Prensip olarak imkanı olan akşam yemeklerinin 18.00-19.00 arasında yenmesinde fayda var. Özel durumlar haricinde akşamları yeme içme işini 20.00'den önce tamamlamak şart. Uzmanların başka tavsiyeleri de var: Akşam öğünleri mümkün olduğu kadar hafifletilmeli.
Uzun vadede ise vücuttaki yağ oranının artmasına, insülin direncine, kilo almaya ve metabolik bozukluklara da yol açar. Bu nedenle yatmadan 3 saat önce akşam yemeğinizi, yatmadan 2 saat önce ise gece ara öğününüzü tüketmiş olmaya özen gösterin. Sağlıklı ara öğün seçenekleri bir başka blog yazımızda!
Bunun yanı sıra Northwestern Üniversitesi araştırmacıları da akşam 20.00'den sonra yeme alışkanlığı olan bireylerin, aynı oranda kalori tüketseler dahi daha erken yiyenlere göre daha fazla kilo alabildiklerini gösterdi.
Dr Michael Mosley, formda kalmak isteyenlere akşam yemeği için en iyi zamanın ne zaman olduğunu anlattı. Dr Mosley yeme saatiyle ilgili şunları söylüyor: “Saat 8'e kadar yemeyi bırakın ve ondan sonra kalorili hiçbir şey yemeyin. Gece geç saatlere kadar peynir ya da bisküvi yemek cezbedici olabilir.
Yaygın olarak akşam 8'den sonra yenen yiyeceklerin yakılamayıp yağa dönüştüğü düşünülür. Hatta birçok tıp uzmanı da bu konuda hemfikirdir ancak İngiltere kaynaklı bir araştırma durumun böyle olmadığı yönünde.
İlgili 36 soru bulundu
Açlık diyetinin en belirgin faydası kilo kaybıdır. Çünkü 12-14 saatlik açlıktan sonra vücut enerjisini elde etme yöntemi yanan glikozdan yağa kayar.
Akşam saatlerinde kalori yakımının çok daha yavaş bir oranda olduğuna dikkat çeken uzmanlar, erken saatte yemek yemenin hem açlığı daha kolay bastıracağını hem de kilo vermeye yardımcı olacağını aktardı. Bilim insanları düzenli olarak saat 17.00'de yemek yiyenlerle 21.00'de yemek yiyenleri kıyasladı.
Osman Müftüoğlu'nun bu konudaki açıklamaları ise şu şekilde: Prensip olarak imkanı olan akşam yemeklerinin 18.00-19.00 arasında yenmesinde fayda var. Özel durumlar haricinde akşamları yeme içme işini 20.00'den önce tamamlamak şart. Uzmanların başka tavsiyeleri de var: Akşam öğünleri mümkün olduğu kadar hafifletilmeli.
Bir araştırmaya göre, gece geç saatlerde yemek yemek, vücudun yavaşlaması gerektiğinde 'yüksek alarm' moduna girmesine yol açmaktadır. Kalp uzmanları tarafından yetişkinlerin yatmadan önceki iki saat içinde ve ideal olarak akşam 7'den sonra hiçbir şey tüketmemesini önermektedir.
Birkaç gün üst üste normalden fazla tüketim yaptıysanız, kilo almanız olasıdır. Pazartesi günü tartıya çıktığınızda gördüğünüz rakam 2 gün öncesine göre 1-2 kilo fazla olabilir. Fakat bunu çözmek için açlık diyetlerine girmemelisiniz. Kendinize zaman tanımalısınız.
Hiçbir zaman yediğimiz yemeğin kütlesinde bir kilo artışı yaşayamayız. Besinleri ağız yoluyla aldığımız andan itibaren fiziksel ve kimyasal sindirim reaksiyonları başlar.
Ekmek ölçülü tüketildiği zaman kilo aldırmaz. Ancak ekmeğin yanında bir de kalori oranı yüksek yiyecekler tüketirseniz, bu kilo almanızı sağlayacaktır. Günde 1 ince dilim ekmek tüketmeniz ve yanındaki yiyeceklere dikkat etmeniz kilo almanıza neden olmayacaktır. Gece ekmek yemeniz kilo almanıza neden olabilir.
Aç Kalarak Zayıflanır mı? Uzun süre aç kaldıktan sonra metabolizma enerji harcamasını azaltır ve yağdan yakım gerçekleşir. Ancak öte yandan vücut aç kalarak “kıtlık” alarmı verebilir ve vücuda az giren besinleri yakmak yerine depolayabilir. Tüm bunlar da kilo vermeye engel teşkil eder.
Yağ yakımı tipik olarak yaklaşık 12 saatlik açlıktan sonra başlar ve 16 ila 24 saatlik açlıktan artar.
Ara Öğünler Kaç Saat Aralıkla Tüketilmeli? Ara öğün saatleri için ideal saatler ana öğünlerden 2-3 saat geçmeyecek şekilde olmalıdır.
* Gece uzunsa bol yeşillik ve çiğ sebzeler iyi bir alternatif: Su oranı yüksek ve kalorisi düşük kereviz sapı, marul, salatalık ve havuç dilimleri kurtarıcınız olabilir. * Bitki çayları özellikle sıcak veya ılık içtiğinizde midenizde daha uzun süre kalarak tokluk hissinin artmasına yardımcı olur.
Yalnızca bir öğünde yeterli besin tüketmek, sindirim sistemi organlarına dinlenme süresi sağlar ve bu da sağlıklı bir sindirim sistemi için faydalıdır.
"GÜNDE İKİ ÖĞÜN EN SAĞLIKLISI"
Dünya tıp tarihine damga vuran İbn-i Sina'nın bir kitabında günde iki öğünün sağlıklı olduğunu açıkladığını dile getiren Karatay, sık yemenin de insülin direncini artırdığı için hastalığa sebep olabildiğini belirtti.
Günde sabah-öğle-akşam olmak üzere 3 adet öğün tüketmeliyiz. Bunun yanı sıra akşamüzeri gerçekleştireceğiniz hafif atıştırmalar da sağlıklı olmak kaydıyla uzmanlar tarafından öneriliyor.
Kilo Verme Yöntemlerinden Biri de Kararında Uyumak
Fazla uyuyanlar ise metabolizma hızlarını yavaşlatarak zayıflamayı zorlaştırır. Günlük 7-8 saat uyku en uygun olanıdır.
Öncelikle kalkınca aç karnına 2 bardak su içmeyi alışkanlık haline getirebilirsin. En geç 1 saat içinde de kahvaltını yapmaya çalışmalısın. Bu durumda kahvaltı saatin 11.00 ile 12.00 arasında olur. Eğer 06.00 gibi erken bir saatte kalkıyorsan, saat 6.00 ile 7.00 arasında kahvaltı yapmaya çalışmalısın.
7 – 8 arası kahvaltı zamanı!
Kahvaltı, uyandıktan sonraki bir saatlik sürede mutlaka yapılmalıdır. Kahvaltıya vakit ayırmak için erken uyanmak sana zor gelmesin. Çünkü güne erken başlamak ve bunu kahvaltıyla taçlandırmak gününü daha verimli hale getirecektir. İlk uyandığında su içmeyi ihmal etme.
Araştırmacılar, geç saatlere kadar uyanık kalan ve 6 saatten az uyuyan insanlarda ilk olarak bir metabolizma hızlanışı tespit etti, günde ortalama 111 kalori daha fazla harcadığı görüldü.
Aç kalma, etkili ve güvenli bir ağırlık kaybı için şüphesiz önerilmemektedir. Çünkü bu yolla kaybedilen vücut ağırlığı, büyük oranda yağsız vücut ağırlığı yani kas dokusudur. Aç kalma ile kaybedilen ağırlığın yalnız üçte biri yağ dokusundan, üçte ikisi ise yağ olmayan dokudan kilo kaybı gerçekleşmektedir.
Yaygın düşüncenin aksine aç kalmak kilo vermek için pek de doğru bir yol değil. Çünkü yemek yeme rutinimizi değiştirmek ve vücudumuza ihtiyacından daha az yiyecek almak düşünülenin aksine kilo vermemize yardımcı olmaz hatta bu süreci yavaşlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri