De Da Eki Özel İsimlerde Yazımı ve Örnekleri De Da eki özel isimlerde kesme işaretiyle ayrılır.
Özel isimlere getirilen de ve da eklerin ayrı yazılır. Dolayısıyla İstanbul'da yazarken kesme işaretiyle ayrıldığı gibi aynı şekilde İstanbul'dayım yazıldığında da ayrı yazılmalıdır.
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
Türkiye'de TDK tarafından kesme işareti kullanılması gereken özel isimler kategorisine alınmıştır. Türkiye'de doğru yazılışı şu şekildedir: Türkiye'de (Doğru kullanım) Türkiyede (Yanlış kullanım)
13. Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, semt vb.) büyük harfle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Akçaköy, Çayırbağı; Bahçelievler, Kızılay, Sarıyer vb.
İlgili 26 soru bulundu
İstanbullu kelimesi birleşik yazılırken "İstanbul'da" yazımında kesme işaretine başvurulmasının sebebi yeni bir kelime türemiyor olmasıdır. İstanbullu kelimesindeki -li yapım ekidir ve söz konusu şehri ifade etmez, o şehirden olan bir kimseyi nitelemiş olur.
Shift ile 7 tuşuna aynı anda basıldığı zaman taksim (/) işareti elde edilir. Taksim işareti, slash işareti ismi ile de bilinmektedir. Ters slash işaretinin kısa yolu ise klavyede bulunmaz. Ancak bu işaret kopyala yapıştır yöntemi ile kolay bir şekilde yapılabilmektedir.
Aynı kuruma göre “bulunma durumu eki olan -da / -de / -ta / -te'nin yazılışı” için de tek bir kural var. “Bulunma durumu eki, getirildiği kelimeye bitişik yazılır: Devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb. Yurtta sulh, cihanda sulh.
Cümle anlamsız hale gelmiyorsa, 'de' veya 'da' ayrı yazılır. Cümlede 'de' ve 'da' yerine 'dahi' sözcüğünü kullanın. Anlam bozulmuyorsa 'dahi' anlamındadır, ayrı yazılır. Bitişik yazılan -de ve -da genellikle “nede?”, “kimde?”, “nerede?” gibi soruların yanıtı niteliğindedir.
Ayrı yazılır ancak bu ayrım kesme işareti ile olur.Yani "Türkiye de" yazımı ayrıdır ancak yanlıştır. Doğrusu: Türkiye'de olmalıdır. Türkiye'de 81 il bulunmaktadır.
"Ankara'da" ifadesinde geçen "-de" eki bulunma hal ekidir. Bu ek Ankara gibi şehirlere eklendiğinde kesme işareti ile ayrılmalıdır. Bu kelime genellikle Ankaradadır şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Ankara'dadır şeklinde olmalıdır.
Olsa da kelimesinde ''da'' bulunma eki değil bağlaç olarak kullanılmıştır. Dil bilgisi kurallarına göre cümle içerisinde bağlaç görevinde olan her kelime bitişik değil ayrı yazılır. Bu nedenle olsa da kelimesinin de ayrı yazılması gerekir.
e) Tarih bildiren sayılardan sonra gelen ekler, kesme işaretiyle ayrılır; gelen ekler sayının okunuşuna göre yazılır: 19 Mayıs 1919'da. 19.10.1975'de değil 19.10.1975'te (bin dokuz yüz yetmiş beşte) (ünsüz sertleşmesi)
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim?
''-da'' Hal Eki:
Antalya ya "-da" eki kesme işareti ile yazılamaz. Nedeni ise -da (bulunma) hal ekleri ayrı yazılmaz.
KÜTAHYA KELİMESİNİN ANLAMI
Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde yer alan illerinden biridir. Bu kelime genellikle kütahya şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Kütahya şeklinde olmalıdır.
“de”nin Yazımını Kolaylıkla Nasıl Ayırt Edebiliriz? “de”nin yazımını ayırt etmenizi sağlayacak pratik yöntem şudur; Eğer cümle içinde yer alan “de”yi çıkardığınızda cümlede bir anlam bozukluğu oluşmuyorsa bağlaç olan “de”dir ve ayrı yazılır. Eğer anlam bozukluğu oluşuyorsa hal eki olan “de”dir ve bitişik yazılır.
Di mi Değil mi kelimesinin deforme söylenişi olmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde yok sayılmaktadır. Bununla beraber özellikle internetteki yaygın kabule göre değil mi gibi soru eki ayrı yazılmaktadır. Bu nedenle kelime '' di mi '' şeklinde yazılmaktadır.
Bulunma durumu eki “-da / -de” getirildiği kelimeye bitişik yazılır (Örneğin, yolda (yol-da), uçakta (uçak-ta), havada (hava-da), firarda (firarda) vb.).
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
Türkiye'de tarihler GG.AA. YYYY (25.10.2022) veya "GG <ayın adı> YYYY" (küçük endian formatı, 25 Ekim 2022) şeklinde yazılır.
Türkiye özel addır ve çekim eklerinden kesme işaretiyle ayrılır. -m eki yani iyelik eki de bir çekim ekidir. O yüzden "Türkiye'm" yazımı doğrusudur.
Mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak isimlerinde geçen mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak kelimeleri büyük harfle başlar: Bağlık Mahallesi, Karaköy Meydanı, Ziya Gökalp Bulvarı, Nene Hatun Caddesi, İnkılap Sokağı vb.
Adres sıralaması mahalle, cadde, sokak, mevki, apartman numarası / daire numarası, İlçe/İl şeklinde olmalıdır. Papatya mahallesi kısaltılmışı Papatya mah. olacaktır.
Ters Slash Nasıl Yapılır? (\)
Sola yatık slash işareti yani ters slash yapmak için (\) klavyenizde space tuşunun sağında bulunan AltGr (ya da Alt) tuşuna basılı tutarken, soru işareti tuşuna basmanız yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri