Bazı insanların gördüğü rüyalar çok net, berrak ve haberci niteliktedir. İbn Haldun, bunların yorumlanmaya gerek olmadığını ve zaten apaçık ortada bir mânâya sahip olduğunu söyler. Bir olay meydana gelmeden birkaç gün veya seneler öncesinden bunun olacağının mesajını verebilirler.
Alelade rüyalar kişi tam uykuya dalarken veya tam uyandığı sırada oluşurlar. Haberci rüyalar ise uykunun her aşamasında oluşabilirler ki, bir amaç ve plan üzere meydana geldiklerinden, amacın yerine gelmesi için uykunun en uygun aşamasında oluşurlar.
Bunun yanıtını en başta verelim: Bilimsel olarak hayır. Rüyaların beynimizdeki nörolojik süreçlerle alakalı olduğuna dair birçok bilimsel araştırma elimizde var.
Rüyanın herkese değil, mutlaka imanından emin olunan sadık kişilere anlatılması gerekir. Çünkü güzel bir rüya gören kişi, bunu ehil olmayan birine anlatırsa o rüya yanlış yorumlanacağı için manası kaçar. Ama sadıklara anlatılırsa rüya şer gibi görünse de hayra tebdil olur.
– Bilişsel görüş, gün içinde çözüm bulamadığımız konular ile ilgili kaygıyı azaltıp, çözüm bulmak amacı ile rüya görüyoruz. – Psikodinamik görüşler ünlü psikologlar Freud ve Jung'un çalışmalarından geliyor. Biyolojik ve bilişsel işlemlerine ek olarak rüyaların sembolik olduğu ve işaretler taşıdığı söyleniyor.
İlgili 30 soru bulundu
Uyarıcı rüyalar: Ruhçulara göre, bunlar kişiye önemli sonuçlar doğuracak hatalı bir davranışta bulunmasını, yanlış bir yola sapmasını vs.'yi önlemek üzere gösterilen rüyalardır. Uyarıcı rüyaların kaynağı, ruhçulara göre, genellikle kişinin hami varlığıdır.
Rüyada Gerçekmiş Gibi Hissetmek Nedir? Rüyada kişinin rüya esnasında gördüğü olayların etkisinde kalarak gerçekmiş gibi hissetmesi kişinin algılarının açık olmasına maneviyatının artmasına ve duru görü sahibi olmasına yorumlanmaktadır.
Rüya anlatılmazsa askıdadır. Anlatılırsa tevil edilir, yorumlanmaya açık hâle gelir.
"Gerçekten sen, rüyayı doğruladın. Şüphesiz Biz, ihsanda bulunanları böyle ödüllendiririz." Fetih Suresi, 27. ayet: Andolsun Allah, elçisinin gördüğü rüyanın hak olduğunu doğruladı.
Rüyada rüya birine rüyanı anlatırken kendini görmek; rüya sahibinin kimi zaman zor olan şeyleri çözeceğine, rumuzlu şeyleri bileceğine, gizli durumda olan şeyleri açığa çıkaracağına, rüya sahibinin arkadaşına öğüt vereceğine ve onu koruyacağına alamet eder.
Rüyalar, değişik psikolojik yaklaşımlara göre farklı farklı değerlendirilir. Bazı araştırmacılar rüyaların tamamen anlamsız, birbirlerinden bağımsız ve bağlantısız düşünce ve imajlar olduğunu ileri sürerler. Bunlara göre rüyaların hiçbir anlamı ve özelliği yoktur.
Rüyada boşanma veya ayrılık görmek kişinin kendini dışlanmış ve yalnız hissediyor olması anlamına gelebilir. Rüyada ayrılık görmek aynı zamanda ilişkinin bir sonraki aşamaya geçmesine hazır olduğunuzu da işaret edebilir.
Rüyalar genellikle uyku döngüsünün REM (Rapid Eye Movement) evresinde görülürler ve bu evrede beyindeki faaliyetler artar. Rüyaların kaynağı hala tam olarak anlaşılamamıştır, ancak bazı araştırmalar, rüyaların bilinçaltındaki düşünceler, duygular, deneyimler ve belleklerin etkisi altında oluştuğunu göstermektedir.
Haberci rüyaları kimler görür? İslam'da rüyaları çıkan insanlara ne denir diyenler, dinimize göre bu durum kaderin gerçekliğini gözler önüne serer ve yalnızca temiz kalpli insanlar tarafından görülür.
En sâdık rüyanın sabaha karşı seher vaktinde görülen rüyalar olduğunu (Tirmizi, Rü'yâ: 3) bildiren Efendimiz, hadis kitaplarında bildirildiğine göre, her gün sabah namazından sonra sahabileriyle sohbet ederdi.
Yani bu tarz rüyalar hiç beklenmedik anlarda görülür. Uyarıyı anlayarak hareket etmek ise rüya yorumcuları tarafından tavsiye edilir. Bu rüyaları ciddiye almak oldukça büyük önem arz eder. Ayrıca uyarıcı rüyalar kısa süre sonunda gerçek hayatta ortaya çıkabilir.
İslam anlayışına göre Hz. Muhammed'e vahiy ilk olarak rüya şeklinde gelmeye başlamış ve her gördüğü rüya, ertesi gün aynen gerçekleşmiştir. Bu yüzden de rüya, peygamberliğin bir cüzü olarak değerlendirilir.
Rüya tabirlerinin bilimsel bir geçerliliği yoktur. Uydurma ve hikayeleştirme üzerine kurulu bir kavramdır. İnsanlar bu gibi şeyler ile sadece duymak istedikleri şeyleri duymayı amaçlar. Kişiyi çoğunlukla özelmiş gibi gösteren uydurma hikayeler ile avuturlar.
Rahmânî Rüya: Yüce Allâh tarafından, mesaj içerikli olarak kullarına gösterilen rüyalardır. Bu rüyaya; sâdık rüya, sâlih rüya, mübeşşirât/müjdeci de denir.
Karışık rüyalar gören kişilerin rüyaları, görülen her nesnenin, durumun ya da olayın ayrı ayrı yorumlanmasını gerektirmektedir. Genel olarak bu tür rüyalar kişinin huzursuz bir durumda olduğunu anlatmaktadır. Aynı zamanda üzücü bir haber almaya veya bazı olumsuz olaylar sonucunda stres yaşamaya da yorumlanmaktadır.
Bazı insanlar, uykuları sırasında uyanıkken sahip oldukları bilincin bazı yönlerini "rüya içinde yeniden uyandırarak", kendi rüyaları sırasında farkındalık yaşama yeteneğine sahiptir. Hatta bu kişiler hayal dünyasında kontrolü ele alabilir ve kasıtlı hareket edebilirler. İşte buna, lucid dream denir.
Yıllar sonra bile görülebilir
Ancak yetişkinlerde de bu duruma rastlanabiliyor. CNN'in haberine göre rüya tekrarları birbirine yakın zaman aralıklarında olmak zorunda değil. Bir insan bir ay için bir rüyayı iki kez görebilirken aynı rüyanın ikinci kez görülmesi yıllar sonra bile gerçekleşebilir.
Negatif. Yaygın anksiyete, anksiyete rüyalarının olumsuz bir etkisidir. Hayallerindeki sıkıntıyla uğraşan bireylerin, aynı derecede stresli olabilen gerçek yaşam olayları yaşayanlardan daha sık genel kaygıları olduğu kanısına varılmıştır.
Bir rüyanın tekrarlaması kişinin iç dünyasında çözülemeyen bir sorunun ifadesidir. Bu sorun bir isteğin doyuralamaması, bir duygunun boşaltılamaması, bir çatışmaya çözüm bulunamaması gibi yarım kalmış bir mesele olabilir. Tekrarlaması bu meselenin bilinçdışındaki enerjisinin canlılığını gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri