Yulaf tüketimi, sağlıklı durumdaki bireylerde pek de zararlı olan nitelikteki olumsuz etkiyi pek yaratmaz. Ancak yulaf tüketimi bazı insanlarda şişkinliğe ve gaza neden olabilmektedir. Bunun haricinde avenin duyarlılığı söz konusu olan kişilerin yulaf tüketiminden kaçınmasının gerekliliği söz konusudur.
Yulaf her ne kadar faydalı bir besin olsa da bazı kişilerin dikkatli kullanması gerekebilir. Özellikle avenin duyarlılığı olanlarda ciddi reaksiyonlara sebep olabilir. Yulafın glüten içeren bir besinle tüketilmesi de alerjik belirtileri artırır. Ayrıca, fazla tüketildiğinde gaz ve şişkinlik problemleri görülebilir.
Kilo vermek isteyen kişiler, özellikle kahvaltı gibi öğünlerde yulaf tüketerek, forma girebilirler. Yulaf, tok tutma özelliği sayesinde diyet listelerinin vazgeçilmezlerindendir. Kilo almak isteyenler de, ara öğünlerde yulaf içeren besinler tüketerek, sağlıklı bir şekilde kilo alabilirler.
Günümüzde gelişimini hızla sürdüren beslenme biliminin mucizevi tahıl olarak nitelendirdiği yulaf tahılının, aşırı tüketim haricinde bilinen bir yan etkisi bulunmaz. Her gün en fazla 50 gr olacak şekilde tüketilen yulaf zararları konusunda endişe duymadan faydalanabileceğiniz değerli bir besindir.
Kas Gelişimini Destekleyebilir
Ayrıca yulaf, vegan sporcular için önemli bir protein kaynağıdır. Vegan beslenmede hayvansal kaynaklı gıdalar tüketilmediği için protein kaynağı olarak bitkisel besinler kullanılır. Demir içeriğinin yüksek olması da yulaf ezmesinin kaslara faydası açısından önemlidir.
İlgili 42 soru bulundu
Sağlık adına yulafın faydaları çoktur. Yulaf; kalbin sağlığını korur, kolesterol seviyesini düzenler, sindirim sistemiyle kan şekeri seviyesini normale dönüştürür, daha sağlıklı cilde sahip olunmasına yardımcı olur ve kilo verdirir. Yulafın bilimsel ismi; Avena Sativa'dır. Yulaf bir tür tahıldır.
Yulaf ezmesi içerdiği lif miktarı sebebiyle bağırsak dostudur. Sindirimi kolaylaştırır, yağ yakar, metabolizmayı hızlandırır. Uzun süre tok tutma özelliği vardır. Dolayısıyla yulaf ezmesinin tek başına kilo aldırdığını söylemek mümkün değildir.
Yulaf içerisinde zengin lif kaynağı barındırması ile beraber öne çıkar. Zaten bu yönüyle önemli bir besin kaynağı olduğunu söylemek mümkün. O yüzden bağırsakların düzenli şekilde çalışmasını sağlayan önemli besin kaynaklarından biridir.
Yulaf, bazı insanlarda alerjik reaksiyona neden olabilen avenin adlı bir protein içerir. Kişi yulaf tüketiminden sonra bazen kendini kötü hissedebilir ve yulaf alerjisinin belirtilerini yaşayabilir. Yulaf gluten içermemesine rağmen, yulafın gluten içeren yiyeceklerle birlikte işlenmesi çapraz bulaşmaya neden olabilir.
Proteinli yulaf ezmesi hem sağlıklı hem de besleyici bir alternatiftir. Öte yandan bu yiyeceği farklı kuru yemişleri kullanarak da hazırlayabilirsiniz. Özellikle fındıklı yulaf ezmesi, pek çok kişinin favorileri arasında yer alır.
Günlük Yulaf Tüketimi Ne Kadar Olmalı? 8 yemek kaşığı yulaf, günlük protein ihtiyacının %15'ini karşılar. İçeriğinde bulunan E vitamini, kas liflerinin hızlı yenilenmesini sağlar. Bu nedenle günlük tüketilmesi gereken yulaf miktarı ortalama 8 yemek kaşığıdır.
Metabolizmayı hızlandırarak kilo verme sürecine yardımcı olur. Yulaf ezmesi ile çok fazla açlık hissi yaşamadan kilo verebilirsiniz. Bitkisel protein içeriği sayesinde yulaf ezmesi, kilo verme sürecinde oluşan sarkmayı önlemede etkilidir.
Sağlıklı beslenmek ve hızlı kilo vermek isteyen kişiler için pek çok öneri bulunmaktadır. Yulaf tüketimi sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenlerin ilk tercihidir. Yulaf tok tutucu yapısı ile beraber gün boyunca kişilerin tokluk hissini yaşamalarını sağlamaktadır.
Yulaf Nasıl Tüketilir? Yulafı tüketmeden önce bir miktar süt ile pişirilebilir, içerisine doğal olabilecek bal ya da pekmez ilave edebilirsiniz. İlave ettiğiniz tatlandırıcıdan sonra lapa kıvamına gelen yulaf lapasını ister sade şekilde isterseniz üzerine meyve, çikolata ya da chia tohumu ekleyerek tüketebilirsiniz.
Pişmiş olarak, çiğ olarak tüketilebilir. Un yerine de kullanılabilir. Pratik ve faydalıdır. Yulafın tüketilmeye uygun haline de yulaf ezmesi denir.
Yulaf ezmesi suyla mı yoksa sütle mi yenir sorusu hep akılları kurcalayan bir soru olmuştur. Yulaf ezmesi yapılacaksa süt ya da su kullanılabilir. Eğer yulafı çiğ olarak yiyecekseniz o zaman süt kullanılması daha doğru olacaktır.
Deri testinde, alerjenin yerleştirildiği bölgede herhangi bir kabarıklık ya da kızarma varsa bu durum alerjiniz olduğu anlamına gelebilir. Yama testi de yulaf alerjisinin teşhisinde kullanılabilen bir testtir. Yama testinde, yulafa karşı gecikmiş bir alerjinizin olup olmadığı belirlenir.
Yulaf ve yulaf ezmesi lif ve protein bakımından yüksektir. Yulaf, suda kolayca çözünen çözünür lif bakımından yüksektir. Çok fazla lif tüketmiyorsanız ve aniden yulaf da dahil olmak üzere birçok lifli gıda yemeye başlarsanız, bunun mide şişkinliğine, gaza ve kramplara neden olabileceği bilinmektedir.
Deri dökülmesi, kaşıntı ve kızarıklık sorunları özellikle buğday içeren besinleri tüketenlerde görülür. Ağız ülseri ve reflü gibi problemler gluten hassasiyeti belirtileri arasında gözlenir. Bir diğer belirti ise kollarda ve bacaklarda yaşanan uyuşmadır. Yine kilo kaybı ve astım bu belirtiler arasında yerini alır.
Spor ile çocuklarımız obeziteden (aşırı şişmanlık) ve kabızlıktan korunacaktır. Lifli gıdalar; tam tahıl ekmek(tam buğday, koyu çavdar, yulaf),kepek, elma, şeftali, kayısı, domates, vişne, kurutulmuş meyve, her türlü yeşil sebze tüketimi arttırılmalıdır. Lifli gıdalar suyu emip, dışkıyı yumuşatır.
Hazırlanışı: 1 kase yoğurt içinde 3 yemek kaşığı yulaf ezmesini güzelce karıştırın.
lifli yiyecek yediğimiz de (örnek yulaf) bu yiyeceğin içerdiği lif midede su ile karışıp şişer yani hacimsel olarak büyür bu büyümede mideye doluluk hissi verir ve açlığınız gider böylece yemek isteğiniz geçeceği için kalori açığı oluşturmak daha kolay olabilir.
2 yemek kaşığı yulaf ezmesi yaklaşık 1 dilim ekmekle aynı enerji değerine sahiptir. Her kahvaltıda yulaf tüketmek ve bunu bilinçsiz bir şekilde yapmak ekstra kalori alımına sebebiyet verebilmektedir. Eğer amacınız zayıflamak ve fit bir görünüme sahip olmak ise haftada 3 ya da 4 kere yulaf tüketimi yeterli olacaktır.
Kalın bir pirinç tanesine benzerlik gösterir. Yulaf kepeği: Sindirimi oldukça zor, kalorisi son derece düşük ve pişirmesi basittir. Yulaf ezmesi: Kabuğu çıkarılmış haldeki yulafların buharda pişirilerek ezilmesiyle yassı hale getirilmesinin ardından raf ömrünü uzatmak için kurutulmasıyla elde edilir.
Yulaf Ezmesi Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? Kaç Kilo Verdirir? Yulaf ezmesi uzun süre tokluk hissi oluşturduğu için diyetlerde çok kullanılmaktadır. Yulaf ezmesini diyetlerinize sabah kahvaltısına eklerseniz ayda 3 ile 4 kilo verebilmeniz mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri