Rüzgâr, alçak basınçla yüksek basınç bölgeleri arasında yer değiştiren hava akımıdır, daima yüksek basınç alanından alçak basınç alanına doğru hareket eder. İki bölge arasındaki basınç farkı ne kadar büyük olursa, hava akım hızı o kadar fazla olur.
Rüzgâr yüksek basınçtan alçak basınca doğru akar. Basıncın etrafına göre yüksek olduğu merkezler, yer seviyesinde yüksek basınç merkezini gösterir. Yüksek basınç basınç merkezi kuzey yarıkürede saat istikametinde bir dönüş yapar. Alçak basınç merkezi ise kuzey yarıkürede saat istikametinin tersine bir dönüş yapar.
Cevap: Rüzgar gündüzleri denizden karaya doğru eser. Rüzgar geceleri karadan denize eser. Rüzgar soğuk havadan sıcak havaya eser.
Rüzgar yönü gözlemleri 8 yön dikkate alınarak yapılır. Bunlar; Kuzey (N) = Yıldız Kuzeydoğu (NE) = Poyraz Doğu (E) = Gündoğusu Güneydoğu (SE) = Keşişleme Güney (S) = Kıble Güneybatı (SW) = Lodos Batı (W) = Günbatısı Kuzeybatı (NW) = Karayel'dir.
Rüzgâr, sıcaklığın etkisi ile beraber oluşan basınç farklılığında ortaya çıkar. En çok basınç ve sıcaklık farklarının yüksek olduğu yerlerde ortaya çıkan rüzgâr, okyanuslarda ve yüksek basınç farklarının yer aldığı enlemlerde görülür.
İlgili 32 soru bulundu
Oklahoma, Antarktika, Güney Okyanusu ve Avustralya yakınlarındaki küçük bir ada dünyanın en rüzgarlı bölgesi olma konusunda aday gösteriliyor. Ölçümün nasıl yapıldığına ve neyin esas alındığına bağlı olarak dünyanın en rüzgarlı bölgesi unvanı için dört aday var.
LODOS. Türkiye'nin batı kesimlerinde, güney batı yönlerden esen sıcak rüzgar. Bazen hızı ve hamlesi 40 ile 60 Knots'a kadar ulaşarak etkili olur.
Dünyanın dönmesi, rüzgarların üzerinde sapma etkisine sahiptir. Bu etkiyle rüzgarlar, kuzey yarım kürede sağa, güney yarım kürede ise sola saparlar. Ekvator civarındaki rüzgarlar bu sapmaya uğramazken, kutuplara doğru sapma etkisi giderek artmaktadır.
Genel olarak İstanbul için hâkim rüzgâr kuzeydoğu'dur ve bu yönden esen rüzgâr poyraz olarak adlandırılır. İstanbul'un ikinci hâkim rüzgâr yönü güneybatıdır ve bu yönden esen rüzgâra lodos adı verilir. İstanbul'un mevsimlerini de bu iki rüzgâr belirler. Lodos sıcaklığın yükselmesine sebep olur.
Gündüzleri, Karalar termik alçak basınç alanı, Denizler yüksek basınç alanı haline gelir. Böylece, rüzgar gündüz denizden karaya doğru eser. Geceleri, Karalar termik yüksek basınç alanı, Deniz alçak basınç alanı haline gelir. Rüzgar karadan denize doğru bir yön alır.
Rüzgarlar genelde zemine paralel eserler. Rüzgâr, alçak basınçla yüksek basınç bölgesi arasında yer değiştiren hava akımıdır, daima yüksek basınç alanından alçak basınç alanına doğru hareket eder.
Kuzey (N) = Yıldız Kuzeydoğu (NE) = Poyraz. Doğu (E) = Gündoğusu Güneydoğu (SE) = Keşişleme. Güney (S) = Kıble Güneybatı (SW) = Lodos. Batı (W) = Günbatısı Kuzeybatı (NW) = Karayel'dir.
Kış aylarında hava koşullarının da elverişli olduğu hallerde poyraz ile birlikte özellikle Marmara, Karadeniz yoğun kar yağışı alabilmektedir. Bilindiği gibi poyraz İstanbul ve çevresinin hakim rüzgarıdır. Buralarda poyraz yılın 120-130 gününde eser. Kış mevsiminde yağış ve kar getirir.
Rüzgar yönü barometre ile hesaplanmaktadır. Aynı zamanda pusula kullanarak rüzgar yönü ve şiddeti de belirlenmektedir. Hava tahminleri için kullanılan bir diğer alet ise termometredir. Bu iki cihaz sayesinde rüzgarın esme yönü, alçak ya da yüksek basınç oranı ve hızı belirlenmektedir.
Isı akışı sıcaktan soğuğa doğru gerçekleşir. Bulunduğumuz odada ısınan hava yukarı doğru hareket eder.
Gün, ay, mevsim veya yıl gibi belirli bir periyotta, diğerlerine göre en sık, en fazla esen rüzgarın yönü için kullanılan terim. Herhangi bir yer için nokta tahmini yaparken veya o yerde herhangi bir inşaat yaparken o yerin hakim rüzgarının bilinmesinde büyük yarar vardır.
10,8 m/s'ye kadar rüzgar “normal” kabul edilir. 10,8'in (10,8 * 3,6 = 38,8 km/saat) üstü güçlü rüzgardır. 17,1 m/s'den (61,2 km/saat) sonraki rüzgarlar fırtına'dır. Çeşitli irtifalar ve coğrafyalarda farklı şiddetlerde gözükmektedir.10,8 m/s'ye kadar rüzgar “normal” kabul edilir.
Lodos denizi kaldırır, derin dip dalgaları oluşturur. Böylece dipteki kum, çöp, pislik, yosun kalkar ve balık da bu karışık suyu yutar ve eti bozulur. Poyrazda ise denizin üstü dalgalanır, deniz dibi etkilenmez.
Karayel. Yağmurlu bir dönemi izleyen 2-3 gün boyunca devamlı olarak kuzeybatıdan esen rüzgâr. Balkanlar'ın kuzeyinde, Rusya stepleri içerisinde oluşan alçak basınç merkezi ve buna bağlı cephe sistemlerinin geçişi sırasında gözlenen rüzgâr cinsidir.
Cevap. Rüzgârlar mutlak konumdur. Mutlak konumda yer alan rüzgarlar Batı rüzgârlarıdır.
Düşünsenize, rüzgâr olmasaydı deniz ya da okyanus gibi büyük su kütlelerinin üzerinden buharlaşan su molekülleri yine aynı yerlere ya da yakın çevresine yağmur bırakırdı. Yani yağmur hep denizlerin üstüne ya da kıyı bölgelerine yağarken iç kesimler kuraklıktan kavrulurdu.
Cevap: YILDIZ : Kuzeyden Esen Soğuk Hava Taşıyan Rüzgar Çeşididir .
Lodos, güneybatıdan esen rüzgârlara verilen addır
Lodos'un diğer adları: boz yel ve kaba yel.
(meteoroloji) Kuzeybatıdan esen, genellikle soğuk, bazen fırtına niteliğinde rüzgâr.
Rüzgar Çeşitleri
Rüzgarlar başlıca üç gruba ayrılır: Sürekli rüzgarlar. Devirli (mevsimlik) rüzgarlar. Yerel rüzgarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri