Anayasa gereği kimse yasaların kendine vermediği yetkiyi kullanamaz. Yasal mevzuat ve açıklamalar çerçevesinde; saatlik izinleri, dinlenme hakkının kullanımı için kanunlar ile tanınmış yıllık izin sürelerinden düşülmesin yasal bir dayanağı bulunmadığı değerlendirilmektedir.
Saatlik izin, memurun yazılı başvuru yapmasına gerek olmadan talebi üzerine kurumunun takdirine bağlı olarak örneğin 1 saat, 3 saat vb. ölçülerde öğleden önce ya da öğleden sonrayı kapsayacak şekilde hatta ve hatta işinin uzamasına bağlı olarak tüm mesai saatini kapsayacak şekilde kullandırılabilecek bir izindir.
1: Ücretten Kesmek:İşçinin ay içinde aldığı ve işveren tarafından verilen izin saatleri toplanarak kaç saate denk geliyorsa o kadar tutarda ücreti kesilebilir. Bunun için iş sözleşmesinde veya işyeri uygulamalarında bu husus işçi tarafından bilinmelidir/işçiye tebliğ edilmelidir. Bu izin o halde ücretsiz olacaktır.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca:
-Hizmet gereği olarak aday memurlar haftalık 40 saatten fazla çalışma yaptırılmaları halinde 657 sayılı Kanunun 178 inci maddesi uyarınca ücret ödenmeli veya ücret ödenmiyorsa her 8 saatlik fala çalışma için 1 gün hesabı ile izin verilmesi gerekmektedir.
İlgili yasa maddesinde “İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.” ibaresi yer alır. Yani personeller; evlenme, doğum, evlat edinme ve ölüm nedenlerine bağlı olarak izin kullanabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Mazeret izni genellikle kişisel sağlık sorunları, ailevi acil durumlar, cenaze veya benzeri acil durumlar nedeniyle kullanılır. İşçi, mazeret izni talep ettiğinde işinden ayrılmış sayılmaz ve maaş kesintisi yapılmaz.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden, b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden, c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden, Az olamaz.
Şu anda 657 sayılı Kanuna göre memurlar görevdeyken ya da izinli olduklarında ikamet ettikleri il dışına çıkmalarına engel bir durum bulunmadığı gibi, memurun görev yaptığı il dışında ikamet etmesi de mümkün.
Bu tür ikincil mevzuatların bazılarında memurlara verilen saatlik izinlerin toplamı yıllık izinlerinden 8 saate1 gün hesabı ile düşülmektedir. Kanunlarımızda saatlik izin müessesesi bulunmamaktadır.
Ocak ayında yapılan düzenlemede bu izni okullarda, okul müdürünün verilmesi öngörülmüştü. Ancak 5 Nisan'da yapılan değişiklikle, bu izni okul müdürünün değil taşrada vali ve kaymakamların vermesi öngörülmüştür.
Özel izin nedir, kısaca açıklayalım. Özel izin türleri çalışanlara işverenleri tarafından farklı durum ve koşullarda tanınan çalışmama haklarıdır. İzin türünün ücretli veya ücretsiz olması işverenin insiyatifindedir.
Devlet memurunun hastalanması sebebiyle sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ederek muayene edilmesi sırasında ya da muayene sonrası tetkik ve tahlillerde geçirdiği sürelerde memurun izinli sayılması, ancak bu izin muayene süresi, tetkik ve tahlil süresi ile sınırlıdır.
4857 sayılı İş Kanunu'nda izin kavramı birden farklı anlamda ve amaçla kul- lanılmıştır. Dört temel alt sınıfa ayrılabilecek bu izin türleri; yıllık ücretli izin, ücretsiz izin, mazeret izni ve diğer izinler olarak tasnif edilebilir.
Yarım gün izin hakkından sadece kadın memur yararlanır. Yarım gün izin hakkından yararlanan memura ayrıca süt izni verilmez. Yarım gün izin hakkını kullanmakta iken çocuğun ölümü halinde memur bu iznin kalan süresini kullanamaz. Memurun çalışacağı sürelerin başlangıç ve bitiş saati kurumu tarafından belirlenir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104'üncü maddesinin (C) fıkrası. 1- Memura babalık, evlilik ve ölüm halleri dışında zorunlu sebeplerde mazeretine bağlı toptan veya bölümler halinde 10 gün izin verilebilir. Zaruri hallerde öğretmenler hariç olmak üzere, bir sefer daha 10 gün izin verilebilir.
Serbest zaman izni, çalışanların fazla mesai saatleri ile hak kazandığı ücrete alternatif olarak kullanılabilen izin türüdür. İş sözleşmelerinin başlangıcında işveren ve işçi haftalık çalışma saatleri karşılığında maaş anlaşması yaparlar. Belirlenen çalışma saatini aşan süreler fazla mesai olarak adlandırılır.
102-113 arasındaki maddelere göre: Devlet memurlarına, yıllık izin, mazeret izni, hastalık izni, doğum izni, ailevi nedenlerle izin, ölüm izni, askerlik izni, evlenme izni, çocukluk çağı hastalığı izni, öğrenim izni, idari izin, izinli sayılma gibi çeşitli izinler verilebilir.
Devlet Personel Başkanlığının 04.04.2011 tarih ve 3419 sayılı görüşünde 1-2 gün yıllık izin talebinde bulunan personele bu süreler kadar izin verilmesine engel bir düzenleme bulunmadığı belirtilmiştir.
Örneğin bayram arifelerinde yarım günlük çalışma süresi çalışılmayarak bir bütün halinde işyeri tatil edilirse, bu yarım günlük tatil işveren tarafından verilmiş bir idari izin kabul edilir ve yıllık ücretli izinden mahsup edilemez.
Memurların kurumlar arasında geçici olarak görevlendirmesi hususu 657 sayılı Kanunda düzenlenmiştir. Kanuna göre, isteği üzerine veya isteğine bakılmaksızın memur başka bir kurumda geçici olarak görevlendirilebilir.
657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinde ise; İkamet ettiği ilin hudutlarını izinsiz terkeden memurların Aylıktan kesme cezası ile cezalandırılacağı, bu cezanın da memurun, brüt aylığından 1/30-1/8 arasında kesinti yapılmak suretiyle uygulanacağı belirtilmiştir.
Memurların çalışma saatleri bazı resmi dairelerde ve kamu kurumlarında az da olsa değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak memurların işe başlama saatleri 08:30 olarak belirlenmiştir. Öğle arası ise 12.30 ile 13.00 arasıdır. Memurların mesai saatleri 08:30- 12:30 ve 13.00- 17:00 saatleri arasındadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104/B maddesine göre memurlar için ölüm izninin süresi 7 gündür. Özel sektör çalışanları için ise durum biraz farklıdır. 4857 sayılı İş Kanunu'ndaki ek madde 2'de yapılan düzenlemeyle, özel sektörde çalışanlara 3 gün ölüm izni verilmektedir.
108 inci maddenin (E) bendinde: " E) Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
Özel sektör çalışanı için evlilik izni ise 4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2'de düzenlenmiş ve buna göre 3 günlük mazeret izni (evlilik izni) tanınmıştır. Evlilik izni, Kanun'da "gün" olarak belirtilmiş olmasına rağmen uygulamada iş günü olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri