Uzmanlara göre bu durumda günün hangi saatinde uyandığınızın çok da bir önemi yok. Eğer sabah 7'de kalkıyorsanız 9'a dek, 11'de uyanıyorsanız öğleden sonra 1'e dek kahvaltı etmeniz gerekiyor.
Doğru zamanda doğru besinleri tüketmek, sağlıklı sindirimi de beraberinde getirir. Güne erken başlayarak, ana ve ara öğünlerini tam saatinde alman, sağlıklı bir vücut için çok önemlidir. Peki hangi saatlerde hangi besinleri almalı, öğün aralıklarını nasıl belirlemeliyiz? 7 – 8 arası kahvaltı zamanı!
Breakfast (kahvaltı) ve lunch (öğle yemeği) kelimelerinin birleşiminden ortaya çıkan brunch adı üstünde kahvaltı ile öğle yemeğinin bir arada yapılmasından doğan yeni nesil bir öğün aslında.
Kahvaltı Geç Saate Bırakılmamalı
Kahvaltı saatini geç olarak belirlediğinizde vücut kitle indeksini olumsuz etkiler ve vücudunuzda yağ birikmesine temel oluşturursunuz; ancak erken saatlerde kahvaltı yaptığınızda daha kolay kilo verebilirsiniz. Uzmanlarca en ideal kahvaltı saati, saat 7.00 ile 10 arasında olandır.
Uzmanlar sık beslenmenin açlık duygusunu bastırdığını özellikle belirtiyor. Bu nedenle sabah uyanır uyanmaz değil de, 1 saat sonrasında kahvaltı yapmak gerekiyor. Çünkü güne yeni uyanmış olan insan metabolizması, ihtiyaç duyduğu enerjiyi kahvaltıdan alıyor.
İlgili 18 soru bulundu
Bizim kültürümüzde brunch nedir diye soracak olursanız, sabah ile öğle yemeğini birleştirici güce sahip, bir nevi geç saatte yapılan kahvaltı öğünü cevabını verebiliriz.
Kahvaltı çok geç olmamalı, mümkünse saat 09.00'dan önce bitmiş olmasına dikkat edin. Metabolizmamızın en hızlı çalıştığı sabah saatlerini uykuyla ve hiçbir şey yemeden geçirmek kilo alımımızı kolaylaştırır, vermemizi ise zorlaştırır.
Peygamber Efendimiz'in (s.a.v)“Sabah yemeğini(kahvaltısını) terk etmek hastalık, akşam yemeğini yememek de insana ihtiyarlık verir.” hadis-i şerifinin tatbikiydi bu. İlk öğün, kuşluk vaktiyle başlardı.
Günde 3 ana ve 3-4 ara öğün olmak üzere sık sık beslenin. Öğünlerinizde miktarı küçük ama kalorisi yüksek besinler bulundurun. Acıkmasanız dahi canınız hiçbir şey yemek istemese dahi ana ve ara öğünlerinizi atlamayın.
Özellikle çalışan ve sabahları erken saatlerde kalkması gereken kişilere, hafta sonu etkinliği için uyuma fırsatı veren brunch; genellikle sabah 12'de başlayıp en az öğlen 3'e kadar sürmektedir.
Bebeklere kahvaltılara 6. ayda başlanabilir. Ancak anne sütü ve altıncı ayda başlanmış olan sebze püreleri ve yoğurt yetiyorsa kahvaltı öğünü 7, 8 hatta 9. aya kadar geciktirilebilir. O zamana kadar tadımlık kahvaltılıklar az az verilerek alıştırılabilir...
Kahvaltı ve öğle yemeği, kahvaltı ve öğle yemeğinin bir birleşimidir ve düzenli olarak servis edilen bir tür alkollü içecek (genellikle şampanya veya kokteyl) içerir.
Sağlık Bakanlığı'na bağlı İl Sağlık Müdürlüğü'nün internet sitesinde yazılanlara göre, gerekli ve önemlidir. "Akşam yemeği ile sabah arasında yaklaşık 12 saatlik bir süre geçer. Bu süre içinde vücut besinlerin tümünü kullanır. Sabah kahvaltı yapılmazsa beynin kullanacağı enerjide azalma olur.
KAHVALTI ETMEMEK KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRÜR
Uyandıktan sonraki ilk saatler içinde bir şeyler yememiz gerekir, aksi takdirde kan şekerimiz çok düşer ve artık sadece sabah saatlerinde değil, o gün boyunca sürekli tatlı, şekerli şeyler yeme isteği duyarız.
Uzmanlara göre bu durumda günün hangi saatinde uyandığınızın çok da bir önemi yok. Eğer sabah 7'de kalkıyorsanız 9'a dek, 11'de uyanıyorsanız öğleden sonra 1'e dek kahvaltı etmeniz gerekiyor.
PEYGAMBERİMİZİN (SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM) UYKU DÜZENİ
Peygamberimiz yatsıdan sonra erken yatarmış, ardından gece teheccüd namazına kalkarmış. Sonrasında yine uyumaz sabah namazına hazırlanırmış. Sabah namazından sonra kerahat vakti olması sebebiyle yine uyumazmış – keza ikindi ile akşam arası da öyle-.
Mescid'de bulunurlardı, akşam olup hava karardığında Medîne-i Münevvere'nin kenarında tâyin ettikleri bir yere çekilirler, orada sabaha kadar Kur'ân-ı Kerîm dersi yapar, onun mânâlarını anlamak için uzun uzun müzâkerelerde bulunurlar ve uzun uzun namaz kılarlardı.
Her sabah sultan kızlarına ekmek, tereyağı, simit, pide, peynir ve kaymağın özel kilitli küçük bakır kaplarda verilmesi adettendi. Vezir konaklarında ise namazdan sonra kilerci kalfa tarafından kahvaltılar hazırlanır, sonra ise kahveler ikram edilirdi. Bu yemek haremde veya selamlıkta yenirdi.
Yapılan araştırmalar, kahvaltı öğününü atlayan bireylerin obez veya fazla kilolu olmaya daha meyilli olduğunu göstermektedir. Daha geniş çaplı çalışmalarda ise, kahvaltıyı atlayan bireylerin kahvaltı eden bireylere göre 4,5 kat daha fazla kilolu olduğu gösterilmiştir.
Aç karna yapılan spor yağ yerine vücuttaki kasların erimesine neden olmaktadır. Bundan dolayı yemek sonrası spor belirli saat aralıklarında ve açlık-tokluk durumuna göre ayarlanmalıdır. Sabah kahvaltısından 2-3 saat sonra ve akşam yemeklerinden 3 saat sonra spor yapmak için ideal saatlerdir.
Güne daha mutlu ve daha sağlıklı başlamak istiyorsanız mutlaka 7 – 8 saat uyuyun. Bilimsel Not: Araştırmalar günde 7 saatten az uyuyanların beden kitle indekslerinin 7 saatten fazla uyuyanlara göre daha yüksek olduğunu söylüyor.
Manoogan, kan şekeri düzeylerini düşük tutmak için günde bir defadan daha fazla yemek yemek gerektiğini, yemek yediğinizde daha fazla glikoz salmasını önlediğini vurguladı. Bunun yerine, günde iki ila üç öğünün en iyisi olduğunu söyledi.
Muz, elma veya diğer taze meyveler, küçük bir porsiyon süzme peynir veya dilimlenmiş meyveler ile sade yoğurt ya da yulaf ezmesi ve yağsız, az yağlı süt ile diğer yüksek tahıllı mısır gevreklerinden yiyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri