık olmalıdır. Kendi isteği ile zikretmeli ve Allah'ı anarken aklını meşgul edecek şeylerden kaçınmalıdır. Allah'ı hatırlamak, zikretmek dil ve kalp ile yapılmaktadır.
Rüyada Allah'a sığındığını gören rüya sahibi başladığı işlerin büyük yerlere gideceğine yorumlanır. Bunun yanı sıra Rüya sahibi için yakın bir zamanda daha rahat ve huzurlu bir dönem geçireceğini, yakın çevresiyle güzel anlar paylaşacağını, bunun yanı sıra maneviyatını daha ön planda tutacağına delalet etmektedir.
Dr. Abdülaziz Hatip'e göre Allah'ı, isim ve sıfatlarıyla tanımak, O'nu her an yanında hissetmek, insan için büyük bir emniyet ve saadet vesilesi. Kişi inandığı Allah'ın isimlerini ve manalarını bilmekle vasıtasız olarak O'nunla bir nevi dostluk ve diyalog kurma imkanı bulmuş olur.
1. Ehl-i Sünnet uleması, cennet ehlinin rü'yetullaha mazhar olacağına, gökte dolunayı görürcesine Rab Teala'yı gözleriyle göreceğine inanır ve bu hususta ittifak ederler. Allah'ın görülmesinin, cennet ehlinin mazhar olacağı en büyük nimet olacağı belirtilmiştir.
Bu ayet ve hadisten açıkça anlaşıldığı üzere kadın-erkek cennet ehli olan bütün müminler ahirette Allah'ı (cc)görecektir. Müminlerin ahirette Allah'ı (cc) görmesinin mümkün olacağına apaçık bir diğer delil de; Peygamber Efendimiz'in (asm) Miraç gecesi “ahirette” Allah'ın (cc) rüyetine mazhar olmasıdır.
Hazreti Peygamber (asm), bütün imkân âlemini geride bırakıp, mahiyetini idrak edemediğimiz ve edemeyeceğimiz bir makama varıp, Allah'ın zatını, baş gözü ile görmüştür. Üstad Hazretleri, bu makamı, yani Kab-ı kavseyni, "imkân ve vücub ortası" diye tarif ediyor.
Kadın, Hz. Peygamber'le konuşurken onun sözlerinin bir kısmını ben duymuyordum, ama Yüce Allah onun bütün söylediklerini duydu!”[2] Âyette Yüce Allah, kadının Peygamberimiz (s.a.v.)'le konuşmasını işittiğini söyler ve “İşiten” ve “Gören” olduğunu da özellikle vurgular.
Peygamberlerin varlığı ve bildirdikleri Allah kelamı Allah'ın konuşma niteliğine sahip olduğunun kanıtıdır. Allah, peygamberlerle konuşur.
Sözlükte “işitmek, duymak; birinin arzu ve dileğini kabul etmek, anlamak; duyurmak” mânalarına gelen sem', terim olarak “Allah'ın işitilmeye konu teşkil eden her şeyi tam bir yetkinlikle işitmesi” diye tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri