klima kuru ve nemsiz hava ürettiğinden dolayı insanın ciğerlerini yorar ve hasta eder. rüzgar ise sonuç olarak dışarıdaki havadır. ancak rüzgar insanın yüzünü felç edebilir.
Çoğunlukla m/s veya km/saat olarak tanımlanır. 10,8 m/s'ye kadar rüzgar “normal” kabul edilir. 10,8'in (10,8 * 3,6 = 38,8 km/saat) üstü güçlü rüzgardır. 17,1 m/s'den (61,2 km/saat) sonraki rüzgarlar fırtına'dır.
Peki, acaba rüzgâr bizim için yararlı mı? Ayrıca bitkilerin tohumlarını uçurur, çevreye saçar, onların çoğalmasına yardım eder. Rüzgâr sayesinde çevremiz ağaçlar, çiçekler, bitkilerle doludur… Rüzgâr enerjisi yelkenleri doldurarak teknelerin hareket ilerlemesini de sağlar.
Firişka: 15-20 km. hızla esen rüzgarlardır. Ağaçlar hafif sallanır, bayraklar sürekli dalgalanır. Orta rüzgar: 10-15 km. hızla esen rüzgarlardır. Ağaç dalları hafifçe sallanır, küçük dalgalar oluşur.
Sıcak ve soğuk havanın yerküremiz üzerinde daha dengeli dağılmasını sağlayan sürekli rüzgârlar, hem ekvator çevresinin yaşanamayacak kadar sıcak olmasını önler hem de kutup bölgelerinin tümüyle donup kalmasını… İşte, rüzgârın bu yaşamsal katkısı olmasaydı, yeryüzündeki ekosistemler de çökerdi.
İlgili 25 soru bulundu
✅Mikropların daha fazla alana yayılmasına neden olur. ✅Uçan kuşların hareketlerini zorlaştırır. ✅Uçakların rötar yapmasına neden olur. ✅Yağmur, dolu gibi hava olaylarının hızlanmasına neden olur.
Rüzgarın saatteki hızının 40 ila 60 km arasında olması şiddetli rüzgar, 60 km'nin üzerine çıkması ise rüzgar fırtınası olarak nitelendirilir. Fırtına ve şiddetli rüzgarlar, genellikle yağmur, kar ya da dolu hadiselerini de beraberinde getirir. Çoğu zaman fırtınaya şimşek, yıldırım ve gök gürültüsü de eşlik eder.
Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, rüzgarın saatteki hızının en yüksek ölçüldüğü bölge Çatalca oldu. Meteorolojiye ait Çatalca'daki radar sahasında rüzgarın hızı saatte 105 kilometreye kadar çıktı.
Hele ki tekneyle gittiğiniz avlak yerlerinde ağır rüzgarlara ve yüksek dalgalara maruz kalmak hem avınızı hem de konforunuzu oldukça etkiler. Balık avı için 3-5 m/s belki korunaklı yerlerde 4-6 m/s rüzgar şiddetinin üzeri artık sizi çok zorlayabilir.
En temiz ve güvenilir enerji kaynağı olarak görülen rüzgar enerjisinin güvenilir olmadığını, radyasyon yaydığını ve çevreyi tehdit edebileceğini söyleyen birçok kişi de var. Elbette, bu doğru bir kanı değil, nitekim enerji uzmanlarının tamamı rüzgar enerjisinin en zararsız enerji kaynağı olduğunu belirtiyor.
Oklahoma, Antarktika, Güney Okyanusu ve Avustralya yakınlarındaki küçük bir ada dünyanın en rüzgarlı bölgesi olma konusunda aday gösteriliyor. Ölçümün nasıl yapıldığına ve neyin esas alındığına bağlı olarak dünyanın en rüzgarlı bölgesi unvanı için dört aday var.
Dünya'da hem sıcak hem de soğuk havayı gezegen boyunca dolaştıracak hafif bir esinti veya güçlü bir fırtına olmasa yaşaması imkansız bir yer haline gelirdi. Ekvator çevresindeki alanlar aşırı derecede ısınır ve kutuplar ise yekpare buza dönerdi. Bütün ekosistemler değişir ve bazıları yok olurdu.
Kötü hava şartlarında, dalga ve rüzgar varken kesinlikle denize girilmemeli."
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (İSGGM)
Bofor 6 itibarıyla (kuvvetli rüzgâr) yani rüzgâr hızının 38 km/sa üzerinde olduğu durumlarda yüksekte çalışma önerilmemektedir.
Pistler, uçak inişte ve kalkışta yan rüzgara en az mazur kalacak şekilde yapılır. Ancak bu durum uçağa inişte ve kalkışta şiddetli yan rüzgarların etki etmeyeceği anlamına gelmez. Uçaklar vektörel olarak yan rüzgarın etkinliğini hesaba kattıkları için genel olarak yan rüzgarın etkisi en az olarak değerlendirilir.
Hızı saatte 120 km'yi aşan rüzgarlar, zaman zaman can ve mal kaybına neden olabiliyor.
Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından bugüne kadar kaydedilen en kuvvetli rüzgar 10 Nisan 1996'da saatte 408 km olarak Avustralya'nın Kuzeybatı kıyısında bulunan Borrow Adası'nda görülmüş. Bu olağanüstü rüzgarın sebebi Olivia adı verilen tropikal siklon. Tropikal siklonlar kasırgaya benzeyen bir çeşit dönen fırtına türü.
Fırtına rüzgârın hızlı bir şekilde esmesine denir. Rüzgâr hızı 27 knot üzerine çıktığında, yani 7 bofor ve üzeri olduğunda fırtınamsı rüzgâr, 34 knot üzerine çıktığında, yani 8 bofor ve üzeri olduğunda rüzgâra artık fırtına denir.
Kasırga ya da tropikal siklon, büyük çaplı ve çok şiddetli, Beaufort ölçeğine göre saatte 118 km'den (75 milden) fazla hızla ve dönerek esen tropik rüzgârdır.
Kuzey Ege'nin kuzeyinde rüzgarın 09.01.2017 (Pazartesi) bugün akşam saatlerinden itibaren kuzey ve kuzeydoğu yönlerden 6 ila 8 (50-75 km/sa) kuvvetinde fırtına yer yer 7 ila 9 (75-90 km/sa) kuvvetinde kuvvetli fırtına şeklinde esmesi beklenmektedir.
Lodos. Türkiye'nin batı kesimlerinde, güneybatı yönlerinden esen sıcak rüzgâr (İsmi Yunan tanrısı Notos'dan çevirme). Kabayel ve kumkarası olarak da bilinir. Bazen hızı ve hamlesi 60 ile 130 km/s'ye kadar ulaşarak etkili olur.
RÜZGAR ÇEŞİTLERİ
Sıcak hava alanlarında hızlı bir şekilde kendi ekseni etrafında dönen rüzgarların en küçüğüne şeytan kulesi, ortancasına hortum, en büyüğüne ise kasırga denir.
Türkiye üzerinde en etkili 8 çeşit rüzgâr vardır ve bunlar estikleri yön bakımından isimlendirilir.
Yüksek basınç alanı olan vadilerden, Alçak basınç alanı olan dağlara doğru gündüz zamanı oluşan hafif rüzgâra Vadi Meltemi denir. Dağ Meltemi; gece dağlık alanlar hızla soğuyarak yüksek basınç alanı, nem bulunması sebebiyle hâlen sıcak olan vadiler alçak basınç alanıdır. Rüzgâr gece boyu dağdan vadilere doğru eser.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri